fredag, december 27, 2013

Nyårsönskan



När detta skrivs återstår några dagar på det gamla året, det är dags att ge det kommande en tanke. 2014 är valår, och med det följer att det politiska systemet har möjlighet att göra sina prioriteringar. I det sammanhanget finns det skäl att uppmärksamma en grupp i samhället som förtjänar en större uppmärksamhet.

Årets kanske mest underskattade nyhet levererade Pensionsmyndigheten via media i november. Nämligen den att ”bromsen” i pensionerna de närmaste åren kommer att kosta de ca 1,8 miljoner personer som berörs det svindlande beloppet 75 miljarder sett över perioden 2010-2018. För en genomsnittlig pensionär innebär det ett bortfall om 47 000 kronor. För åren 2010-2014 är neddragningarnas effekt redan känd, och innebär att snittpensionären kommer att ha tappat drygt 31 000 kronor.

I en tid när regeringen i vårt land skryter över hur väl det går jämfört med andra länder, tillåter de politiska partierna, både de i opposition och de i regeringen, en våldsamt stor åderlåtningen av en redan svag grupp i samhället.

Några siffror kan i det sammanhanget vara adekvata, för att ge läsarna en föreställning om vad det handlar om.

En inkomstpension år 2008 var i snitt ca 10 300 kr/månad före skatt, år 2018 och alltså efter 10 år med kostnadsökningar och inflation beräknas den enligt pensionsmyndighetens vara 11 480 kr/månad före skatt, alltså en ökning med 1,4 % per år. Jämfört med löneutvecklingen och utvecklingen av kostnadsindex i samhället, så innebär det att den ekonomiska snaran dras åt allt hårdare mot den mycket stora grupp, de ca 2 miljoner som på sikt kommer att vara pensionärskollektivet.

I det sociala samhället bygger väldigt mycket på det arbete som görs i olika typer av föreningar och samverkansorgan. I de sammanhangen har den äldre gruppen av medborgare alltid haft en given del, och tagit ett stort ansvar. Pensionen är inte endast en uppskjuten lön, vilket i och för sig är riktigt. Den kan också ses som en kompensation för det stora ansvar pensionärskollektivet tar i rollerna i de sociala nätverken, vare sig det gäller anhörigvård, stöd till barn-och barnbarn eller deltagande i den mycket stora flora av sociala nätverk vilka vårt land också blivit känt för.

En nyårsönskan skulle mot den bakgrunden kunna bli, att de politiska partier som nu filar på sina handlingsprogram, besinnade sig när det gäller synen på ”bromsens” effekter på pensionerna. Vari ligger värdet i att tvinga alltfler till ett liv i ekonomisk misär, och ett alltmer utbrett behov av kommunala försörjningsstöd?

 Det blir nämligen följden av den nu, av de politiska partierna omhuldade pensionsöverenskommelsens effekter.

2013.12.27

Jarl Strömbäck


 

 

söndag, december 22, 2013

Juletid



Dan före dan före Dopparedan. Om någon timme ringer det på dörren, när jag öppnar kommer de att stå där. De små, barnen med av förväntan tindrande ögon. Fulla av livsglädje kommer de att forma dagen och tiden, och det är så härligt och riktigt.

Så underbar upplevelsen är ändå, den att få följa en ny generation, se deras glädje och förhoppningar inför den kanske ändå största helgen på året. En helg för sociala möten i gott gemyt. Möten över generationsgränserna, precis som det skall vara.

Och den riktiga tomten, han med vargpäls och skägg men ingen mask, han kommer i år också. Så julen kommer säkert att bli fin för oss 3 generationer samlade i huset i kommunen norr om skogen.

Till alla bloggens läsare vill skribenten önska Er en riktigt fin jul

2013.12.22

Jarl Strömbäck.

onsdag, december 18, 2013

Potentiella terrorister?



Det var kommunfullmäktige i kommunen norr om skogen häromdagen. Som vanligt en alldeles speciell upplevelse, och den här gången med ett skrämmande inslag ur vår kommunala verklighet. Fullmäktige antas tydligen hysa potentiella terrorister?

En av dess mer provokativa medlemmar tillhörigt partiet med det tankeväckande namnet SPI-Välfärden, hade nämligen tagit sig oskicket före, att ställa frågor om kommunens vattenförsörjning. Detta baserat på ett cirkulär från organisationen SKL (Sveriges Kommuner o landsting) som uppmanar kommunerna att göra riskanalyser avseende sin färskvattenförsörjning..

En vattenförsörjning som det gångna året i kommunen norr om skogen visat sina mycket tydliga brister genom återkommande avbrott, somliga dygnslånga och med krav på kokning av vattnet när det återkom. Förnyelsetakten när det gäller rörsystemen som ligger i marken visade sig vara 125 år, vilket förklarar en del kanske man kan tycka.

Mot den bakgrunden ställdes följande frågor:

                    Görs riskanalyser?

                    Kan fullmäktige i så fall få ta del av de riskanalyserna?

Svaret som avlämnades av kommunfullmäktiges ordförande, tillika ordförande i det kommunala vattenbolaget, blev att den typen av information är sekretessbelagd, eftersom kännedom på området kan leda till angrepp på anläggningarna?

 Tror kommunledningen att kommunfullmäktiges ledamöter med hacka och spade skall ge sig ut i markerna för att sabotera ledningssystemen? Eller kan det vara så att det finns omständigheter runt hanteringen av vårt viktigaste livsmedel vattnet, man anser vara så hemliga att inte ens kommunens högsta beslutande organ KF- ledamöterna kan få del av dem?

Tillsvidare och i väntan på annan information kan vi alltså konstatera att fullmäktiges ledamöter tydligen betraktas som potentiella terrorister?

Visst är det fantastiskt?

 

2013.12.17

Jarl Strömbäck

 

fredag, december 13, 2013

Kostsam julklapp



Den 16.12 kommer av allt att döma Örnsköldsvik kommunfullmäktige att besluta om en synnerligen välvillig julklapp till sin favoritklubb, MoDo Hockey.

Det startade för drygt en månad sedan som ett driftsbidrag på toppen av det 25-åriga avtal som medför att skattebetalarna redan betalar arenans kapitalkostnader.

Det förslag som nu ligger på bordet är något helt annat. Det är ett antal operativa avtal, i vilka kommunen ikläder sig rollen att ta över operativ verksamhet på de områden klubben inte tjänar några pengar. MoDo behåller de områden där man tjänar pengar, restaurang, barer och konferensutrymmen.

Klubben får en osannolikt god julklapp.
Vidare förbinder sig kommunen att i tillfällen när man ordnar egna arrangemang i Arenan, köpa de tjänster man då kan komma att behöva av klubben/EAB. Inget snack om offentlig upphandling där.

Vidare har man konstruerat Force Majeure klausuler, och avbeställningsklausuler vilka ensidigt gynnar MoDo.

Med den konstruktion som nu beslutas handlar det inte om något ytterligare driftsbidrag om 9 miljoner. Det handlar om mycket mer pengar. Man öppnar nu slussarna till den kommunala kassan för MoDo, det kommer att bli mycket svårt att kontrollera affärstransaktionerna. Kommunen kommer att tvingas bygga upp en egen organisation för arbetet med Arenan, hur den kommer att se ut finns inte i underlagen för beslut, men den kommer att kosta miljonbelopp.

 I 2007 års bokslut för Modo gjorde man en vinst på 5 miljoner trots en betydligt lägre intjäning än i senaste bokslut. Enligt vår mening måste MoDo  liksom all annan kommersiell verksamhet sköta sin kostnadskontroll.

Vår uppfattning från SPI Välfärdens sida, är att om medel i den här storleksordningen finns tillgängliga, de medlen skall användas för att skapa en från Arenan fristående lokal för den traditionella, och i vår kommun eftersatta musiken och teatern.

 

 

söndag, december 08, 2013

Sammanträffanden



Ord kan betyda ha väldigt olika innehåll, beroende på tillfälle och sin omgivning. Ett av dessa ord är sammanträffanden. Ett mycket trevligt sammanträffande hade undertecknad vid den familjesamling över ett digert julbord gårdagens kväll (7.12) bjöd oss 8 personer på Söråkers Herrgård. (Den allra yngste familjemedlemmen, ett år gammal, fick stanna hemma under överinseende av en förtjust morbror). Förutom god mat kom också en välsjungande och prydlig flickkör och underhöll oss med en applåderad skönsång en stund.

En annan betydelse får ordet när man närmar sig den just i dagarna hetaste frågan i det politiska livet i kommunen norr om skogen. Hockey-laget som med frikostiga subventioner, 60 miljoner från kommun, länsstyrelse och EU fick sin Arena år 2006, vill nu ha mer pengar. Glömda är försäkringarna om att man naturligtvis skulle se till att Arenan inte blev en ekonomisk börda för kommunen.

Nu, några år senare är tongångarna andra. Det räcker inte med de 175 kommunala miljoner som man får via det 25-åriga avtal som gäller för närvarande. Man behöver ständigt nya kommunala tillskott.

 Är det ett sammanträffande att den omsvängning som nu sker, kommer när det nya oppositionsrådet, gift med den som drev igenom byggandet av arenan tillträtt?

Se i det avseendet bloggen ”Farväl opposition” från i november.

Den som varit med i, och intresserat sig för maktspelet och den ekonomiska hanteringen i kommunen norr om skogen, blir kanske inte förvånad. Mönstret känns igen från tidigare affärer med SEKAB och Domsjö Fabriker.

 En reflektion i det nu aktuella fallet är den, att det är sorgligt att man lärt så lite.

2013.12.08

Jarl Strömbäck

SPI Välfärden

 

torsdag, december 05, 2013

Sannsaga



Det är inte sant, så fungerar inte mitt Sverige? Den tanken har nog många tänkt, som under det senaste året läst de många avsnitten i bloggen under rubriken ”Makten och bulvanerna”. Till er alla, och för den delen alla läsare och lyssnare kommer nu ett angeläget dokument i TV2 idag (5.12 med repris 8.12), under rubriken ”Alica Babs förlorade rättigheter”.

Det är ett synnerligen viktigt tidsdokument, och belyser en mörk sida som växer likt en cancersvulst i vårt samhälle idag. Tillsättandet av förvaltare över äldre personer, är något helt annat än gode män. Förvaltarens mandat fråntar den som berörs alla dennes rättigheter, vilket tv-programmet kommer att visa. Och det sker en ständigt pågående ökning av detta djupt omänskliga, och odemokratiska handlingsätt mot i synnerhet äldre personer.

Beteendevetenskaplig forskning betonar vikten av oss människor som sociala varelser, vårt behov av umgänge med andra och tillhörighet i samhället. Att fråntas den möjligheten genom att isoleras genom besöksförbud, är likställigt med att placeras i husarrest.

En fråga som programmet ställer, är den om bilden av personen är viktigare än personen ifråga. Skall vi acceptera att människor hanteras värre än kriminella, rättslösheten är ju i fallet förvaltare totalt.

2013.12.05

Jarl Strömbäck

 

tisdag, december 03, 2013

Putins Ryssland



Det är adventstid. När detta skrivs är det 3 veckor exakt till julafton. En julafton vi skall fira tillsammans med barn och barnbarn som alla tidigare. Tomten kommer att komma, förklädd och okänd för barnen som tidigare år. Förväntan och glädje kommer att prägla stämningen.

Tankarna går till andra delar av världen, där verkligheten är annan. Tragedin i Syrien, och uppladdningen i Ukraina har samma ursprung. Den ryska stormaktsdrömmen som i Putins Ryssland väcks upp igen.

I mycket sker det som ett eko från 30-talets Tyskland. Då skulle det nazityska ledarskapet skapa stortyskland genom annekteringar av områden i andra länder, vilka hade tysktalande befolkning. Det började med gränslandet mot Frankrike, fortsatte med Sudeterna i Tjeckoslovakien. Sedan sammanslagningen med Österrike innan de egentliga erövringskrigen startade 1939.

I Putins Ryssland sker sedan länge en militär uppladdning igen. Närliggande länder gränsande mot Ryssland existerar på Rysslands villkor. Tetjenien, Abschasien och Georgien är exempel på länder vilka fått diktaten för sin existens. Och det fria tänkandet är alltmer en chimär. Inrikestrupperna och Putins ungdomsgäng styr opinionen. Att avvika från det accepterade är förenat med fara. De mänskliga rättigheternas rätt till lika behandling oberoende av ras, kön, religion eller sexuell läggning en chimär. Och åsiktsfriheten en potemkinkuliss att visa upp när det passar.

Nu skall också Ukraina kväsas med hjälp av de medlöpare som alltid finns i sådana miljöer. Hur kommer den konflikten att utvecklas? Den syriska har hållits vid liv genom en rysk luftbro av vapen till en regim som för länge sedan mist sin legitimitet. Skall Ukrainas folk tvingas till underkastelse under det ryska förtrycket?

Och ett avrustat EU ser på väl medvetet om att man inte har medel att påverka utvecklingen. Precis som de fredsälskande nationerna på 30-talet valde att tro på sina förhoppningar mer än sina farhågor. Det kanske ändå är tur att NATO finns!

2013.12.03

Jarl Strömbäck

söndag, december 01, 2013

Selektiv rapportering



Det är adventsdagens morgon när detta skrivs. Det ljusnar så sakta över ett vintrigt vitt landskap. Dagen skall få bjuda på stämningsfull musik så småningom, men först några reflektioner efter kommunfullmäktige den 25.11.

Där kunde man dagen efter mötet på lokalpressens första sida se rubriken ”Het debatt om MoDopengar”. Vari den hettan fanns kan man undra, de traditionella partierna var ju i grunden rörande eniga om den tilldelning av ytterligare 9 miljoner/år som klubben tydligen önskar, som påbröd på de dryga 6 miljoner man redan får.

 
Om något parti försökte modifiera bilden så var det SPI Välfärden, men om det finns inte en rad i de senaste dagarnas rapportering. Nyhetsjournalistikens grundregel att den skall präglas av objektivitet, saklighet och opartiskhet får numera av allt att döma stå tillbaka för andra värderingar.

Av det skälet bland annat, kommer här något av den info som framfördes från fullmäktiges talarstol. Av nyckeltalen ovan framgår med all önskvärd tydlighet att klubbens ekonomiska ”problem” är relaterade till bristande kostnadskontroll. Inte till bristande resurser. Trots ökande intäkter mellan åren 2007-2013 balanserar man inte ekonomin.

Till skillnad från en del andra siffror som tillåts utrymme i debatten. Inte sällan tagna ur luften och det personliga tyckandet, är bilden ovan tagen direkt ur klubbens årsredovisningar.

Om kultur – och fritid har nya och hittills okända ekonomiska muskler att förfoga över, då finns mer angelägna områden att stödja än den glupande, alltid hungrande verksamheten i MoDo Hockey.

2013.12.01

Jarl Strömbäck

SPI Välfärden

tisdag, november 26, 2013

Anpasslingars dans



Häromdagen hade kommunen norr om skogen samlat sitt fullmäktige till möte. Dagordningen var inte särskilt spännande, frågan om felaktig medicinering, något som avkortar livet på gamla personer verkade inte väcka särskilt intresse, trots att kommunen är en värstingkommun på området.

Inte blev det mer livat när frågan om MoDo Hockeys återkommande krav på pengastöd skulle diskuteras. Vi fick av kommunalrådet veta att hundratals evenemang ordnats i palatset på Framnäsudden. Arrangemang vilka annars inte skulle kommit till stånd? Men ingenstans, inte heller i ägarens årsredovisning kan man utläsa vinst eller förlust på de arrangemangen. Varför tydliggörs inte det kan man undra?

Sedan vandrade representanterna för de som i alliansens form ibland kallar sig opposition fram och sjung sin lovsång. Det blev till en anpasslingarnas verbala dans. Utan varumärket MoDo är tydligen Övik illa ute enligt dessa? Som om någon skulle ifrågasatt varumärket? Så mycket märkligare då att klubben tycks göra sitt bästa för att solka ner det genom sitt handlande. År 2007 var vinsten +5 miljoner trots en väsentligt lägre omsättning än man har nu. Kommunen betalar redan idag via ett 25-årigt lån samtliga räntekostnader för Arenan. Varför fokuserar man på anläggningen när problemet istället är bristen på kostnadskontroll hos ägaren/föreningen.

Hur är det möjligt att annars personer som gärna vill framstå som omdömesgilla, plötsligt beter sig som vore de besatta av en inre övertygelse? En övertygelse som med tvivelaktiga siffror och argument landade i att visst måste vi nu ställa upp på föreningens krav?

Nu skärps pennorna och skrynklas pannorna hos fullmäktigeledamöter, inte för att med kraft hävda att ägaren till arenan har samma självklara skyldighet att se till att man har ordning på sin affär som andra företag. Nej av den så kallade debatten framgick med önskvärd tydlighet att man kommer att bistå med de kommunala medel som klubben anser sig behöva. Beslutet måste bara ges en säljbar inramning.

SPI Välfärden hävdar de enskilda företagens rätt till oberoende, men också deras skyldighet att anpassa sin verksamhet efter de förutsättningar man själv medverkat till att skapa. Några ytterligare pengar är vi inte intresserade i att stödja föreningen med.




2013,11,26

Jarl Strömbäck

Relingsvägen 22

89178 Bonässund

070 6727669

söndag, november 24, 2013

Farväl opposition...



Frågan om det frikostiga penningflödet till MoDo hockey får allt fler dimensioner. Ur demokratisk synvinkel är det anmärkningsvärt att vi nu får del av informationen från senaste mötet i kultur-och fritidsnämnden, att beslut att tillföra ytterligare 90 miljoner till klubben nu är förankrat och klart.. Beslutet som skall tas i fullmäktige den 16 december är alltså en ren formalitet. Att det är så bråttom tyder på att man vill göra en tilldelning också för innevarande år. En gyllene gåva om 9 miljoner lagom till årsskiftet, kompletterad med ytterligare en sådan när vi vänt blad och skriver 2014.


Den ytterligare tilldelningen är orimligt stor mot bakgrund av kommunens ekonomi, och det krav som ställs på dess förvaltningar. Att binda kommande fullmäktige i 10 år till beslutet, skall jämföras med hur man hanterar budget inom förvaltningarna. Där prövas varje krona årligen i samband med budgetarbetet. Nog är det märkligt då att godtycket får härja som det gör i relationen till MoDo Hockey.


Hur hanterar då oppositionen situationen?

Se gärna den här länken, den ger svaret.



Vi har fått ett nytt oppositionsråd. Hennes intresse för att debattera ekonomin i kommunen var obefintligt i samband med det tertialbokslut som redovisades i oktobers KF. På lokaltidningens kommentarsfält kunde man häromdagen ta del av informationen att hon är gift med den person som i sin egenskap av ordförande i MoDo Hockey samtidigt som han var VD i lokaltidningen var den som mer än andra drev frågan om den nya arenans byggande för mindre än 10 år sedan. Det hindrar inte att hon enligt ovanstående länk tydligt tagit ställning till förmån för tilldelningen av extra pengar till klubben.

Det för osökt tanken till jäv.


Jäv är en rätts- eller beslutssituation där en person kan tänkas vara partisk eller där det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för personens opartiskhet. Den som invändningen riktas mot kallas jävig. En jävig person får inte delta i beslutet i fråga eller i förberedelserna för beslutet. För att jäv ska föreligga krävs det inte att personen är partisk utan bara att situationen är sådan att det typiskt sett finns skäl att misstänka partiskhet, vilket inte alltid är helt oproblematiskt.


Så definieras jäv i laglig mening, jag överlåter till läsarna att göra sina bedömningar. Men om oppositionen i alliansens kläder varit svag redan tidigare, är det kanske Farväl opposition som gäller nu.



2013.11.24

Jarl Strömbäck


tisdag, november 19, 2013

Kommunal gunstling


 

På senare tid har kommunens norr om skogen välvilja att ge sitt hockeylag ytterligare 90 miljoner i stöd över 10 år, väckt mycket känslor. För att tydliggöra beloppet bör man sätta in det i ett större kommunalt sammanhang. Av det skälet vill vi delge läsarna en del ytterligare information vi hoppas kan bidra till större förståelse av det som nu sker.

Vid färdigställandet av kommunens nya Arenan 2006 fick ägaren/klubben ett 25-årigt avtal med kommunen som innebär att föreningen får ett bidrag som startade med 5,3 miljoner/år och med en årlig uppräkning om 2%. Avtalet gäller oberoende av vad föreningen presterar sportsligt, och innebär att den sammanlagda summan blir Sek=175 miljoner. Det motsvarar ungefär kostnaden för byggandet, om man bortser från de väl tilltagna offentliga stöd som kom bygget till del.

I klubbens senaste årsredovisning är räntekostnaderna för drygt 6 miljoner Sek. Det årliga bidraget enligt avtalet är också drygt 6 miljoner Sek. Med andra ord täcker kommunens bidrag föreningens/Arenans kapitalkostnader.

Den helt dominerande kostnaden i klubbens årsbokslut är lönekostnaderna. De är i senaste årsbokslut mer än 77 miljoner. Så frågan vi alla borde ställa är, varför skyller man kostnaderna på Arenan, som vad avser låneräntorna täcks av kommunens stöd?

En annan aspekt är relationen till andra föreningar. I kommunen påstås vi ha ca 700 föreningar. Av dess får 258 föreningar, idrott-kultur-handikapp etc, stöd/bidrag i någon form, i huvudsak via kultur och fritid.

Det sammanlagda stödet till dessa föreningar är drygt 18 miljoner. Stöden till klubben redovisas endast med ett marginellt litet belopp här, man har tydligen en särskild fil för relationerna med Föreningen.

Att klubben har haft en gräddfil in till den politiska ledningen i kommunen framgår väl av det politiska ledarskapets handlande och prioriteringar. De bedyranden om det riskfria i att satsa på den stora nya Arenan, istället för att bygga om gamla Kempis för halva kostnaden, visar nu sitt verkliga ansikte. Och medborgarna förväntas i vanlig ordning gapa och svälja.                               

Jarl Strömbäck                                      Peter Byström
SPI Välfärden


 

lördag, november 16, 2013

Som man sår får man skörda.


 

 

Som man sår får man skörda!

 

Ibland kan det vara på sin plats att gå tillbaka till den tid när sådden till det som nu skördas gjordes. Nedanstående text är tagen ur ett debattinlägg undertecknad hade i mediedebatten i maj 2004. Arenan kommer att få sin bästa tid 2010-2020 var budskapet, och inga krav på kommunala extrapengar. Som man sår får man skörda.

 

 Den tiden är förbi när rovdrift på de offentliga kassorna var förbehållen affärslivets skojare med nummerkonto i något avlägset land. De som mot rundliga ekonomiska stöd öppnade en verksamhet, kasserade in bidragen och försvann. Nu ställs kraven från långt närmre håll. Med hot om nedläggning av verksamheter kombinerat med löften om framtida vinster krävs att alltmer av den kommunala kassan sätts in i riskfyllda projekt. Ett exempel så gått som något är hotet att stadens elitlag i hockey kan komma att försvinna om inte en ny arena kommer till stånd. Och i ÖA meddelas 2004.02.17,”arenan kommer att få sin bästa tid 2010-2020.” Underförstått förskjuter man kraven på lönsamhet till en avlägsen framtid. Vem minns då vad som sägs nu?

 


Kommunens kassa är i grunden inte annan än den privatekonomiska. Skulder och intäkter måste gå ihop. Ökas skulderna på ett område så måste de minskas på andra. Följaktligen räknas nu inför budgetarbetet 2005 på indragningar av kanske så många som 60 lärartjänster. På omsorgens område ser vi en utveckling där de gamlas krav på valfrihet i boendet de sista åren, alltmer förvandlas till en husarrest i det uttalade syftet att spara pengar.

 Vi har alla att göra våra prioriteringar. Inom affärslivet används ibland begreppet de tre generationernas företag. Den första generationen bygger upp verksamheten, den andra generationen förvaltar den och den tredje generationen förskingrar den. Måhända har det sin motsvarighet också i vissa politiska sammanhang.

 För de som önskar flytta till vår stad finns kanske anledning att fundera över inte bara det personliga nöjets estrader, utan också hur skolgången blir för Era barn, liksom omsorgen om Era gamla den dagen de behöver den. Eller tillhör ni de osjälviska som uppoffrande och utan att klaga är beredda att påta er rollen som anhörigvårdare när den dagen kommer?

 

Så till de företrädare för näringslivet som argumenterat för Arenan. Vill ni verkligen göra en insatts i den här frågan, så överta det lånekrav som nu ställs på kommunen. Logerna i den mån ni hyrt sådana kan ni ju sannolikt dra av på Era deklarationer som representation vilket innebär att det i grunden är vi skattebetalare som får stå för dem. Och ev. framtida förluster i Arenan kan ni säkert med en lämplig bolagsbildning få avdragsgill också. Så förskjuts åtminstone det omedelbara ansvaret bort från kommunen. Och det kommunala kravet på ”god ekonomisk hushållning” kan kanske få en verklig innebörd.

 

 

2004.05.23

Jarl Strömbäck

Relingsvägen 22

891 78 Bonässund

0660-370354

 

tisdag, november 12, 2013

Makten och bulvanerna 26

Det är dags att publicera de sista avsnitten i den långa, granskande serien avsedd att sprida kunskap på områden som är centrala för tryggheten och rättsäkerheten för oss alla. Alla kan vi bli i den situationen, i egen mening beroende, eller via anhörigrollen tvingas göra egna erfarenheter på området. Låt livets höst bli lika vacker som höstens färger.


Maktmissbruket ibland samhällets företrädare tilltar men ingen orkar protestera!!


Varför är förtroendet för offentliganställda och politiker så låg?


Sammanfattat beror nog det på att offentliganställda och politiker systematiskt verkar se till samhällets behov av skydd först, framför den enskildes rätt.

När samhällets företrädare därför kommer i konflikt med vanligt folks uppfattning om rätt eller fel så rubbas medborgarnas uppfattning om innehållet i det uppdrag offentligtanställda egentligen har.

Uppfattningen att politiker först ser till sitt eget och samhällets bästa före omsorgen om de gamlas situation har numera fått stor spridning.

Vad göra när samhällets företrädare med gemensam kraft missbrukar sin makt?


Talesättet att spotta på stenen räcker tyvärr inte då det visat sig att samhällets myndighetsföreträdare har visat upp en viss förmåga att tillsammans och på ett sällsynt raffinerat sätt kunna sätta rättssystemet ur spel då man samfällt missbrukar sin makt gentemot de sjuka, gamla och värnlösa.

Det behövs därför mycket engagerade anhöriga vilka ständigt och med oförtruten kraft fortsätter att protestera då maktmissbruket ibland myndighetsutövarna flyter upp till ytan.

Detta är dock mycket tidsödande och tar musten ur också de allra mest hängivna försvararna av den enskildes rätt i sitt umgänge med olika myndighetsutövare.

Därför är det synnerligen viktigt att lagstiftarna blir uppmärksammade på detta oskick med förvaltarskapsärenden så att en snar ändring kommer till stånd.

Timbros bidrag till att åstadkomma denna förändring är därför mycket välkommet.

Vad göra åt faktum att styrkeförhållandet mellan individ och samhälle är helt oproportionerligt i samhällets favör?


Vi har på eget sätt redovisat våra förslag längre fram i detta dokument. Dock behöver det påpekas att all lagstiftning alltid bör bygga på rimliga proportionaliteter mellan samhället och den enskilde.

Något som idag tyvärr inte är fallet.

Vad driver offentligt anställda att vilja sätta sig på gamla och sjuka?


Här finns det sannolikt en rad olika förklaringar. Men precis som Lisa Magnusson i sin rapport för Timbros räkning inleder med att säga i sin rapport så korrumperar makt.

Det går heller inte helt att befria sig från misstanken att offentliganställda ibland sig själva har utvecklat en något skev syn på de medborgare (läs främst de gamla) vilka de har blivit satta att tjäna.

Någonstans lyser det igenom att många myndighetsutövare verkar se på medborgarna som sina undersåtar vilka de tvångsmässigt ser som sin uppgift att tillrättavisa, uppfostra och frånta sina medborgerliga rättigheter.

Något som Mariana Norberg bistert fått erfara den hårda vägen.

Det går inte heller helt att befria sig ifrån tanken att det, ibland en del av de offentliganställda, har utvecklats en syn på sin egen roll som präglas av en viss revanschism som många gånger tar sig helt bisarra uttryck.

Maktmissbruket har i Marianas fall gått till sådana överdrifter att många människor häpnar när de får reda på hur hon har behandlats.

Detta är ett samhällsproblem under snabb uppsegling.

Varför gör inte politikerna något åt de offentliganställdas systematiska maktmissbruk?


Det finns ett kollegialt beroende mellan politiker och myndighetsföreträdare, något som olika opinionsbildare i många artiklar har belyst på ett utmärkt sätt.

Politiker ser sin roll som huvudman för olika delar av myndighets Sverige som ett sätt att visa sin egen maktställning dem emellan.

Beklämmande om någon frågar mig, men tyvärr visar detta förhållande upp sina konsekvenser alltför ofta för att det skall gå att helt ignorera.

Det är ju t.ex. de kommunala tjänstemännen vid överförmyndarverksamheten i Sundsvalls Kommun vilka i realiteten fattar besluten i förvaltarskapsärenden men rent formellt så är det politikerna i ÖFN vilka fattar besluten.

Politikerna litar helt enkelt blint på att tjänstemännen inom överförmyndarverksamheten kan sin sak och att de inte har någon dold agenda och de blir därför, som ansvariga politiker, ”nyttiga idioter”.

Men vem ibland dessa fritidspolitiker vill egentligen framstå som okunnig och inkompetent för att därmed löpa risk att schavottera offentligt om tjänstemännen, som i fallet med Mariana Norberg, byggde sin ansökan om förvaltarskap på helt rättsvidriga grunder?

Det uppstår därför ett osynligt beroendeförhållande mellan tjänstemän och politiker. Något som i Sundsvalls Kommun fått helt absurda konsekvenser.

Överförmyndarverksamhetens chefstjänsteman, Ewa Öhrn, kunde inte acceptera att Hovrätten gav Tingsrättens båda tidigare beslut bakläxa och hon gav därför uttryck för sitt personliga missnöje med Hovrättens dom (se Aftonbladets artikel).

För även om denna typ av uttalande från en chefstjänsteman, med myndighetsutövning som sin yrkesroll, har rätt att tycka om ett domstolsutslag så sätter hennes uttalande fingret på den maktfullkomlighet många av myndighetsutövande tjänstemän känner.

Ewa Öhrns uttalande kunde ha stannat vid den intervju hon gav då Aftonbladet 2012 02 09 frågade henne om hon var nöjd med sitt och ÖFN:s agerande i fallet med Mariana Norberg.

Men tyvärr så har hon tillsammans med ÖFN:s ordf Bertil Swenson gått vidare och fortsätter att bedriva häxjakt på andra gamla vilka man med tvångsmedel och på bristfälliga underlag vill få satta under förvaltare.

Fallet med Martin Granlund visar på den fullständiga avsaknad av respekt för de tidigare tillkortakommanden man från ÖFN i Sundsvall visar.

Likaså har hon och ÖFN:s ordf i diarieförda skrivelser gått till officiell attack mot kommunstyrelsens fd ordf Magnus Sjödin för att han personligen lyssnade på en av de anhöriga och tog till sig av den massiva kritik som förekom i media i samband med att fallet med Mariana Norberg.

Den tidigare kommunstyrelseordföranden tyckte att Mariana Norbergs fall, i och med den friande domen i Hovrätten, gav skäl till eftertanke vems ärende ÖFN skall värna.

Det som för allmänheten och denne lokale kommunpolitiker är självklart, d.v.s. att ÖFN:s ledamöter skall vara allmänhetens förlängda arm gentemot samhället, tycks inte vara den självklara uppfattningen inom Sundsvalls Kommun.

Vi har nog inte sett att sista ordet har sagts i fallet med Mariana Norberg då hennes son Jan Norberg nu ställt ett antal frågor till ÖFN i Sundsvalls Kommun samt hos åklagaren begärt att denne inleder en förundersökning mot den av ÖFN utsedde förvaltaren i Mariana Norbergs fall.

Den åklagarledda förundersökningen har nu påbörjats.

lördag, november 09, 2013

Makten och bulvanerna 25



Dags att efter några dagsaktuella inslag i bloggen, återgå till den syn över förmynderiets tillämpning, som redovistats under ovanstående rubrik. Läs och begrunda en verklighet som för de flesta är okänd, då den skyddas av en sekretesslagstiftning som blivit förtryckets främste bundsförvant.

2013.11.09

Jarl Strömbäck

 

Varför kan ÖFN ansöka om och få förvaltare utsedda hos tingsrätten m h a synnerligen bristfälliga eller ogiltiga läkarintyg?

Svaret på den frågan är egentligen ganska enkel då olika myndighetsutövare tillsammans agerat för att sätta lagstiftarens ursprungliga intentioner med läkarutlåtanden ur spel.

Detta sker ofta för att slippa besvärliga gamla eller deras anhöriga vilka eventuellt kan ha synpunkter på detta oskick.

Vi tvingas återigen konstatera att samhällets myndighetsutövare medelst ett samordnat agerande helt kan tillgodose sina egna intressen.

De gamla struntar man uppenbarligen helt i.

Tingsrätterna verkar också helt ha abdikerat från att ens försöka uppfylla kraven på vad som krävs i Föräldrabalken.

Varför accepterar vi att kommunal hemtjänst i egen regi utnyttjar sin organisatoriska tillhörighet inom Socialförvaltningen som medel för att få gamla satta under förvaltarskap?

I Mariana Norbergs fall blev det tidigt synnerligen uppenbart att hemtjänsten var vana att oinskränkt få gehör för sin något märkliga grundsyn, d.v.s. att det inte är hemtjänstens sak att vara till för de gamla utan att det är de stackars gamla vilka skall anpassa sig till de krav som hemtjänsten, efter eget gottfinnande, hade ställt upp.

Att dessa krav på de gamla helt stod i strid med gällande lagstiftning tycktes inte spela någon som helst roll. Ingen hade ju protesterat förut.

Man bör också inse skillnaden mellan privata vårdgivare för hemtjänst och den kommunala i egen regi bedrivna hemtjänsten.

Den kommunalt bedrivna hemtjänsten är rent formellt en organisatorisk del av kommunens socialförvaltning och det ger den kommunala hemtjänsten tillgång till en rad interna resurser vilka man fritt kan utnyttja om man anser det nödvändigt.

Något som visade sig förödande för Mariana Norberg.

Hemtjänsten kunde pga denna möjlighet, på helt rättsvidriga grunder, sätta henne under förvaltarskap under närmare ett helt år.

Dock sätter fallet med Alice Babs fingret på att även andra än de i egen regi bedrivna hemtjänsterna kan få ett förvaltarskap inrättat.

18 Svaret på denna fråga blir givetvis att lagstiftningsvägen snabbt stänga den kommunalt bedrivna hemtjänstens unika möjligheter att använda sig av de kommunala resurserna för att initiera och genomdriva förvaltarskapsärenden.

Vad betyder införandet av LOV (Lagen Om Valfrihet) vid jämförelsen mellan privata vårdgivare inom hemtjänsten och kommunalt bedrivna hemtjänster runtom i landet?

Analogt med resonemanget härovan så blir det med dagens gällande lagstiftning helt klart att många äldre av ren självbevarelsedrift bör välja privata hemtjänstentreprenörer då dessa, åtminstone formellt, saknar det batteri av kommunala resurser som deras ”konkurrenter” inom den kommunala hemtjänsten så att säga har gratis tillgång till.

tisdag, november 05, 2013

Den tysta revolutionen



Novembertisdag när det här skrivs. Morgongympan med gänget i sporthallen är avklarad. Om en stund bär det av till dagens första möte. Men först den här bloggen.

Läs/lyssna och lär genom att klicka er in på den här länken:


Där ges förklaringen till den utveckling som kommunen norr om skogen är ett skolexempel på. En Reagan/Thatcher inspirerad satsning som på några år gjorde kommunen till en av landets mest skuldsatta per/Capita. Medlet en via bolag, hejdlös skuldsättning för att som riskkapitalist gå in i projekt som varken banker eller professionella riskkapitalister intresserat sig för.

 Stöd i miljardklassen tillfördes bolag som Sekab och Domsjö fabriker, något som media vittnat om på många sätt. Stöd som gjort enskilda personer omåttligt rika, medan kommunmedborgarna sitter med Svarte Petter, skulder som slår hårt mot de lagstadgade verksamheterna.

Och piskan viner, i dagens lokaltidning (ÖA 5.11) får vi ännu ett vittnesmål, en 91-årig person med både fysiska och mentala behov nekas boende.

Samtidigt hävdar ansvariga att några köer till boenden i kommunen inte finns? Lyssna på länken, det borde vara en lämplig sysselsättning en gråmulen novemberdag.

2013.11.05

Jarl Strömbäck/SPI-Välfärden

fredag, november 01, 2013

Vindkraft - kommunalt veto.


 Nedanstående anförande höll undertecknad i samband med KF den 28.10.2013. Texten talar för sig själv.


Att pröva vindkraftverk följer samma process som att pröva annan verksamhet som klassas som miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken. Det finns emellertid en viktig skillnad och det är det så kallade kommunala vetot. Det kommunala vetot finns endast vid prövning av vindkraftverk och innebär att prövningsmyndigheten, dvs länsstyrelsen eller miljödomstolen, endast får ge tillstånd till vindkraftverk om kommunen har godkänt det.

 

Enligt protokoll delegerades beslut nom vindkraftverks etablering i Örnsköldsviks kommun bort från fullmäktige i början av 2010, och därigenom bort från det forum som rimligen är det enda forum i kommunen där ett kommunalt veto kan tas. Skälen till den åtgärden kan knappast ha varit någon annan än att undvika en situation där vindkraften ifrågasätts.

Enligt uppgift lär så många som mer än 300 vindkraftverk ha beviljats tillstånd i vår kommun, vilket om de kommer att byggas utgör den största skövling av naturområden som någonsin drabbat Örnsköldsviks kommun.

Nu kommer också larmrapporterna tätt både från vårt land och från andra länder där den storskaliga utbyggnaden tagit fart. Söker man över nätets olika fora och You Tube är vittnesmålen mycket omfattande. Det handlar om viltet som flyr industriparkerna. Det handlar om ljudmattorna, som utgör en tydlig hälsorisk för boende, även på betydligt längre avstånd från verken än givna gränsvärden. Det handlar om förstörd närmiljö, när den mörka delen av dygnet förvandlas till ett tivoli av blinkande ljus, och skuggor och buller från verken förstör de fina dagarna. Och det handlar om fastighetsvärden som rasar, när fastigheter i parkernas närhet blir osäljbara.

Det är anmärkningsvärt att vår kommun så tydligt manipulerat beslutsfattandet i KF, när man valde att delegera bort frågan från den beslutsprocess som kunde inneburit en viktig debatt i frågan.

Slutligen

Politik är inte bara att vilja, utan också att välja. Undertecknad skulle gärna sett att kommunen villkorat eventuella tillstånd för vindkraft med att viktig infrastruktur som järnvägens dubbelspår och norrbotniabanan, samt bredbandsuppbyggnaden prioriterades innan man gav några tillstånd till vindkraftsparker. På det sättet hade det kommunala vetot kunnat göra verklig nytta.

2013.10.28

JS

 

Makten och bulvanerna 24



Dagens avsnitt tar upp hanteringen av läkarintyg, en hantering som långt ifrån är rättsäker. Mycket finns att anmärka på, något som också riksrevisionen har gjort styora rapporter om såväl 2006 som 2009.

2013.10.27

Jarl S

Varför ser missbruket i hanteringen av läkarintyg ut som det gör?


Om vi börjar med att fråga oss hur missbruket med läkarintyg ser ut i den vardagliga hanteringen så kan vi konstatera att det är för att uppfylla ett lagkrav i Föräldrabalken som samhällets företrädare behöver läkarutlåtanden.

För att skapa ett bekvämt sätt att hantera detta i processen då man ansöker om förvaltarskap så har samhället återigen samordnat sitt tillvägagångssätt.

Det är ÖFN vilka på tingsrättens uppdrag ofta har på sin lott att kräva in ett aktuellt läkarintyg men ofta är det socialtjänsten som till sin utredning även bilägger ett läkarintyg.

För att på något sätt ändå försöka få praktiska riktlinjer att gå efter vid utfärdandet av dessa läkarintyg så har man tagit Socialstyrelsen till hjälp.

Socialstyrelsen har därför tagit fram en blankett som man vill att läkare använder vid sina omdömen om ett förvaltarskap skall vitsordas eller ej.

Problemet med denna blankett är bara att den inte ger läkaren något som helst utrymme att inte vitsorda ett förvaltarskap för den gamle. Raffinerat!!

Frågan som då dyker upp är vilka riktlinjer som allmänt sett skall gälla vid olika läkarutlåtanden i olika sammanhang?

Här finns det ett av Socialstyrelsen utfärdat dekret hur detta skall gå till. Den i dag av Socialstyrelsen utfärdade blanketten uppfyller inte på något sätt Socialstyrelsens egna krav.

Märkligt kan tyckas men det som i verklig mening är mest besvärande med denna blankett är att den inte ger läkaren någon som helst möjlighet att ha en avvikande uppfattning, d.v.s. att inte vitsorda ett förvaltarskap.

Detta innebär att rättssäkerheten för den enskilde återigen helt sätts ur spel.

Hanteringen av läkarutlåtande i samband med förvaltarskapsärenden är ännu ett exempel på hur illa det kan gå när olika myndighetsutövare inom stat, kommun och rättsväsendet koordinerar sig för att kunna åsidosätta den enskildes möjligheter att hävda sin egen rätt.

16 Förbjud omedelbart användningen av Socialstyrelsens blankett för läkarintyg betr vidimering för behovet av förvaltare.

Varför låter vi Socialstyrelsen fortsätta i sin roll som utfärdare av blanketter för läkarintyg betr behov av förvaltare?


Man måste ju fråga sig på vems uppdrag Socialstyrelsen har utformat denna blankett?

Det känns ju inte helt naturligt att en myndighet som Socialstyrelsen, utan övrig jurisdiktion på området för förvaltarskap, utses som ansvariga för att ta fram en blankett på ett område där de i sak inte har en aning om hur laglighetsprövningen formellt skall gå till för att möta kraven i Föräldrabalken.

Man skulle ju kunna misstänka att utformandet av denna blankett är ett rent beställningsjobb från SKL i vars intresse det verkar ligga att beskära den enskildes rätt gentemot ÖFN.

Läkarnas utlåtande bygger rent generellt alltför ofta på en rent slentrianmässig hantering där tillfrågade läkare endast ser detta med att utfärda ett läkarutlåtande som en rent administrativ åtgärd på uppdrag samhällets myndighetsutövare.

NAP, d.v.s. Någon Annans Problem tycks vara ett allmänt sätt från olika myndighetsutövare, inkl läkarkåren, att betrakta sin roll i en ganska komplex och omfattande process, som den för förvaltarskapsärenden.

Den läkare vilken öppet trotsade Socialstyrelsens blankett i fallet med Mariana Norberg ignorerades helt av tingsrättens ordf då denne skulle redovisa sina domskäl (se rådmannens kommentar i Aftonbladets artikel bifogad som länk i detta dokument).

Kan detta möjligen ha berott på att denna läkare, vilken tillika var hennes husläkare och kände henne väl sedan många år, skrev ett omfattande utlåtande där han redovisade historik och löpande utveckling för att slutligen komma med ett samlat omdöme som inte vitsordade ett förvaltarskap??

Vi måste säkerställa att läkarna från misstanken att gå någon myndighetsrepresentants ärenden och kräva att ett ordentligt och väl övervägt läkarutlåtande från någon sakkunnig läkareutfärdar ett läkarintyg med en icke förutbestämd utgång. Dvs inte utfärdat på ”beställning” och av slentrian.

Sannolikt skulle då läkarutlåtanden rejält kunna påverka utgången vid många förvaltarskapsärenden.

17 Frågan om läkarutlåtande måste på allvar tas in i Föräldrabalken och då samtidigt reformeras grundligt så att lagstiftarens ursprungliga tankar om att någon med fabricerade läkarintyg inte felaktigt blir satt under förvaltare.

 

tisdag, oktober 29, 2013

Vanstyrets politik 16



Igår (28.10) avhölls månadens kommunfullmäktige i kommunen norr om skogen. Det blev det kortaste möte undertecknad kan påminna mig, rimligen på grund av att oppositionen inte hade något intresse av debatt. Ändå skulle man ta en så betydelsefull punkt som tertialbokslut 2 för året. Med anledning av bokslutet, dess inriktning och budskap, höll undertecknad nedanstående anförande. Det resulterade i direkta personangrepp, till dels omnämnda i lokaltidningen.

Där skuldbördan är tung, blir tårna ömma.

 

Anförande vid KF okt.2013

Ordförande, fullmäktigeledamöter.

Tertialbokslut 2, 2013.

Var finns respekten för verksamheterna?

Vi har idag att ta ställning till Tertialbokslut 2, en läsning som på sitt sätt förskräcker. Kommunens uppgift är att ge medborgarna god service, enligt de lagstiftningar som gäller för respektive verksamhetsområde. Det är rimligen då så att verksamheternas behov skall vara styrande, och kommunens ledning skall säkerställa att tillräckliga medel finns för de lagstadgade uppgifterna.

 

Så ter sig inte verkligheten av sättet att yttra sig i tertialbokslutet att döma. När man läser direktiven riktade till pedagogerna i skolorna, till de som sliter med att hjälpa våra gamla i hem och på boenden, och de som borde arbeta med underhållet av våra byggnader och anläggningar, då bör man ha i minnet den casino-ekonomi kommunledningen sysselsatte sig med under ett antal år, med följden att vi nu är en av landets högst skuldsatta kommuner räknat per capita.



Verksamheten måste anpassas till intäktsutvecklingen skriver man, och räknar upp ett antal punkter som alla är ett finger i magen på de som till äventyrs trodde att det är verksamheterna som skall vara styrande, och kommunledningen som skall tillhandahålla medlen.

Rubriken för avsnittet borde ha varit en annan exempelvis ”Givet den kostnadsutveckling vårdslösheten med den kommunala ekonomin under det nuvarande ledarskapet fört till, måste vi med beklagande be de i verksamheterna om återhållsamhet i olika avseenden.

Stopp för vikariat, och nyanställningar är knappast vägen till goda resultat eller god service. Stopp i underhåll ger så småningom skador på byggnader och utrustningar som framtvingar drastiska beslut om rivningar och/eller ombyggnader, med ökade och ibland oplanerade kostnader som följd.

Tertialrapporten skall också vägas mot de utlåtanden som Svensk Kommunrating gjort över kommunens agerande. Det är inte på skämt man kallat den ekonomiska hanteringen i vår kommun ha grekiska dimensioner. Här som där gäller nu piskan som medel att korrigera galna tidigare beslut.

2013.10.28

JS