måndag, december 31, 2018

Vinnarna

Årets sista dag randas. En stilla morgonpromenad i det 0-gradiga vädret var en skön och fin stund innan dagens olika program tar vid. Men nu till bloggens andra tillbakablick, den på vinnarna i det globala spel som politiken i realiteten är. Ett spel där makt och inflytande är drivkraften, och där framgång och tillbakagång blir resultatet.

Ryssland
Den demokratiseringsvåg som svepte över världen, och i synnerhet Europa sent 80-tal och tidigt 90-tal var stor och efterlängtad. Den belönade också den ryske ledaren Gorbatjov med Nobels Fredspris 1990. Det ryska demokratiseringsprojektet dog emellertid i takt med Boris Jeltsins alkoholintag. Den 31 dec. 1999 efterträddes han av den för en större allmänhet okände Vladimir Putin. Där och då tog de ryska säkerhetstjänsterna över makten i Ryssland, och demokratin i västerländsk mening var ett överspelat experiment.

Ryssland idag är hårt kontrollerat av maktens redskap, och har också återtagit sin position som världens militärt starkaste makt efter USA. Den positionen har också byggts ut genom annekteringen av Krim, och kväsningen av de Georgiska och Tjetjenska områdena. De närliggande republikerna i de s.k. ”stan”-länderna vet vad de har att rätta sig efter, och gör det.
Nästa steg i utbredningen av det ryska inflytandet har byggt på skapandet av propagandacentraler, de s.k., ”trollfabriker”, där man genom de digitala medier som skapats och blivit en normal del av livet i de demokratiska länderna, gjort och gör propaganda genom mängder av styrande inlägg i debatter utan att avslöja sin identitet. Man skapar intressegrupper för att driva frågor avsedda att så splittring och skapa motsättningar i de länder man utsett som målgrupp. På det sättet har man utan att riskera något i egentlig mening, lyckats påverka utfallet i Brexit-omröstningen, och också valet av president år 2016 i USA.

Militärt gick man in i Syrien med bombflyg 2014, med den uppgivna målsättningen att bomba IS olika ställningar. Istället bombade man Syriens största stad Aleppo sönder och samman, och skapade på så sätt den flyktingvåg som skakat EU i sina grundvalar.
Den ryska destabiliseringspolitiken har skördat stora triumfer i både USA, England och EU. Mycket brukar vilja ha mer, var det slutar återstår att se.

Kina
Samtalet i båtklubbens vaktstuga denna fina höstkväll går lite trevande först. Men som alltid börjar det med vad man sysslat med i arbetlivet. Personen jag går vakt med har jag inte träffat tidigare, men vi har det gemensamt att vi arbetat i en internationell miljö genom hela arbetslivet.
Han utbildade sig på landets mest kända tekniska universitet, fick direkt efter examen jobb på det internationellt välkända företaget Erixon. Där blev han med sina färska kunskaper direkt delaktig i företagets utveckling på den digitala sidan. Senare och som chef, också direkt inblandad i företagets samarbete i Kina. ”Kineserna är smarta”, säger han. De har total kontroll över sin befolkning och produktion. De bygger upp produktionslinor som levererar punktligt och med godkänd kvalitet, till ett pris som företagen inte kan motstå. Så bildas Joint-venture, företag i samarbete med Kina. Men i det avseendet kräver kineserna att minst 51% av ägandet skall vara kinesiskt.

När man väl gjort företagen beroende av den kinesiska produktionen, kräver man att också forskning och utveckling skall läggas i Kina. När så sker, får man också den kunskap som krävs för egen produktion, och möjligheter att konkurrera ut sina föregångare.

Huawei på området mobil kommunikation är bara ett, men tydligt exempel på det. Deras telefoner är idag väl i klass med de bästa på marknaden, och 5-g nätet Erixon som företag skulle räddas av, säljer nu Huawei på marknaden. På det sättet kan man också via kontrollen av den mobila kommunikationen, mjölka den på information och även utöva kontroll över ett lands allra viktigaste infrastruktur, kommunikationen.

Faran i det har ett antal länder sett, Australien, Nya Zeeland och USA vilka förstår det kinesiska agerandet, och reagerat genom att förbjuda kinesisk utrustning på för landet vitala områden.
Men för många länder återstår ännu att förstå den maktförskjutning som nu accelererar, och sker på det demokratiska ländernas bekostnad. Den kinesiska offensiven har länge pågått i Afrikas olika länder. Där finns en råvarubas som också Kina behöver. I Sri Lanka har man med ekonomiska och juridiska medel tagit över landets största hamn. I Europa har man köpt in sig i Portugal på för landet vital infrastruktur. Och i Sverige äger man Volvo Cars, och har nyligen också köpt in sig i Volvo AB, landets två största företag.
Samtidigt är man en aktiv part i det utvecklingscentrum som nu skapas i Göteborg, och troligen kommer att bli världsledande för området mobila transporter. I Sverige har kineserna också registrerat ett antal finansiella bolag, vars uttalade syfte är att användas vid förvärv av företag i Europa.

Dags att avsluta den här bloggen. År 2018 skall läggas till handlingarna och ett nytt år födas. Vad det kommer att ge hör framtiden till.
Från undertecknad önskas läsarna ett Gott Nytt År 2019.

2018.12.31

Jarl


lördag, december 29, 2018

Förlorarna


Det fuktiga grådiset hänger över landets västra kust, den här dagen i slutet av året. Men det är stilla och skönt ute med plus 4 grader. Och fukten glänser så fint i de många ljusen från upplysta träd och verandor. Och i sovrummet ligger vår 9-åriga nattgäst och sover så fint. Än är det mörkt där ute, men en ny dag vaknar snart ur sin slummer.

Det är nyårskrönikornas tid, en tid för tillbakablick över det gångna året. Ett år som varit betydligt mer omtumlande än de varit tidigare. 90-talets demokrativåg med uppbrytningen av de sovjetiska imperiet, har nu 20 år senare svängt över till dess motsats. Nu får demokratierna kämpa för att bevara sin trovärdighet. Några exempel kan vara på sin plats.

Brexit

Folkomröstningen i England om utträde ur EU, det som nu kallas Brexit har blivit en verklig prövning för både England och EU. Folkomröstningen drevs fram i stor utsträckning genom kampanjer via sociala medier, främst Facebook. Att de kampanjerna till stor del hade sitt ursprung i ryska “trollfabriker” är också verifierat av såväl Facebook själva som berörda säkerhetstjänster. Med stor sannolikhet hade aldrig en folkomröstning gjorts, än mindre vunnits av nej-sidan utan den propaganda genom falska facebookgrupper som piskade fram motsättningar och den polariseringen som behövdes för att nej-sidan med knapp marginal skulle vinna.

Rimligen borde omröstningen med den vetskap man har idag ogiltigförklaras, istället har detta skapat stora motsättningar i de politiska systemen i både EU och England.

De politiska systemen förlorar i trovärdighet, något som var den avsedda effekten hos de som styrde den utländska propagandan.

USA-valet

På motsvarande sätt agerade också de ryska “troll fabrikerna”i det amerikanska presidentvalet 2016. Stödet för Donald Trump är tydligt och verifierat av Facebook och säkerhetstjänsterna, och presidentvalet borde rimligen mot den bakgrunden ogiltigförklaras. Nu får det som under de senaste 100 åren varit världens ledande stormakt både ekonomiskt och militärt, dras med en president som aldrig varit del av det politiska systemet, och som av både medicinsk och professionell expertis anses “unfit for duty”. Sönderfallet i ledarskapet i USA är tydligt och skadar säkerheten i världen i stort. De demokratiska länderna är på väg att förlora sin viktigaste allierade, något som får stora följder för maktbalansen och säkerheten i världen i stort.

Ur de processerna och många fler finns alltid vinnare och förlorare. Om det här första avsnittet pekar på förlorarna, skall nästa avsnitt få visa på vinnarna.



2018.12.29

Jarl S


tisdag, december 25, 2018

I juletid 2018


Så är då julafton detta år avklarad. En fin och minnesvärd dag, med tre generationer runt bordet, och mängden av god mat enligt tradition sedan många år. Och när den delen avklarats, så väntade den klassiska timmen med Kalle och hans vänner, innan det blev dags att angripa högen med klappar under granen. En tidskrävande process, eftersom samtliga paket skall få sin välförtjänta uppmärksamhet.

När gästerna så småningom åkt hem till sitt, var det så dags att återse filmen “Änglagård” från 1992, Svt-s kvällsbio denna julaftonskväll. Det är verkligen en film med aktualitet också i vår tid. Temat är i korthet mänskliga fördomar mot människor som upplevs som främmande i det egna närområdet. Filmen är på så sätt lika aktuell idag som den dag den gjordes. För så är det nog, att fördomar gärna odlas i kulturellt statiska miljöer. I fallet Änglagård fanns mycket humor, och ett lyckligt slut, något som inte alltid är fallet i vår nutida verklighet.

En krass övertygelse är att de flesta människor oavsett härkomst, vill skapa sig en rimlig framtid. En framtid med ett jobb och utan uppslitande konflikter. Så är också situationen i vår tid. Att de fredliga och framgångsrika länderna i det avseendet för många runt om i världen, blir något man är beredda att offra mycket för att komma till, och bli del av, är egentligen inte så konstigt. För svensk del är det otänkbart att förstå hur landet skulle se ut om vi inte hade de ca 2 miljoner medborgare, som räknat invandrare och deras avkommor kommit till Sverige sedan  början av 70-talet, och nu utgör en väsentlig del av det svenska samhället.

Att vi också har en kriminalitet som relateras till invandringen, får inte bli stigmatiserande för all invandring. Betecknande är också att det som nu ses som gängrelaterad kriminalitet, till helt övervägande del bärs upp av unga personer som är födda i Sverige, och med svenskt medborgarskap.

Den stora flyktingvåg som startade år 2015, skall ses mot bakgrunden av att Putins Ryssland påbörjade sina terrorbombningar av Syriens största stad, miljonstaden Aleppo liksom andra av de demokratiska krafterna hållna områden.  Bombningar som i stor utsträckning också koncentrerades mot offentliga byggnader som skolor och sjukhus. Människor kände sig med stort fog svikna av FN och de demokratiska stater som givet ett mer kraftfullt agerande kunnat stoppa den utvecklingen, och lämnade för att söka en ny framtid i de europeiska länderna.



2018.12.25

Jarl S




fredag, december 21, 2018

Politisk stormvarning


En mulen och våt morgon denna årets kortaste dag. Vintersolståndets dag. Men juleljusen lyser upp torg och balkonger, och innan dagen är slut kommer också en av de stora julmarknader att ha fått besök av undertecknad med vänner. Men nu till dramatiken i den politiska världen, för dramatik på högsta nivå handlar det om.

Den här gången går tankarna inte så mycket till den svenska situationen, dess dramaturgi är tämligen fastslagen. En månads respit, några korta beslutsmöten och vi har en ny regering eller beslut om nyval. Tålamodet är uttömt liksom arguments arsenalen.

Nej, den verkliga dramatiken går till utvecklingen i USA. Donald trumps löfte till sina “vänner” Erdogan i Turkiet, och Putin i Ryssland att dra tillbaka de amerikanska trupperna i Syrien, har fått den amerikanska överbefälhavaren Mathis att med en kraftfull markering av sitt avståndstagande, lämna in sin avskedsansökan. Strömmen av personer med förnuft som hoppat av den trumpska administrationen fortsätter, och därmed också det amerikanska ledarskapets sönderfall.

Ett tillbakadragande av de amerikanska trupperna i Syrien är inget litet beslut. Erdogan har redan markerat, att när väl de amerikanska trupperna är borta, kommer han att anfalla de kurdiska trupper, som tillsammans med de amerikanska har varit ledande i kampen mot IS.

Rysslands ingripande och terrorbombningarna av de demokratiska krafterna i Syrien, kom också att bygga på vissheten att man i USA-s ledning hade en person vilken man kände och kontrollerade. Resultatet blev också det blodbad vi sett i Syrien, och den flyktingkris som skakar i första hand EU samarbetet.

Den kurdiska krisen som varat i snart 100 år, skapades på sin tid av de europeiska stater, främst Frankrike och Storbritannien, som drog landsgränserna för de som senare blev de olika staterna i mellanöstern. Kurderna som var en tydlig kulturell och språklig enhet, delades då upp och underkastades Turkiet, Syrien, Iran och Irak istället för att bli ett eget självständigt land. Den strävan efter självstyre som kurderna arbetat för i de olika länderna, har hanterats på olika sätt. När nu den turkiska de-facto diktatorn Erdogan meddelat att han kommer att utplåna det kurdiska inflytandet i norra Syrien, är det inget annat än ännu ett folkmord som är under utveckling.

Det är den utvecklingen vi har att se fram emot, givet att USA och EU lämnar kurderna i sticket. Världen har aldrig blivit fredligare av att despoter tillåts att krossa och underkuva minoriteter. Ett FN lamslaget av Ryska och Kinesiska veton kommer inte att ingripa. Det är mot den bakgrunden utvecklingen i USA skall ses.



2018.12.21

Jarl S

tisdag, december 18, 2018

Decembermorgon 2018


Vacker morgon och med en fin kylig luft denna, i veckan innan jul. Några grader kallt och en föraning om vinter. Det är bara det vita på marken som saknas nu för att verkligen “känna jul”. Annars är julförberedelserna igång, med bak och annat som skall till när gästerna så småningom knackar på. Men nu till politikens verkligheter.

100 dagar efter valet i vårt land, och ännu ingen regering i sikte. Och nu varnar också experterna för vad detta kan innebära för vårt politiska systems trovärdighet. Landet med sin traditionellt stabila demokrati, har fastnat i prestige bundna maktpositioner som inte borde höra de demokratiska tänkandet till.

Och största skulden till det får läggas på de 2 partier som anger sig för att vara liberala, Centern och Liberalerna. En grundläggande punkt i liberalismen är vidsyn och respekt för olika synsätt. Kan man tänka bort de nästan 2 miljoner väljare som lade sin röst på Vänstern och Sverigedemokraterna? Av reaktionerna via media framgår att de två mittenpartiernas ledarskap tappar stort i opinionsmätningarna.


I skuggan av det dramat pågår nu en uppladdning i mellanöstern som kan få mycket stora konsekvenser. Turkiets de facto diktator Erdogan, signalerar nu för ett storskaligt krig mot kurderna i grannlandet Syrien. Kurderna i norra Irak har varit en väsentlig faktor när det gällt att besegra IS. Nu står de i vägen för Erdogans dröm om Turkiet som mellanösterns verkliga stormakt. Och diktatorer har alltid sett kriget som ett legitimt medel för att nå sina syften.

Den i sammanhanget lilla och tappra folkgruppen kurder har i Syrienkrigen haft en vän i USA, men kommer ett USA under ledning av Putin-vännen Donald Trump att ställa upp för kurderna? Sannolikheten är liten, han är helt besatt av att försvara sin egen sönderfallande position i det amerikanska politiska systemet. Och EU är låst av sina egna interna problem. År 2019 blir nog inte det fredens och fridens år som så ofta proklameras i nyårstider.

Dags att avrunda den här bloggen med ett tack för det stora intresse som polska och tyska läsare på senare tid visat bloggen. Det är alltid intressant att se att intresset växer också utanför den egna språkkretsen.



2018.12.18

Jarl S

torsdag, december 13, 2018

Luciamorgon 2018

Det är en stilla och vacker morgon, denna 13.12 och tillika luciadagens morgon. På skolor och i olika församlingar kommer det idag att firas Lucia med traditionellt luciatåg, fika och sång. En fin tradition tycker nog de allra flesta, och innan dagen är slut skall också undertecknad ha tagit del av den traditionen.
Morgonpromenaden bjöd på ett par minusgrader, och en härligt frisk luft. Ljusens mångfald på fastigheternas balkonger och torgets träd lyser upp vintermörkret på ett väldigt fint sätt. Vi är inne i en trevlig del av året, ljushögtiden innan jul och nyår.


Mycket skall hinnas med innan julfirandet, också på det politiska området. För den som är intresserad av det, kan striden om utvecklingen i Brexit-landet England inte gå obemärkt förbi. På den ena sidan de hårda nationalisterna, som vill lösgöra landet helt från det internationella samarbetet inom EU. Motståndet mot det utvecklingen står alla de som tror på internationellt samarbete som garant för utveckling, fred och gränsöverskridande frihet. I stridens nollpunkt står en utomordentligt karaktärsfast kvinna, landets premiärminister Theresa May. Under gårdagen utsatt för en förtroendeomröstning som hon vann. Vem har  sagt att kvinnor inte kan??

Och i vårt land går den politiska såpa som kallas regeringsbildning vidare. Nu och efter ännu några veckor av velande, eller skall vi kalla det samtal, utan egentligt resultat. Gårdagens beslut om att tillämpa den av M+KD lagda budgeten, var ett steg på vägen mot en lösning. Nu återstår omröstningarna om Löfven eller Kristersson som statsminister, och om också de blir resultatlösa, det nyval undertecknad flaggade för i en  tidigare blogg.

I USA dras nu det juridiska nätet åt allt hårdare runt den omstridde presidenten, som istället för att göra “America great”, lyckats att totalt splittra landet. Avhoppen ur hans staber är återkommande och många, och därmed också kompetens flykten. Återstår alltid den svans av opportunister som ser möjligheten att under en tid tjäna pengar i politiken, oavsett vilket budskap det innebär att man måste bära fram.

Snart nog borde det republikanska parti han anses företräda inse, att Trump utgör ett problem som på sikt också straffar partiet. Mellårsvalet var en tydlig markering i det avseendet.

Hur länge kan republikanerna acceptera den situationen utan att agera?



2018.12.13.

Jarl S

lördag, december 08, 2018

Lördag morgon 8.12


Ljummen och fin denna decembermorgon. Ljusen lyser så fint vid promenaden över dockans gångbro. Nattens regn har dragit bort och lämnat våta och i ljuset glänsande gator. Stillheten när vardagens rusningarna till bussar och båtar uteblir, är slående. Ännu en vecka har lagts till historien, och 2-a advent knackar på dörren. Nu något om tillståndet i vår omvärld.

På den svenska hemmaplanen pågår av allt att döma, intensiva förhandlingar mellan det socialdemokratiska partiet och den centerpartistiska ledningen. Samma parti som så sturskt utropade att de minsann inte skulle förhandla om sina krav för att stödja en S-märkt regering. Parallellt gör nu den spruckna alliansens Moderata och Kristdemokrater upp en budget, vilken läggs så att också Sverigedemokraterna skall kunna acceptera den. Så har då i realiteten ett konservativt block skapats, och kan helt tillskrivas Liberalernas och Centerns agerande. Så är då alliansen ett avslutat kapitel?

Ute i den större världen ser det ut som att Brexit håller på att haverera. Nog är det märkligt att det fortfarande finns krafter som försvarar utträdet ur EU, givet att man nu vet att den kampanjen i stor utsträckning styrdes från ryska trollfabriker, skapade av den ryska ledningen för det “Cyberwar”, informationskrig som nu med den digitala världens alla plattformar, är ständigt närvarande. Förhoppningsvis återgår Storbritannien efter tumultet, till sitt medlemskap i EU. Inte därför att EU i sig är någon perfekt organisation, utan därför att alternativet är splittring och ökande risker för konflikter av den typ som drabbade världen under 1900-talet. Med all den blodspillan de krigen medförde.

Glädjande då att Angela Merkels efterträdare i Tyskland blir en av hennes kända vänner och följare. Det bådar gott för stabilitet i Europas, för fred och säkerhet, viktigaste land. Viktigt också för att den andra grundpelaren i EU, Frankrike, genomgår en mycket allvarlig kris för närvarande. I skydd av tänkta demokratiska demonstrationer, har huliganer av olika slag agerat och skapat kaos genom vandalisering, plundring och anlagda bränder. Hur den här helgen kommer att utvecklas är okänt när detta skrivs, men klart är att rättsstatens skydd av liv och egendom, nu utmanas på ett sätt som inte är acceptabelt.

Och i USA, går nu också kända republikaner emot den president, Donald Trump,  som i en klassning av amerikanska presidenter som  gjorts av ett oberoende institut blev den sämsta som landet någonsin haft. Detta samtidigt som han i affekt twittrar att USA aldrig haft en bättre och mer lämpad president. De många republikaner som i mellanårsvalen miste sina platser i senat och representanthus inser nu att orsaken i stort handlar om Donald Trump. Avhoppen från den administration han har, är också återkommande, signalerna från Vita Husets “whistleblowers”, att kaos råder i organisationen.

Hur länge skall en demokratisk organisation, acceptera ett ledarskap som av också medicinsk expertis förklarats “unfit for duty”?

Den frågan är rimligen högaktuell.



2018.12.08

Jarl S

måndag, december 03, 2018

Adventstid 2018

Ljummen morgon denna första efter 1-a advent. En helg präglad av sång och musik på många håll. Ljusens mångfald på hus och parkers träd lyser upp decembermörkret. Den fina månaden december är här med all den förväntan som ligger i julmånaden.

Om 10 dagar skall också Lucia firas, ljusdrottningen med sitt följe av tärnor och och andra traditionella figurer. Också det en tradition väl värd att bejaka i en tid när det blir allt svårare att få unga flickor att intressera sig för att medverka i Luciafirandet.

Och kanske har vi en ny regering  lagom till lucia- och julfirandet. Politikens ledare har mycket att leva upp till, nu och efter alla dessa turer med skiftande majoriteter, efter valet för 3 månader sedan. Och de som förtroendet faller för är också de partier, Centern och Liberalerna som i sitt agerande varit de som försenat regeringsbildningen. Det finns i detta som i alla beslutsprocesser en slutlig gräns för hur långt den kan drivas. Blir det nu en blocköverskridande regering med Stefan Löfven som statsminister, så kommer också den att vara kraftigt beskuren i sitt agerande. Vänsterpartiet ges då alla möjligheter att framställa sig som det enda partiet som driver traditionell vänsterpolitik, och kommer att kunna blockera beslut som inte passar dem. Valet socialdemokraterna har att göra är inte lätt, det kan komma att innebära ytterligare tapp av väljare som då går över till Vänsterpartiet.

Ute i den stora världen samlades ledarna för 20 ledande nationer i möte i Buenos Aires (de goda vindarna) i helgen. Ett möte präglat av den osäkerhet som spritt sig som en löpeld i de ekonomiska systemet, efter det av Donald Trump startade handelskriget. Ett handelskrig han ansåg var lätt att vinna och inte skulle skada USA. Men som nu medfört konkursens mångfald bland bönder i USA som inte längre kan exportera sina grödor, och nedläggningar av bilfabriker, något som inte skulle kunna ske enligt Trump. Enfalden har ett pris som nu drabbar vanliga medborgare i det stora landet allt hårdare.

Den polarisering som konfliktsökaren Trump driver blir alltmer ett hot mot den inre säkerheten i USA, något som nu också federala myndigheter öppet redovisar. Frågan om när och hur man skall råda bot på den utvecklingen blir allt angelägnare, inte bara för USA-s egna medborgare, utan också för oss i den globala samverkan vi alla är så beroende av.



2018.12.03

JarlS

tisdag, november 27, 2018

Stad i ljus, och facebook


Årets första julbord åts den gångna helgen i restaurangen på Gothia Towers 28-e våning. En strålande fin kväll, med stadens ljus utspridda likt pärlband i alla riktningar. Och en fullmåne som lyste likt en extra lampa över himlen. Topprestaurangen erbjuder en verkligt vacker vy, när vädret så tillåter.

 
Liseberg från våning 28.
I övrigt fortsätter den politiska dokusåpa som blivit följden av valet i vårt land för snart 3 månader sedan. Nu skall troligen avgöras om det blir nyval, eller den socialdemokratiska ledningen får med sig Centern och Liberalerna och därmed dödar alliansen. Något som i så fall troligen leder till att ett nytt stort konservativt block skapas. Sverigedemokraternas drömscenario förverkligas.

Intressantast ändå de senaste dagarna har TV-dokumentären om Facebook varit. Den skapelse som gjordes av en entusiast på universitetsnivå utan mer högtflygande mål. Men som omedelbart fyllde ett kommunikativt behov hos en ung publik, och därmed påbörjade sitt närmast osannolika triumftåg över världen. Facebook är numera sociala mediers  obestridda mästare. Men också ett media som genom sin öppna konstruktion, gjort det möjligt att på ett sätt som aldrig förr, manipulera de stora massorna genom att driva avancerad propaganda, förklädd till nyheter och informationer.

Den dörren har blivit en drömsits för de auktoritära regimer, som vill destabilisera det demokratiska samhällena. Nu står det klart genom djupgående undersökningar, att både Brexit-valet i Storbritannien, och presidentvalet i USA har påverkats starkt av de manipulativa inlägg som producerats i Ryssland, men i Facebook framställts som inlägg från engagerade personer boende i England respektive USA. Genom att driva på motsättningar i synsätt på områden som EU-samarbetet, invandring och vapentillgång, har man lyckats påverka det brittiska och amerikanska valen på ett sätt som aldrig förr i modern tid.

Att Facebooks olika ledande personer nu erkänner att systemet missbrukas på ett sätt man inte förutsåg, är en klen tröst. Auktoritära stater som Kina och Ryssland, väljer själva att starkt begränsa sina medborgares tillgång till internationell kommunikation. För demokratierna återstår att finna medel att kontrollera, att man inte blir offer för krafter vilkas främsta mål är att skapa kaos i de länder man angriper.

Utvecklingen i USA är i det sammanhanget ett varnande, för att inte säga skrämmande exempel.

2018.11.27

Jarl S

fredag, november 23, 2018

Den som gräver en grop...


November månad nalkar sig sitt slut. Ännu en månad med temperaturer över det normala i hela landet. Grundvattennivåerna är fortsatt kritiskt låga, och en del träd blommar i tron att våren är här.? Klimatförändringar kan man vara överens om, orsaken tvistar man om. Nog om det, nu till det politiska läget i vår omvärld.

Gårdagen började med att Centerns ledare som så kaxigt skulla ordna med en ny regering, tvingats notera sitt misslyckande. Återstår två lösningar, att Centern och Liberalerna accepterar att ingå i regering med Socialdemokraterna, vilket de heligt lovat att inte göra innan valet och också senare. Eller att talmannen meddelar att extra val till riksdagen skall hållas. Rimligen borde det senare vara det demokratiskt riktigaste. Nuvarande låsning kan i vart fall inte fortsätta. Troligare är ändå att C+L mot löfte om ministerposter väljer det dom lovat att aldrig acceptera, nämligen att gå samman med S i en ny regering.

Kvar på åskådarplats blir då de gamla allianspartierna Moderaterna+Kristdemokraterna, samt Sverigedemokraterna som med stor tillfredsställelse ser på en sådan utveckling.

 I landets näst största stad Göteborg, hölls Kommunfullmäktige under gårdagen. Ett KF där de två största partierna i valet Socialdemokraterna och Demokraterna lämnades utanför det direkta styret av kommunen. Det tas nu av ett svagt alliansblock med 30% av rösterna, med stöd av de som normalt är Moderaternas givna motståndare, Vänstern, Miljöpartiet och Feministerna. Hur det styret kommer att utvecklas får framtiden utvisa. “Tuppkammen är hög på dyngstacken”.

För Demokraternas del återstår att notera att det stora stöd partiet fick i valet, och där stoppandet av Västlänken var en huvudfråga, inte medfört det man önskade. Nu har grävandet påbörjats i stadens berörda områden.

 Det blir djupa gropar övriga partier medverkar och bejakar i Västlänkenfrågan. Ett grävande som  kommer att få stor negativ påverkan på stadens liv i olika avseende under många år. “

“Den som gräver en grop för andra, faller själv lätt däri” säger ordstävet.

 Kampen i den frågan har bara börjat.



2018.11.23

Jarl S




söndag, november 18, 2018

Som man bäddar...


Fortfarande ljumma vindar när jag tar min morgonpromenad denna ovanligt milda november. Men nu meddelar meteorologerna att kylan och vintern är på väg. Utmärkt för alla de som gillar vintersporter, och det ljus som snön bidrar med. Men nu några reflektioner över den politiska utvecklingen i landet i norr, svearnas och många andras rike.

Talesättet “som man bäddar får man ligga”, kan med fog tillämpas på det politiska kaos vi upplever i landet efter valet för drygt 2 månader sedan. Fortfarande inte ens ett embryo till ny regering, och skulden till det kanske kan hänföras till talspråket ovan. Genom en förhållandevis låg spärr till riksdagen (4%), har nu 8 partier tagit plats i den styrande församlingen. Tre av de partierna balanserar strax ovan de 4 procenten, men de kan genom att utgöra en nödvändig marginal i det politiska beslutfattandet, få en roll som vida överstiger väljarstödet. Som exempel har miljöpartiet den senaste mandatperioden haft 3 ministerposter, och kunnat driva igenom beslut om subventionerade elcyklar vilket gynnar storstädernas boende. Samtidigt har man drivit på höjningar av drivmedelspriserna, vilket drabbar de som bor på landsbygden hårt. Åtskilliga ytterligare exempel kunde anföras på vad den hårt fraktionerade riksdagen inneburit och innebär, för det politiska beslutsfattandet, och därigenom också för dess legitimitet hos väljarna.
För många partier?

I regeringsbildningen som nu diskuterats i mer än 2 månader, är låsningarna alltmer sofistikerade. När man inte längre kan motivera dem med ideologi eller väljarstöd, återstår att försöka blockera lösningar med det ekonomiska vapen som kallas budget. Också en stat måste ju ha en budget som återspeglar vad regeringen vill göra.

Genom att blockera den alliansbudget som skulle kunnat ge landet en fungerande regering, har nu Centern och Liberalerna beslutat att inte acceptera det som man gick till val på, utan ställa upp med egna budgets vilka då naturligt nog inte kommer att accepteras av riksdagen. På det sättet blockeras både det rödgröna blocket och den alternativa regering som kunde bildats på alliansens grund.

Är det  rimligt att ett politiskt system fraktioneras så hårt som sker i vårt land nu, och är det det som gynnar demokratin mest? Är det rimligt att politisk prestige, blir viktigare än omsorgen om landet och dess styrande? Borde inte spärrgränsen till riksdagen höjas? De frågeställningarna borde bli självklara när en dag kaoset i regeringsbildningen får sin lösning.

Att den lösningen troligen blir ett nyval är uppenbart. Rimligen borde både talmannen, och de större partierna inse det, och välja den lösningen.



2018.11.18

Jarl S

torsdag, november 15, 2018

Maktkamp 2018

Det har gått mer än 2 månader sedan valet till riksdagen i vårt land. Åtta partier kvalificerade sig till medlemskapet i den exklusiva församlingen. Ännu har ingen regering kunnat bildas, beroende på motsättningar både i form av person och sakfrågor.

Respekten för väljarna förefaller saknas helt, nu handlar det istället om partiledningarnas strategiska synsätt, vilket innebär att respekten för väljarnas val helt ser ut att lämnas därhän. Störst fokus har under de senaste veckorna varit på de två mittenpartierna, Centern och Liberalerna.


Den Liberala ideologin bygger på öppenhet och försvar av yttrande och åsiktsfrihet. de båda partierna marknadsför sig som landets mest liberala partier, så hur går ideologin ihop med partiernas val att helt bortse från två av partierna i riksdagen. För många ter sig nog den ekvationen svår att förstå.

I den omröstning som den 14.11 hölls om regeringsbildare, valde de två allianspartierna C och L att säga nej till allianskollegan och moderatledaren Ulf Kristersson som ny regeringsbildare. Därmed sprack också i grunden alliansen som företeelse, och kanske är det i grunden bra. Prestigemässiga låsningar med tveksamt innehåll, inger inte förtroende inför väljarna.

Återstår nu ytterligare någon vecka för att söka finna en ny person villig att ta på sig uppgiften som statsminister, eller att landet går till nyval. Ett nyval skulle mycket väl kunna innebära att ett eller två partier försvinner ur riksdagen, både liberalerna och miljöpartiet ligger kritiskt till i det sammanhanget.

Sannolikheten är nog större att liberalerna och centern gör upp med Socialdemokraterna om en regering där de får ministerposter som plåster på såren. Givet den utvecklingen skulle det politiska landskapet få en tydligt “mitten-karaktär”, vilket borde vara positivt för den politiska utvecklingen.

Politikens trovärdighet står på spel i det land i Europa och världen, som allmänt har kännetecknats som tryggheten och stabiliteten personifierad.



2018.11.15

Jarl

lördag, november 10, 2018

Äntligen


Mulen morgon en ljummen novemberdag. Några dar har gått sedan de amerikanska valen, och det är dags att kommentera dem. Noterbart är att bloggen de senaste dagarna haft långt fler besökare från andra länder inklusive USA, än från Sverige. Detta trots att den skrivs på svenska, kanske tack vare Googles översättningstjänst. Vill med dessa rader tacka mina utländska läsare för intresset.

De amerikanska mellanårs valen blev också genom presidentens agerande, en omröstning om hans popularitet. Av reaktionen från det hållet efter valet, så har äntligen en omsvängning till mer demokratiska synsätt vunnit. Glädjen hos demokraterna i representanthuset var stor och genuin. Och talaren för dem, Nancy Peloty lovar nu att värna om konstitutionen, Bill of Rights, och arbeta för att försvara de reformer Obama-eran genomförde, samt sätta vanligt folks behov i första rummet. Väljarna vill ha en förändring, givet vad man får uppleva under det ledarskap som Trump representerar. Ett ledarskap som bygger på splittring genom ständig konfrontation med de demokratiska krafterna i landet, till förmån för hans egensinniga synsätt.

Men valen har också kantats av en rad händelser som knappast kan kallas annat än valfusk, försök att utestänga väljarna från inflytande. I vissa stater har registreringen av röstande avsiktligt försvårats för de som bor i “demokratiska” områden. Antalet vallokaler har skurits ner, och antalet valmaskiner begränsats, så att köerna blivit många timmar i dessa områden. I vissa områden, exempelvis reservat för ursprungsbefolkningen, har man vägrat att registrera väljarna av olika skäl. Och på en del håll har valmaskinerna varit programmerade att omvandla demokratiska röster till republikanska. Valen har på det sättet manipulerats till förmån för republikanska representanter.

När detta skrivs pågår omräkning av röster i Florida som är en av de folkrikaste staterna i USA, liksom också i Georgia. Resultaten där kan mycket väl innebära ytterligare framgångar för demokraterna.

Kampen om inflytandet över politiken, och därmed utvecklingen i USA kommer att fortsätta, men nu med en annan styrkefördelning. Den roll USA spelar internationellt,  är mycket stor,  och blir därigenom en angelägenhet för stora delar av omvärlden.

Allt Donald Trump gjort har inte varit fel, men som statsman  har man ett långt större ansvar än att ständigt försvara sitt ego. Det är hög tid nu att den maktdelning som den amerikanska författningen bygger på, får en verklig innebörd igen. Och den förutsättningen återställdes med de nu gjorda valvinsterna för de demokratiska partiet.



2018.11.10

Jarl

torsdag, november 08, 2018

Ohelig allians


Ännu en fin morgon bådar en för årstiden bra dag här på landets västra kust. November har börjat bra på så sätt. En årstid för långa promenader när det fina vädret råder. Nu- två månader efter valen är det dags att komma till skott med bildandet av styrandet på de olika politiska nivåerna. Den här bloggen skall göra en ytlig men ändå presentation av läget i landets näst största stad, kultur- och industristaden Göteborg.

Här har man värnat om sin historia. Striderna mot de dansk-norska riket för drygt 400 år sedan var återkommande och långa. När staden grundades för 400 år sedan var det i stor utsträckning utländska krafter som skapade den. Det arvet har gått igen, staden har alltid varit ett nav för internationellt samarbete, porten mot väster.

Genom sin position som den ledande handelsstaden i riket, har den också utvecklat en egen profil, en typ av självständighet som burits av generation efter generation, ofta kallad Göteborgsandan. En förmåga av konsensus som säkert varit bra många gånger, men inte alltid. När beslutet växte fram för ca 10 år sedan att följa de stockholmska exemplet, att gräva ner delar av den spårbundna trafiken i det som nu kallas västlänken, var det en tämligen aningslös samling politiker som svalde det beslutet.

Idag ser vi konsekvenserna i sin tidiga linda i form av skövlade parker och alleèr. En tilltagande trafikinfarkt orsakad av avstänngningar pga västlänks arbetet, som långsamt men tydligt stryper näringslivet i centrala staden. Nu vaknar näringsidkarna till liv och ser sina livsförutsättningar drastiskt förändras. Protesterna är höga och allt fler försöker sälja sina verksamheter, eller avvecklar dem.

Inför den verkligheten väljer Alliansen  (M+L+C+Kd) att med stöd av yttersta vänstern (V+Mp+Fi) söka ta över ledningen av kommunen i sin helhet. En i högsta grad ohelig allians. Skövlingen skall försvaras istället för att stoppas. De väl betalda kommunarådsposterna är viktiga, då lierar sig alliansen gärna med det som historiskt varit de partiernas direkta motpol, den yttersta vänster.

Kvar står en överrumplad socialdemokrati, med sina 19.8% av rösterna, liksom kommunens näst största parti demokraterna med sina drygt 17% i valet. Demokraterna, det enda parti som på allvar tagit upp problemen med Västlänken. Ett projekt som för den upplysta delen av stadens befolkning, nu framstår som långt mer av ett hot, än en möjlighet.

Småpartierna med tillsammans ⅓-del av röst underlaget, tror sig kunna driva processen att skövla staden vidare. Den insikten blir nog mer en del av ett politiskt spel, än en realitet. Kvar står att staden måste få ett styre, mängden av beslut som måste tas hopar sig. Störst och viktigast av dem är inställningen till skövlingen av staden, och de följder det kommer att få på stadskärnan.
Får den fortsätta, kommer med stor sannolikhet folk välja andra destinationer för sin shopping och sina nöjen. Om någonting behöver politiken inse det, och förstå dess konsekvenser.

Dåliga beslut måste kunna ändras, och alternativ för trafiken och framtiden för den stolta staden finns, men är det politiska systemet moget nog att inse det, och följa Demokraterna i deras synsätt?

2018.11.08

Jarl S

måndag, november 05, 2018

Den glömda valfrågan

En helg med barnbarn i skolåldern. Mycken lek och spel av olika slag. Ett aktivt umgänge, tills stor del styrt av de unga. Och visst är det en ynnest att få den erfarenheten och närvaron. Måndag igen och dagens pass på Friskis o Svettis är avklarad, så nu till ett område som fått vila ett tag.

Höstens valrörelse hade många frågor att ta ställning till, men en av de allra viktigaste kom aldrig upp. Det handlar om energifrågorna. Det fanns väl politiska skäl för det, den frågan har en sprängkraft som få andra, och tyvärr brukar sådana frågor beslutas utan den publika öppenhet som de förtjänar.

När Svenska Kraftnät med ansvar för att tillse vårt långsiktiga behov av el, under sommaren kom ut med sin prognos för kommande år, flaggade man för första gången för att risk föreligger att vi inte kan tillgodose behoven vid hög förbrukning, vilket i allmänhet handlar om kalla och vindfattiga högtrycks perioder.

Solceller kan man montera på tak och i anläggningar utan att det på något avgörande sätt stör någon. Därför har också solcellerna blivit populära i sammanhanget, men de ger ett litet bidrag i sammanhanget.

Vindkraften utgör ett större, kostsammare och mycket mer kontroversiellt alternativ. De kräver mycket utrymme för att bli effektiva. Den vindkraft som byggs idag har ofta navhöjder på mer än 200 mtr, och rotorblad som tillsammans är mer än 100 meter i diameter. De ger ifrån sig ljudmattor som gör det hälsovådligt att vistas permanent på avstånd som kan räknas i ett antal km. Närboende i olika länder, på olika kontinenter upplever samma sak, vindkraften skapar med sina bullermattor en omöjlig miljö att vistas i.

Naturligtvis finns de drivkrafter som möjliggör utvecklingen, den främsta av dem de mycket stora subventioner som byggarna av vindkraft får, och som i stort betalas via el-vcertifikat, i slutänden konsumenterna av energin. Ser man till utvecklingen också i andra länder, ex.vis Tyskland och Australien, så innebär den utvecklingen starkt höjda priser på el, och i en del fall också att man får stora problem med distributionen av el från anläggning till kund.

Eftersom energi baserad på både vind och sol är intermittent,måste det finnas en tillräcklig “back-up” för att säkra behoven. Därför tvingas man nu i många länder i högre grad använda sig av fossilt eldade kraftverk, istället för fossilfri kärnkraft. Resultatet blir ökade utsläpp av växthusgaser istället för mindre.

Vårt land står inför ett ödesval när det gäller vår energiförsörjning, och därmed också en av grundförutsättningarna för vårt framgångsrika näringsliv, liksom sysselsättning och välfärd.

Om det, och energifrågorna borde debatterna inför valet också handlat.



2018.11.05

Jarl S


torsdag, november 01, 2018

Novembermorgon 2018


Ljumma stilla vindar över landets västra kust denna första morgon i höstmånaden november. Snart har 2 månader gått sedan de allmänna valen i Sverige, och osäkerheten om vem och hur landet skall styras är monumental. Ett förhållande som gäller också i många av landets kommuner.

Aldrig i modern tid har fler partier deltagit i de olika valen, än som skedde i valen den 9 september. De skäl som anges efter olika undersökningar, är att människor tröttnat på de etablerade partierna, och deras sätt att leverera god samhällsservice på de olika områden som är politikens ansvar. Samtidigt som sysselsättningraden är hög, och ekonomin i landet är stark, finns stora brister på de områden som är politikens.

Valrörelsen kom att beröra krisande områden som skolan, vården och rättssäkerheten, alla områden som sviktar och upplevs inte leverera som man gjort tidigare i historisk mening. det är inte givet att det beror på bristande resurser, kritiken mot överbyråkratisering och dålig styrning är återkommande, och lamslår den kreativitet som kunde frigöras med större personligt ansvar för de som har att utöva arbetet i skolor, inom vården och de rättsvårdande arbetet.
Politiska vägval

Och i tillskapandet av en ny regering agerar 6 partier ( S,M,L,C,KD,Mp) som om de övriga 2 partierna, med ca 2 miljoner väljare ( V + SD ) inte fanns. Och samtidigt kan man inte komma överens om tillskapandet av en regering som en majoritet kan acceptera. Handlingsförlamningen kan leda till nyval, och kanske borde det bli den logiska följden av det uppkomna läget.

Situationen är densamma i många kommuner, mest anmärkningsvärt kanske i landets näst största stad, Göteborg. Där har missnöjet med den politiska ledningen vuxit under många år. Tendensen att tillskapa kommunala bolag som ett sätt att styra bort ansvaret från politiken, har tillämpats mer här än i någon annan av landets kommuner. Men med det agerandet har man också öppnat upp för korruption i många olika situationer, från tillsättning av tjänster, till ren ekonomisk korruption.

Ur det och beslutet att gräva ner en ca 4 km lång tågtunnel under centrala delar av staden, till en kostnad som är budgeterad till 20 miljarder, men troligen kommer att kosta det dubbla har övertygelsen vuxit att en ändring i den politiska styrningen måste ske.

När då ett antal politiker med erfarenhet och insyn i verksamheten valde att inför valet i höstas bilda ett nytt parti, Demokraterna, fick det snabbt stor respons. Med begränsade resurser, inga kommunala partistöd, blev man ändå kommunens näst största parti. Och väljarbasen kom i stor utsträckning från områden som kännetecknas av välutbildade och resursstarka personer.

Av allt att döma smärtar den prestigeförlust de etablerade partierna drabbades av så hårt, att man nu försöker agera som om Demokraterna inte fanns. Med ett socialdemokratiskt parti som krympte till under 20%, återstår för de traditionella partierna att gå samman över blockgränserna, eller acceptera valresultatet och de konsekvenser det innebär.

Hur den kampen kommer att resultera kan ha mycket stor betydelse för utvecklingen.



2018.11.01

Jarl

lördag, oktober 27, 2018

Orsak och verkan



Dags för vinterkylan att göra sig påmind, Vinden biter den här morgonen, och det väntas minusgrader de kommande nätterna. Årstiderna har sin gång, trots klimatalarmisterna.
Den här bloggen får bli en inblick i det stora landet i väster, och det som sker där.

Det gamla ordstävet, “sådan herre, sådan hund”, är berättigat. Det bekräftas också av ledarskapsamfundets professorer. Nu senast den ledande Yale-professorn i historia Timothy Snyder, som i offentligheten varnar för att USA nu genomgår ingressen till samma utveckling som förde Hitler till makten i 30-talets Tyskland.


Medlen är att så snart som möjligt utse någon lämplig minoritet som slagpåse, i det tyska fallet judarna. Ta kontroll över mediaintresset genom att styra det på olika sätt, och med  propaganda skrämma hög som låg till tystnad. “Aldrig mer”- var budskapet efter Nurnberg-rättegångar och FN-s bildande. Ett FN som numera präglas mer av sina motsättningar, än sina goda resultat.

Donald Trump har lyckats att styra media genom sitt Twittrande. Modern kommunikationsteknik har gynnat honom, budskapen kan läsas av hög som låg. Så kan en enskild person i rätt ställning bli herre över dagordningen, det som diskuteras. De media och offentliga personer som ifrågasätter hans synpunkter utmålar han som “folkets fiender” i sina kampanjtal, och driver på det sättet fram den aggression som nu manifesteras inför de kommande delstatsvalen den 15 november. Rörbomberna som skickats till media och olika personer den senaste tiden är tidens tecken, och mer kan följa.

Det amerikanska systemet att väljarna måste registrera sig för att få rösta, manipuleras nu systematiskt för att stoppa väljargrupper man identifierar som “demokratiska”, i syfte att på det sättet stödja de republikanska kandidaterna, och kvinnornas kamp i andan av “metoo”-rörelsen utmålas som ett angrepp på alla män, vilket det naturligtvis inte är.

Propagandans makt är med de medielandskap som modern tid skapat, oerhört stark när den används som den används av regimen Trump för närvarande. De demokratiska institutionernas krav på demokrati och saklighet blir på det sättet ett lätt offer för demagogen. Återstår den del av press och media, den “3-e statsmakten”, som tagit till sin uppgift att granska och ifrågasätta ledarskapet. 

Avsändaren av brevbomberna må vara en obetydlig liten figur i Florida, men de har initierats av den person, Donald Trump, som pekat ut sina meningsmotståndare som folkets fiender.

Så fungerar sambandet orsak och verkan, och mer är att vänta.



2018.10.27

Jarl

tisdag, oktober 23, 2018

Politisk höst


Så är då det normala höstrusket tillbaka, med hårda vindar och återkommande regn. Inget att sörja över, årstidernas växlingar tillhör det naturliga kretsloppet, och hösten är en tid av återhämtning för allt det växande.

På den politiska kartan i landet i norr har stagnationen inträffat, låsningarna är stora efter valet för 1,5 månad sedan. Vallöften måste brytas på många håll om man skall kunna skapa en ny regering.

Samtidigt skall en budget presenteras och ligga klar den 15 november, och tiden rinner iväg. Inget parti kan få igenom sin budget enligt de vallöften man spridit omkring sig. Samtidigt måste landet styras och medel till det fastläggas. Återstår alltså för partierna att lägga fram en “neutral” budget, rensad på ett sätt som gör att den kan få riksdagens godkännande.

Och med det scenariot kan en övergångsregeringen med S i spetsen fortsätta ytterligare en ospecificerad tid. Blir resultatet att den förra regeringsperiodens “decemberöverenskommelse” återuppstår i form av en ny sådan, rimligen kallad novemberöverenskommelsen 2018?

Alternativet att gå till ett nyval är något som bejakas av de som tror sig bli vinnare, och fruktas av de som ser sig som förlorare, och där finns flertalet partier. Det alternativet förefaller vara det partierna allra minst önskar sig.

Och ute i den stora världen har våldet och laglösheten visat sitt grymma ansikte. Mordet på journalisten och saudiske regimkritikern Jamal Khashoggi har nu blivit en världsnyhet och avklädd verklighet, trots regimens försök att dölja brottet. Ännu en gång visas brutalt skillnaden mellan politiska system som tillåter yttrande- och åsiktsfrihet, och de som inte drar sig för att döda meningsmotståndare.

Den fria världen har mycket att försvara i vår tid, när Donald Trump valt att kalla den amerikanska pressen, folkets fiender.



2018.10.23

Jarl


torsdag, oktober 18, 2018

Lilla London



Brittsommaren har gett oss en dryg vecka med fint väder nu, här på landets västra kust. Och det ser ut att fortsätta ännu några dagar. Luften är fin och ljummen vid morgonpromenaden, och vinden vilar för tillfället. Älvens vatten skimrar likt silver i gryningsljuset. Det väntas en fin dag, och nu en blogg med tankar runt Lilla London, som ju Göteborg också kallas.

Synonymen är inte så konstig, staden har alltid vänt ansiktet mot väster, länderna bortom horisonten. Skapad till stor del av invandrade personer med kompetens och vilja för snart 400 år sedan, firandet kommer om ett par år. Och under åtminstone det senaste 100 åren, landets största och viktigaste hamn för import och export av allsköns gods.

Här fick den internationella sjöfarten sin vagga i och med skapandet av ostindiska kompaniet på 1700-talet. Delar av dess byggnader finns ännu kvar i Kippan reservatet. Tidigt 1900-tal växte modern sjöfart upp med linjefart till alla de stora världsdelarna, en verksamhet som undertecknad fick ta del av under 20 fina år under Broströmskoncernens flagg och som inspektör och tjänsteman på Broströmia.

Här finns en stor och stark industritradition och landets 2 största företag i form av de båda Volvogrupperna. Här finns också SKF, ett världsledande företag på sitt område. Men nu jäser det bland befolkningen, man vill se förändring i det politiska ledarskapet.

På annat sätt kan man knappast se det faktum att ett antal avhoppare från andra partier, i det val som hölls för 5 veckor sedan, blev stadens/kommunens näst största parti. Och det är de medvetna och pålästa som till stor utsträckning valt att rösta på partiet. Anledningen kan i korthet stavas missnöje med de tidigare partiernas agerande och brist på opposition.

Det område som blivit den hetaste katalysatorn i det avseendet är det 10-åriga byggprojektet Västlänken, som kommer att skapa mycket stora problem i stora delar av staden. En söndergrävd stadsbild, med avstängda gator, vilket redan i dess linda nu framtvingar konkurser i de olika handelsföretag/butiker som drabbas. Parker som skövlas genom att 100-åriga träd, stadens lungor, viktiga delar i varje stad, nu huggs ner och tas bort. Och utan att tillräckliga konsekvensbeskrivningar gjorts och kommunicerats med allmänheten.

Demokraterna, som det nya partiet heter, är nu vågmästare när det gäller skapandet av ett nytt ledarskap för den kommande 4-årsperioden. Dessvärre har de traditionella partierna grävt ner sig i sina ”skyttegravar”, och saknar varje vilja till omprövning. Och i det agerandet byggs nu motsättningar upp som kommer att bli allt starkare ju längre skövlingen av staden fortskrider.



Nedläggningen av det som en gång var världens störta varvsstad, och de fina sjöfartsföretag som en gång var stadens hjärta, var onekligen en mycket svår tid. Nu när staden har lyft sig ur den svackan, kommer nästa stora konflikt. 10 år av byggkaos i stadens centrala delar, med stora risker för bestående skador, och enormt slöseri med offentliga medel.



Alternativ till den utvecklingen finns, att man väljer att inte beakta den möjligheten kommer att kosta politikens företrädare mycket av sin trovärdighet.



2018.10.18

Jarl


söndag, oktober 14, 2018

Politik i baklås


Brittsommar över landet i norr. Folket gläds åt den återkommande värmen, och lördagens promenad i delsjö-terrängen delades av många människor. Under dagen skall en 14-åring firas, tiden går fort, och det syns mest på de uppväxande barnen.

I landet i övrigt ser det ut som att försöket att bilda regering efter valet, för alliansens del har havererat. Återstår nu att pröva den socialdemokratiska varianten, och vilket stöd den kan få. Blockeras den av både alliansen och SD, återstår nyval. Det troliga är ändå att socialdemokraterna bildar regering, med vilka stödpartier återstår att se. Av allt att döma rasar nu alliansen sönder och samman, blockpolitikens tid kanske är över i riksdagen liksom den är i många kommuner och landsting/regioner.

Samtidigt som nya ledarskap träder fram i kommun efter kommun, återstår bildandet av nya majoriteter i många. I landets näst största kommun befolkningsmässigt, Göteborg, gav missnöjet med den förda politiken ett nytt och spänstigt parti Demokraterna, mycket starkt stöd, det blev kommunens näst största parti. En sådan framgång hos väljarna, innebär också att ilskan och prestigen hos de traditionella partierna växer fram likt en mur. Alliansen som i samma val gjorde sitt sämsta val i modern tid, kände sig särskilt drabbade. Där kan man inte svälja förtreten, hellre än man förhandlar med Demokraterna och övertar ledarskapet över kommunen och dess utveckling, gräver man ner sig i skyttegravar, med det enskilt största målet, att bekämpa Demokraterna. Så kan också politik beskrivas när den är som sämst.

Och diktaturernas mordmaskin har på sistone visat sitt fula ansikte än en gång. Offret den här gången är den saudiske journalisten och kritikern av det saudiska styret, Jamal Khashoggi. Av rapporter att döma spelade han in sin egen tortyr och avrättning på saudiska konsulatet i Istanbul. Hoten mot det öppna samhället och medias rätt till öppenhet och transparens ökar och demokratins värderingar hotas i allt högre grad.

Dags att lägga den här reflektionen till handlingarna, och göra 14-åringen till dagens huvudperson. Det blir säkert trevliga och fina timmar.



2018.10.14

Jarl

onsdag, oktober 10, 2018

I väntan på va-då?


Brittsommar över landet och vi skall få se solen ett antal fina dagar. Alltid välkommet när höstmörkret breder ut sig över allt fler av dygnets timmar. Och i båthamnarna är det nu höstrush. Båtarna skall tömmas lyftas upp på land och förberedas för sin vintersömn. Då kommer några fina soldagar väl till pass.

Och i den politiska världen väntar vi på va-då? Blir det Alliansen eller Vänsterkartellen som skall styra landet? Prestigelåsningen verkar vara total. Att socialdemokraterna som landets med marginal största parti, skulle avhända sig statsministerposten kan man nog glömma. Så Kristerssons möjligheter att bilda regering bygger på samarbete med de av alla parterna avskydda SD. Inte heller Löfven kan bilda regering utan stöd, vilket innebär att alliansen likt föregående mandatperiod gör sig till stödpartier för vänsterkartellen. En sådan utveckling kommer att ge SD ytterligare utrymme att växa. Det kan bli en lång växtvärk innan en ny och handlingskraftig regering är på plats i vårt land.
Och i rikets andra stad har skövlingen av stadens parker nu fått fart. Stadens lungor, parkerna raseras nu med fart för att ge plats för grävskoporna. Den gamla slagdängan 34-an har nu fått sin verklighet förlagd till Göteborg. Och tillståndsgivande myndigheter väljer att anpassa sina beslut efter vad exploatörerna önskar, hellre än att tillämpa den lagstiftning som reglerar buller, föroreningar och miljö. Makten går före lagen också i vårt land, det är i och för sig ingen nyhet för den som följt den här typen av skeenden under åren.

Dags nu för en annan uppmärksammad nyhet. USA-s företrädare i FN-s säkerhetsråd Nikki Haley lämnar efter mindre än 2 år uppdraget. Det är en klok och respekterad person som därmed lämnar Trumps stab av medarbetare. Avhoppen har varit återkommande i den Trumpska administrationen. Anledningen finns naturligt nog hos ledaren själv och hans sätt att agera.

Också det en påminnelse om att den självgodhet som präglar det Trumpska ledarskapet kanske funkar i ett företag, men passar illa i ett ledarskap byggt på demokratiska värderingar och synsätt.

2018.10.10

Jarl