lördag, december 08, 2018

Lördag morgon 8.12


Ljummen och fin denna decembermorgon. Ljusen lyser så fint vid promenaden över dockans gångbro. Nattens regn har dragit bort och lämnat våta och i ljuset glänsande gator. Stillheten när vardagens rusningarna till bussar och båtar uteblir, är slående. Ännu en vecka har lagts till historien, och 2-a advent knackar på dörren. Nu något om tillståndet i vår omvärld.

På den svenska hemmaplanen pågår av allt att döma, intensiva förhandlingar mellan det socialdemokratiska partiet och den centerpartistiska ledningen. Samma parti som så sturskt utropade att de minsann inte skulle förhandla om sina krav för att stödja en S-märkt regering. Parallellt gör nu den spruckna alliansens Moderata och Kristdemokrater upp en budget, vilken läggs så att också Sverigedemokraterna skall kunna acceptera den. Så har då i realiteten ett konservativt block skapats, och kan helt tillskrivas Liberalernas och Centerns agerande. Så är då alliansen ett avslutat kapitel?

Ute i den större världen ser det ut som att Brexit håller på att haverera. Nog är det märkligt att det fortfarande finns krafter som försvarar utträdet ur EU, givet att man nu vet att den kampanjen i stor utsträckning styrdes från ryska trollfabriker, skapade av den ryska ledningen för det “Cyberwar”, informationskrig som nu med den digitala världens alla plattformar, är ständigt närvarande. Förhoppningsvis återgår Storbritannien efter tumultet, till sitt medlemskap i EU. Inte därför att EU i sig är någon perfekt organisation, utan därför att alternativet är splittring och ökande risker för konflikter av den typ som drabbade världen under 1900-talet. Med all den blodspillan de krigen medförde.

Glädjande då att Angela Merkels efterträdare i Tyskland blir en av hennes kända vänner och följare. Det bådar gott för stabilitet i Europas, för fred och säkerhet, viktigaste land. Viktigt också för att den andra grundpelaren i EU, Frankrike, genomgår en mycket allvarlig kris för närvarande. I skydd av tänkta demokratiska demonstrationer, har huliganer av olika slag agerat och skapat kaos genom vandalisering, plundring och anlagda bränder. Hur den här helgen kommer att utvecklas är okänt när detta skrivs, men klart är att rättsstatens skydd av liv och egendom, nu utmanas på ett sätt som inte är acceptabelt.

Och i USA, går nu också kända republikaner emot den president, Donald Trump,  som i en klassning av amerikanska presidenter som  gjorts av ett oberoende institut blev den sämsta som landet någonsin haft. Detta samtidigt som han i affekt twittrar att USA aldrig haft en bättre och mer lämpad president. De många republikaner som i mellanårsvalen miste sina platser i senat och representanthus inser nu att orsaken i stort handlar om Donald Trump. Avhoppen från den administration han har, är också återkommande, signalerna från Vita Husets “whistleblowers”, att kaos råder i organisationen.

Hur länge skall en demokratisk organisation, acceptera ett ledarskap som av också medicinsk expertis förklarats “unfit for duty”?

Den frågan är rimligen högaktuell.



2018.12.08

Jarl S