måndag, december 03, 2018

Adventstid 2018

Ljummen morgon denna första efter 1-a advent. En helg präglad av sång och musik på många håll. Ljusens mångfald på hus och parkers träd lyser upp decembermörkret. Den fina månaden december är här med all den förväntan som ligger i julmånaden.

Om 10 dagar skall också Lucia firas, ljusdrottningen med sitt följe av tärnor och och andra traditionella figurer. Också det en tradition väl värd att bejaka i en tid när det blir allt svårare att få unga flickor att intressera sig för att medverka i Luciafirandet.

Och kanske har vi en ny regering  lagom till lucia- och julfirandet. Politikens ledare har mycket att leva upp till, nu och efter alla dessa turer med skiftande majoriteter, efter valet för 3 månader sedan. Och de som förtroendet faller för är också de partier, Centern och Liberalerna som i sitt agerande varit de som försenat regeringsbildningen. Det finns i detta som i alla beslutsprocesser en slutlig gräns för hur långt den kan drivas. Blir det nu en blocköverskridande regering med Stefan Löfven som statsminister, så kommer också den att vara kraftigt beskuren i sitt agerande. Vänsterpartiet ges då alla möjligheter att framställa sig som det enda partiet som driver traditionell vänsterpolitik, och kommer att kunna blockera beslut som inte passar dem. Valet socialdemokraterna har att göra är inte lätt, det kan komma att innebära ytterligare tapp av väljare som då går över till Vänsterpartiet.

Ute i den stora världen samlades ledarna för 20 ledande nationer i möte i Buenos Aires (de goda vindarna) i helgen. Ett möte präglat av den osäkerhet som spritt sig som en löpeld i de ekonomiska systemet, efter det av Donald Trump startade handelskriget. Ett handelskrig han ansåg var lätt att vinna och inte skulle skada USA. Men som nu medfört konkursens mångfald bland bönder i USA som inte längre kan exportera sina grödor, och nedläggningar av bilfabriker, något som inte skulle kunna ske enligt Trump. Enfalden har ett pris som nu drabbar vanliga medborgare i det stora landet allt hårdare.

Den polarisering som konfliktsökaren Trump driver blir alltmer ett hot mot den inre säkerheten i USA, något som nu också federala myndigheter öppet redovisar. Frågan om när och hur man skall råda bot på den utvecklingen blir allt angelägnare, inte bara för USA-s egna medborgare, utan också för oss i den globala samverkan vi alla är så beroende av.



2018.12.03

JarlS