torsdag, november 01, 2018

Novembermorgon 2018


Ljumma stilla vindar över landets västra kust denna första morgon i höstmånaden november. Snart har 2 månader gått sedan de allmänna valen i Sverige, och osäkerheten om vem och hur landet skall styras är monumental. Ett förhållande som gäller också i många av landets kommuner.

Aldrig i modern tid har fler partier deltagit i de olika valen, än som skedde i valen den 9 september. De skäl som anges efter olika undersökningar, är att människor tröttnat på de etablerade partierna, och deras sätt att leverera god samhällsservice på de olika områden som är politikens ansvar. Samtidigt som sysselsättningraden är hög, och ekonomin i landet är stark, finns stora brister på de områden som är politikens.

Valrörelsen kom att beröra krisande områden som skolan, vården och rättssäkerheten, alla områden som sviktar och upplevs inte leverera som man gjort tidigare i historisk mening. det är inte givet att det beror på bristande resurser, kritiken mot överbyråkratisering och dålig styrning är återkommande, och lamslår den kreativitet som kunde frigöras med större personligt ansvar för de som har att utöva arbetet i skolor, inom vården och de rättsvårdande arbetet.
Politiska vägval

Och i tillskapandet av en ny regering agerar 6 partier ( S,M,L,C,KD,Mp) som om de övriga 2 partierna, med ca 2 miljoner väljare ( V + SD ) inte fanns. Och samtidigt kan man inte komma överens om tillskapandet av en regering som en majoritet kan acceptera. Handlingsförlamningen kan leda till nyval, och kanske borde det bli den logiska följden av det uppkomna läget.

Situationen är densamma i många kommuner, mest anmärkningsvärt kanske i landets näst största stad, Göteborg. Där har missnöjet med den politiska ledningen vuxit under många år. Tendensen att tillskapa kommunala bolag som ett sätt att styra bort ansvaret från politiken, har tillämpats mer här än i någon annan av landets kommuner. Men med det agerandet har man också öppnat upp för korruption i många olika situationer, från tillsättning av tjänster, till ren ekonomisk korruption.

Ur det och beslutet att gräva ner en ca 4 km lång tågtunnel under centrala delar av staden, till en kostnad som är budgeterad till 20 miljarder, men troligen kommer att kosta det dubbla har övertygelsen vuxit att en ändring i den politiska styrningen måste ske.

När då ett antal politiker med erfarenhet och insyn i verksamheten valde att inför valet i höstas bilda ett nytt parti, Demokraterna, fick det snabbt stor respons. Med begränsade resurser, inga kommunala partistöd, blev man ändå kommunens näst största parti. Och väljarbasen kom i stor utsträckning från områden som kännetecknas av välutbildade och resursstarka personer.

Av allt att döma smärtar den prestigeförlust de etablerade partierna drabbades av så hårt, att man nu försöker agera som om Demokraterna inte fanns. Med ett socialdemokratiskt parti som krympte till under 20%, återstår för de traditionella partierna att gå samman över blockgränserna, eller acceptera valresultatet och de konsekvenser det innebär.

Hur den kampen kommer att resultera kan ha mycket stor betydelse för utvecklingen.



2018.11.01

Jarl