onsdag, oktober 10, 2018

I väntan på va-då?


Brittsommar över landet och vi skall få se solen ett antal fina dagar. Alltid välkommet när höstmörkret breder ut sig över allt fler av dygnets timmar. Och i båthamnarna är det nu höstrush. Båtarna skall tömmas lyftas upp på land och förberedas för sin vintersömn. Då kommer några fina soldagar väl till pass.

Och i den politiska världen väntar vi på va-då? Blir det Alliansen eller Vänsterkartellen som skall styra landet? Prestigelåsningen verkar vara total. Att socialdemokraterna som landets med marginal största parti, skulle avhända sig statsministerposten kan man nog glömma. Så Kristerssons möjligheter att bilda regering bygger på samarbete med de av alla parterna avskydda SD. Inte heller Löfven kan bilda regering utan stöd, vilket innebär att alliansen likt föregående mandatperiod gör sig till stödpartier för vänsterkartellen. En sådan utveckling kommer att ge SD ytterligare utrymme att växa. Det kan bli en lång växtvärk innan en ny och handlingskraftig regering är på plats i vårt land.
Och i rikets andra stad har skövlingen av stadens parker nu fått fart. Stadens lungor, parkerna raseras nu med fart för att ge plats för grävskoporna. Den gamla slagdängan 34-an har nu fått sin verklighet förlagd till Göteborg. Och tillståndsgivande myndigheter väljer att anpassa sina beslut efter vad exploatörerna önskar, hellre än att tillämpa den lagstiftning som reglerar buller, föroreningar och miljö. Makten går före lagen också i vårt land, det är i och för sig ingen nyhet för den som följt den här typen av skeenden under åren.

Dags nu för en annan uppmärksammad nyhet. USA-s företrädare i FN-s säkerhetsråd Nikki Haley lämnar efter mindre än 2 år uppdraget. Det är en klok och respekterad person som därmed lämnar Trumps stab av medarbetare. Avhoppen har varit återkommande i den Trumpska administrationen. Anledningen finns naturligt nog hos ledaren själv och hans sätt att agera.

Också det en påminnelse om att den självgodhet som präglar det Trumpska ledarskapet kanske funkar i ett företag, men passar illa i ett ledarskap byggt på demokratiska värderingar och synsätt.

2018.10.10

Jarl