lördag, december 29, 2018

Förlorarna


Det fuktiga grådiset hänger över landets västra kust, den här dagen i slutet av året. Men det är stilla och skönt ute med plus 4 grader. Och fukten glänser så fint i de många ljusen från upplysta träd och verandor. Och i sovrummet ligger vår 9-åriga nattgäst och sover så fint. Än är det mörkt där ute, men en ny dag vaknar snart ur sin slummer.

Det är nyårskrönikornas tid, en tid för tillbakablick över det gångna året. Ett år som varit betydligt mer omtumlande än de varit tidigare. 90-talets demokrativåg med uppbrytningen av de sovjetiska imperiet, har nu 20 år senare svängt över till dess motsats. Nu får demokratierna kämpa för att bevara sin trovärdighet. Några exempel kan vara på sin plats.

Brexit

Folkomröstningen i England om utträde ur EU, det som nu kallas Brexit har blivit en verklig prövning för både England och EU. Folkomröstningen drevs fram i stor utsträckning genom kampanjer via sociala medier, främst Facebook. Att de kampanjerna till stor del hade sitt ursprung i ryska “trollfabriker” är också verifierat av såväl Facebook själva som berörda säkerhetstjänster. Med stor sannolikhet hade aldrig en folkomröstning gjorts, än mindre vunnits av nej-sidan utan den propaganda genom falska facebookgrupper som piskade fram motsättningar och den polariseringen som behövdes för att nej-sidan med knapp marginal skulle vinna.

Rimligen borde omröstningen med den vetskap man har idag ogiltigförklaras, istället har detta skapat stora motsättningar i de politiska systemen i både EU och England.

De politiska systemen förlorar i trovärdighet, något som var den avsedda effekten hos de som styrde den utländska propagandan.

USA-valet

På motsvarande sätt agerade också de ryska “troll fabrikerna”i det amerikanska presidentvalet 2016. Stödet för Donald Trump är tydligt och verifierat av Facebook och säkerhetstjänsterna, och presidentvalet borde rimligen mot den bakgrunden ogiltigförklaras. Nu får det som under de senaste 100 åren varit världens ledande stormakt både ekonomiskt och militärt, dras med en president som aldrig varit del av det politiska systemet, och som av både medicinsk och professionell expertis anses “unfit for duty”. Sönderfallet i ledarskapet i USA är tydligt och skadar säkerheten i världen i stort. De demokratiska länderna är på väg att förlora sin viktigaste allierade, något som får stora följder för maktbalansen och säkerheten i världen i stort.

Ur de processerna och många fler finns alltid vinnare och förlorare. Om det här första avsnittet pekar på förlorarna, skall nästa avsnitt få visa på vinnarna.



2018.12.29

Jarl S