lördag, november 10, 2018

Äntligen


Mulen morgon en ljummen novemberdag. Några dar har gått sedan de amerikanska valen, och det är dags att kommentera dem. Noterbart är att bloggen de senaste dagarna haft långt fler besökare från andra länder inklusive USA, än från Sverige. Detta trots att den skrivs på svenska, kanske tack vare Googles översättningstjänst. Vill med dessa rader tacka mina utländska läsare för intresset.

De amerikanska mellanårs valen blev också genom presidentens agerande, en omröstning om hans popularitet. Av reaktionen från det hållet efter valet, så har äntligen en omsvängning till mer demokratiska synsätt vunnit. Glädjen hos demokraterna i representanthuset var stor och genuin. Och talaren för dem, Nancy Peloty lovar nu att värna om konstitutionen, Bill of Rights, och arbeta för att försvara de reformer Obama-eran genomförde, samt sätta vanligt folks behov i första rummet. Väljarna vill ha en förändring, givet vad man får uppleva under det ledarskap som Trump representerar. Ett ledarskap som bygger på splittring genom ständig konfrontation med de demokratiska krafterna i landet, till förmån för hans egensinniga synsätt.

Men valen har också kantats av en rad händelser som knappast kan kallas annat än valfusk, försök att utestänga väljarna från inflytande. I vissa stater har registreringen av röstande avsiktligt försvårats för de som bor i “demokratiska” områden. Antalet vallokaler har skurits ner, och antalet valmaskiner begränsats, så att köerna blivit många timmar i dessa områden. I vissa områden, exempelvis reservat för ursprungsbefolkningen, har man vägrat att registrera väljarna av olika skäl. Och på en del håll har valmaskinerna varit programmerade att omvandla demokratiska röster till republikanska. Valen har på det sättet manipulerats till förmån för republikanska representanter.

När detta skrivs pågår omräkning av röster i Florida som är en av de folkrikaste staterna i USA, liksom också i Georgia. Resultaten där kan mycket väl innebära ytterligare framgångar för demokraterna.

Kampen om inflytandet över politiken, och därmed utvecklingen i USA kommer att fortsätta, men nu med en annan styrkefördelning. Den roll USA spelar internationellt,  är mycket stor,  och blir därigenom en angelägenhet för stora delar av omvärlden.

Allt Donald Trump gjort har inte varit fel, men som statsman  har man ett långt större ansvar än att ständigt försvara sitt ego. Det är hög tid nu att den maktdelning som den amerikanska författningen bygger på, får en verklig innebörd igen. Och den förutsättningen återställdes med de nu gjorda valvinsterna för de demokratiska partiet.



2018.11.10

Jarl