lördag, oktober 27, 2018

Orsak och verkan



Dags för vinterkylan att göra sig påmind, Vinden biter den här morgonen, och det väntas minusgrader de kommande nätterna. Årstiderna har sin gång, trots klimatalarmisterna.
Den här bloggen får bli en inblick i det stora landet i väster, och det som sker där.

Det gamla ordstävet, “sådan herre, sådan hund”, är berättigat. Det bekräftas också av ledarskapsamfundets professorer. Nu senast den ledande Yale-professorn i historia Timothy Snyder, som i offentligheten varnar för att USA nu genomgår ingressen till samma utveckling som förde Hitler till makten i 30-talets Tyskland.


Medlen är att så snart som möjligt utse någon lämplig minoritet som slagpåse, i det tyska fallet judarna. Ta kontroll över mediaintresset genom att styra det på olika sätt, och med  propaganda skrämma hög som låg till tystnad. “Aldrig mer”- var budskapet efter Nurnberg-rättegångar och FN-s bildande. Ett FN som numera präglas mer av sina motsättningar, än sina goda resultat.

Donald Trump har lyckats att styra media genom sitt Twittrande. Modern kommunikationsteknik har gynnat honom, budskapen kan läsas av hög som låg. Så kan en enskild person i rätt ställning bli herre över dagordningen, det som diskuteras. De media och offentliga personer som ifrågasätter hans synpunkter utmålar han som “folkets fiender” i sina kampanjtal, och driver på det sättet fram den aggression som nu manifesteras inför de kommande delstatsvalen den 15 november. Rörbomberna som skickats till media och olika personer den senaste tiden är tidens tecken, och mer kan följa.

Det amerikanska systemet att väljarna måste registrera sig för att få rösta, manipuleras nu systematiskt för att stoppa väljargrupper man identifierar som “demokratiska”, i syfte att på det sättet stödja de republikanska kandidaterna, och kvinnornas kamp i andan av “metoo”-rörelsen utmålas som ett angrepp på alla män, vilket det naturligtvis inte är.

Propagandans makt är med de medielandskap som modern tid skapat, oerhört stark när den används som den används av regimen Trump för närvarande. De demokratiska institutionernas krav på demokrati och saklighet blir på det sättet ett lätt offer för demagogen. Återstår den del av press och media, den “3-e statsmakten”, som tagit till sin uppgift att granska och ifrågasätta ledarskapet. 

Avsändaren av brevbomberna må vara en obetydlig liten figur i Florida, men de har initierats av den person, Donald Trump, som pekat ut sina meningsmotståndare som folkets fiender.

Så fungerar sambandet orsak och verkan, och mer är att vänta.



2018.10.27

Jarl