söndag, oktober 14, 2018

Politik i baklås


Brittsommar över landet i norr. Folket gläds åt den återkommande värmen, och lördagens promenad i delsjö-terrängen delades av många människor. Under dagen skall en 14-åring firas, tiden går fort, och det syns mest på de uppväxande barnen.

I landet i övrigt ser det ut som att försöket att bilda regering efter valet, för alliansens del har havererat. Återstår nu att pröva den socialdemokratiska varianten, och vilket stöd den kan få. Blockeras den av både alliansen och SD, återstår nyval. Det troliga är ändå att socialdemokraterna bildar regering, med vilka stödpartier återstår att se. Av allt att döma rasar nu alliansen sönder och samman, blockpolitikens tid kanske är över i riksdagen liksom den är i många kommuner och landsting/regioner.

Samtidigt som nya ledarskap träder fram i kommun efter kommun, återstår bildandet av nya majoriteter i många. I landets näst största kommun befolkningsmässigt, Göteborg, gav missnöjet med den förda politiken ett nytt och spänstigt parti Demokraterna, mycket starkt stöd, det blev kommunens näst största parti. En sådan framgång hos väljarna, innebär också att ilskan och prestigen hos de traditionella partierna växer fram likt en mur. Alliansen som i samma val gjorde sitt sämsta val i modern tid, kände sig särskilt drabbade. Där kan man inte svälja förtreten, hellre än man förhandlar med Demokraterna och övertar ledarskapet över kommunen och dess utveckling, gräver man ner sig i skyttegravar, med det enskilt största målet, att bekämpa Demokraterna. Så kan också politik beskrivas när den är som sämst.

Och diktaturernas mordmaskin har på sistone visat sitt fula ansikte än en gång. Offret den här gången är den saudiske journalisten och kritikern av det saudiska styret, Jamal Khashoggi. Av rapporter att döma spelade han in sin egen tortyr och avrättning på saudiska konsulatet i Istanbul. Hoten mot det öppna samhället och medias rätt till öppenhet och transparens ökar och demokratins värderingar hotas i allt högre grad.

Dags att lägga den här reflektionen till handlingarna, och göra 14-åringen till dagens huvudperson. Det blir säkert trevliga och fina timmar.



2018.10.14

Jarl