måndag, november 05, 2018

Den glömda valfrågan

En helg med barnbarn i skolåldern. Mycken lek och spel av olika slag. Ett aktivt umgänge, tills stor del styrt av de unga. Och visst är det en ynnest att få den erfarenheten och närvaron. Måndag igen och dagens pass på Friskis o Svettis är avklarad, så nu till ett område som fått vila ett tag.

Höstens valrörelse hade många frågor att ta ställning till, men en av de allra viktigaste kom aldrig upp. Det handlar om energifrågorna. Det fanns väl politiska skäl för det, den frågan har en sprängkraft som få andra, och tyvärr brukar sådana frågor beslutas utan den publika öppenhet som de förtjänar.

När Svenska Kraftnät med ansvar för att tillse vårt långsiktiga behov av el, under sommaren kom ut med sin prognos för kommande år, flaggade man för första gången för att risk föreligger att vi inte kan tillgodose behoven vid hög förbrukning, vilket i allmänhet handlar om kalla och vindfattiga högtrycks perioder.

Solceller kan man montera på tak och i anläggningar utan att det på något avgörande sätt stör någon. Därför har också solcellerna blivit populära i sammanhanget, men de ger ett litet bidrag i sammanhanget.

Vindkraften utgör ett större, kostsammare och mycket mer kontroversiellt alternativ. De kräver mycket utrymme för att bli effektiva. Den vindkraft som byggs idag har ofta navhöjder på mer än 200 mtr, och rotorblad som tillsammans är mer än 100 meter i diameter. De ger ifrån sig ljudmattor som gör det hälsovådligt att vistas permanent på avstånd som kan räknas i ett antal km. Närboende i olika länder, på olika kontinenter upplever samma sak, vindkraften skapar med sina bullermattor en omöjlig miljö att vistas i.

Naturligtvis finns de drivkrafter som möjliggör utvecklingen, den främsta av dem de mycket stora subventioner som byggarna av vindkraft får, och som i stort betalas via el-vcertifikat, i slutänden konsumenterna av energin. Ser man till utvecklingen också i andra länder, ex.vis Tyskland och Australien, så innebär den utvecklingen starkt höjda priser på el, och i en del fall också att man får stora problem med distributionen av el från anläggning till kund.

Eftersom energi baserad på både vind och sol är intermittent,måste det finnas en tillräcklig “back-up” för att säkra behoven. Därför tvingas man nu i många länder i högre grad använda sig av fossilt eldade kraftverk, istället för fossilfri kärnkraft. Resultatet blir ökade utsläpp av växthusgaser istället för mindre.

Vårt land står inför ett ödesval när det gäller vår energiförsörjning, och därmed också en av grundförutsättningarna för vårt framgångsrika näringsliv, liksom sysselsättning och välfärd.

Om det, och energifrågorna borde debatterna inför valet också handlat.



2018.11.05

Jarl S