torsdag, december 13, 2018

Luciamorgon 2018

Det är en stilla och vacker morgon, denna 13.12 och tillika luciadagens morgon. På skolor och i olika församlingar kommer det idag att firas Lucia med traditionellt luciatåg, fika och sång. En fin tradition tycker nog de allra flesta, och innan dagen är slut skall också undertecknad ha tagit del av den traditionen.
Morgonpromenaden bjöd på ett par minusgrader, och en härligt frisk luft. Ljusens mångfald på fastigheternas balkonger och torgets träd lyser upp vintermörkret på ett väldigt fint sätt. Vi är inne i en trevlig del av året, ljushögtiden innan jul och nyår.


Mycket skall hinnas med innan julfirandet, också på det politiska området. För den som är intresserad av det, kan striden om utvecklingen i Brexit-landet England inte gå obemärkt förbi. På den ena sidan de hårda nationalisterna, som vill lösgöra landet helt från det internationella samarbetet inom EU. Motståndet mot det utvecklingen står alla de som tror på internationellt samarbete som garant för utveckling, fred och gränsöverskridande frihet. I stridens nollpunkt står en utomordentligt karaktärsfast kvinna, landets premiärminister Theresa May. Under gårdagen utsatt för en förtroendeomröstning som hon vann. Vem har  sagt att kvinnor inte kan??

Och i vårt land går den politiska såpa som kallas regeringsbildning vidare. Nu och efter ännu några veckor av velande, eller skall vi kalla det samtal, utan egentligt resultat. Gårdagens beslut om att tillämpa den av M+KD lagda budgeten, var ett steg på vägen mot en lösning. Nu återstår omröstningarna om Löfven eller Kristersson som statsminister, och om också de blir resultatlösa, det nyval undertecknad flaggade för i en  tidigare blogg.

I USA dras nu det juridiska nätet åt allt hårdare runt den omstridde presidenten, som istället för att göra “America great”, lyckats att totalt splittra landet. Avhoppen ur hans staber är återkommande och många, och därmed också kompetens flykten. Återstår alltid den svans av opportunister som ser möjligheten att under en tid tjäna pengar i politiken, oavsett vilket budskap det innebär att man måste bära fram.

Snart nog borde det republikanska parti han anses företräda inse, att Trump utgör ett problem som på sikt också straffar partiet. Mellårsvalet var en tydlig markering i det avseendet.

Hur länge kan republikanerna acceptera den situationen utan att agera?



2018.12.13.

Jarl S