torsdag, november 15, 2018

Maktkamp 2018

Det har gått mer än 2 månader sedan valet till riksdagen i vårt land. Åtta partier kvalificerade sig till medlemskapet i den exklusiva församlingen. Ännu har ingen regering kunnat bildas, beroende på motsättningar både i form av person och sakfrågor.

Respekten för väljarna förefaller saknas helt, nu handlar det istället om partiledningarnas strategiska synsätt, vilket innebär att respekten för väljarnas val helt ser ut att lämnas därhän. Störst fokus har under de senaste veckorna varit på de två mittenpartierna, Centern och Liberalerna.


Den Liberala ideologin bygger på öppenhet och försvar av yttrande och åsiktsfrihet. de båda partierna marknadsför sig som landets mest liberala partier, så hur går ideologin ihop med partiernas val att helt bortse från två av partierna i riksdagen. För många ter sig nog den ekvationen svår att förstå.

I den omröstning som den 14.11 hölls om regeringsbildare, valde de två allianspartierna C och L att säga nej till allianskollegan och moderatledaren Ulf Kristersson som ny regeringsbildare. Därmed sprack också i grunden alliansen som företeelse, och kanske är det i grunden bra. Prestigemässiga låsningar med tveksamt innehåll, inger inte förtroende inför väljarna.

Återstår nu ytterligare någon vecka för att söka finna en ny person villig att ta på sig uppgiften som statsminister, eller att landet går till nyval. Ett nyval skulle mycket väl kunna innebära att ett eller två partier försvinner ur riksdagen, både liberalerna och miljöpartiet ligger kritiskt till i det sammanhanget.

Sannolikheten är nog större att liberalerna och centern gör upp med Socialdemokraterna om en regering där de får ministerposter som plåster på såren. Givet den utvecklingen skulle det politiska landskapet få en tydligt “mitten-karaktär”, vilket borde vara positivt för den politiska utvecklingen.

Politikens trovärdighet står på spel i det land i Europa och världen, som allmänt har kännetecknats som tryggheten och stabiliteten personifierad.



2018.11.15

Jarl