måndag, december 31, 2018

Vinnarna

Årets sista dag randas. En stilla morgonpromenad i det 0-gradiga vädret var en skön och fin stund innan dagens olika program tar vid. Men nu till bloggens andra tillbakablick, den på vinnarna i det globala spel som politiken i realiteten är. Ett spel där makt och inflytande är drivkraften, och där framgång och tillbakagång blir resultatet.

Ryssland
Den demokratiseringsvåg som svepte över världen, och i synnerhet Europa sent 80-tal och tidigt 90-tal var stor och efterlängtad. Den belönade också den ryske ledaren Gorbatjov med Nobels Fredspris 1990. Det ryska demokratiseringsprojektet dog emellertid i takt med Boris Jeltsins alkoholintag. Den 31 dec. 1999 efterträddes han av den för en större allmänhet okände Vladimir Putin. Där och då tog de ryska säkerhetstjänsterna över makten i Ryssland, och demokratin i västerländsk mening var ett överspelat experiment.

Ryssland idag är hårt kontrollerat av maktens redskap, och har också återtagit sin position som världens militärt starkaste makt efter USA. Den positionen har också byggts ut genom annekteringen av Krim, och kväsningen av de Georgiska och Tjetjenska områdena. De närliggande republikerna i de s.k. ”stan”-länderna vet vad de har att rätta sig efter, och gör det.
Nästa steg i utbredningen av det ryska inflytandet har byggt på skapandet av propagandacentraler, de s.k., ”trollfabriker”, där man genom de digitala medier som skapats och blivit en normal del av livet i de demokratiska länderna, gjort och gör propaganda genom mängder av styrande inlägg i debatter utan att avslöja sin identitet. Man skapar intressegrupper för att driva frågor avsedda att så splittring och skapa motsättningar i de länder man utsett som målgrupp. På det sättet har man utan att riskera något i egentlig mening, lyckats påverka utfallet i Brexit-omröstningen, och också valet av president år 2016 i USA.

Militärt gick man in i Syrien med bombflyg 2014, med den uppgivna målsättningen att bomba IS olika ställningar. Istället bombade man Syriens största stad Aleppo sönder och samman, och skapade på så sätt den flyktingvåg som skakat EU i sina grundvalar.
Den ryska destabiliseringspolitiken har skördat stora triumfer i både USA, England och EU. Mycket brukar vilja ha mer, var det slutar återstår att se.

Kina
Samtalet i båtklubbens vaktstuga denna fina höstkväll går lite trevande först. Men som alltid börjar det med vad man sysslat med i arbetlivet. Personen jag går vakt med har jag inte träffat tidigare, men vi har det gemensamt att vi arbetat i en internationell miljö genom hela arbetslivet.
Han utbildade sig på landets mest kända tekniska universitet, fick direkt efter examen jobb på det internationellt välkända företaget Erixon. Där blev han med sina färska kunskaper direkt delaktig i företagets utveckling på den digitala sidan. Senare och som chef, också direkt inblandad i företagets samarbete i Kina. ”Kineserna är smarta”, säger han. De har total kontroll över sin befolkning och produktion. De bygger upp produktionslinor som levererar punktligt och med godkänd kvalitet, till ett pris som företagen inte kan motstå. Så bildas Joint-venture, företag i samarbete med Kina. Men i det avseendet kräver kineserna att minst 51% av ägandet skall vara kinesiskt.

När man väl gjort företagen beroende av den kinesiska produktionen, kräver man att också forskning och utveckling skall läggas i Kina. När så sker, får man också den kunskap som krävs för egen produktion, och möjligheter att konkurrera ut sina föregångare.

Huawei på området mobil kommunikation är bara ett, men tydligt exempel på det. Deras telefoner är idag väl i klass med de bästa på marknaden, och 5-g nätet Erixon som företag skulle räddas av, säljer nu Huawei på marknaden. På det sättet kan man också via kontrollen av den mobila kommunikationen, mjölka den på information och även utöva kontroll över ett lands allra viktigaste infrastruktur, kommunikationen.

Faran i det har ett antal länder sett, Australien, Nya Zeeland och USA vilka förstår det kinesiska agerandet, och reagerat genom att förbjuda kinesisk utrustning på för landet vitala områden.
Men för många länder återstår ännu att förstå den maktförskjutning som nu accelererar, och sker på det demokratiska ländernas bekostnad. Den kinesiska offensiven har länge pågått i Afrikas olika länder. Där finns en råvarubas som också Kina behöver. I Sri Lanka har man med ekonomiska och juridiska medel tagit över landets största hamn. I Europa har man köpt in sig i Portugal på för landet vital infrastruktur. Och i Sverige äger man Volvo Cars, och har nyligen också köpt in sig i Volvo AB, landets två största företag.
Samtidigt är man en aktiv part i det utvecklingscentrum som nu skapas i Göteborg, och troligen kommer att bli världsledande för området mobila transporter. I Sverige har kineserna också registrerat ett antal finansiella bolag, vars uttalade syfte är att användas vid förvärv av företag i Europa.

Dags att avsluta den här bloggen. År 2018 skall läggas till handlingarna och ett nytt år födas. Vad det kommer att ge hör framtiden till.
Från undertecknad önskas läsarna ett Gott Nytt År 2019.

2018.12.31

Jarl