tisdag, oktober 29, 2013

Vanstyrets politik 16



Igår (28.10) avhölls månadens kommunfullmäktige i kommunen norr om skogen. Det blev det kortaste möte undertecknad kan påminna mig, rimligen på grund av att oppositionen inte hade något intresse av debatt. Ändå skulle man ta en så betydelsefull punkt som tertialbokslut 2 för året. Med anledning av bokslutet, dess inriktning och budskap, höll undertecknad nedanstående anförande. Det resulterade i direkta personangrepp, till dels omnämnda i lokaltidningen.

Där skuldbördan är tung, blir tårna ömma.

 

Anförande vid KF okt.2013

Ordförande, fullmäktigeledamöter.

Tertialbokslut 2, 2013.

Var finns respekten för verksamheterna?

Vi har idag att ta ställning till Tertialbokslut 2, en läsning som på sitt sätt förskräcker. Kommunens uppgift är att ge medborgarna god service, enligt de lagstiftningar som gäller för respektive verksamhetsområde. Det är rimligen då så att verksamheternas behov skall vara styrande, och kommunens ledning skall säkerställa att tillräckliga medel finns för de lagstadgade uppgifterna.

 

Så ter sig inte verkligheten av sättet att yttra sig i tertialbokslutet att döma. När man läser direktiven riktade till pedagogerna i skolorna, till de som sliter med att hjälpa våra gamla i hem och på boenden, och de som borde arbeta med underhållet av våra byggnader och anläggningar, då bör man ha i minnet den casino-ekonomi kommunledningen sysselsatte sig med under ett antal år, med följden att vi nu är en av landets högst skuldsatta kommuner räknat per capita.



Verksamheten måste anpassas till intäktsutvecklingen skriver man, och räknar upp ett antal punkter som alla är ett finger i magen på de som till äventyrs trodde att det är verksamheterna som skall vara styrande, och kommunledningen som skall tillhandahålla medlen.

Rubriken för avsnittet borde ha varit en annan exempelvis ”Givet den kostnadsutveckling vårdslösheten med den kommunala ekonomin under det nuvarande ledarskapet fört till, måste vi med beklagande be de i verksamheterna om återhållsamhet i olika avseenden.

Stopp för vikariat, och nyanställningar är knappast vägen till goda resultat eller god service. Stopp i underhåll ger så småningom skador på byggnader och utrustningar som framtvingar drastiska beslut om rivningar och/eller ombyggnader, med ökade och ibland oplanerade kostnader som följd.

Tertialrapporten skall också vägas mot de utlåtanden som Svensk Kommunrating gjort över kommunens agerande. Det är inte på skämt man kallat den ekonomiska hanteringen i vår kommun ha grekiska dimensioner. Här som där gäller nu piskan som medel att korrigera galna tidigare beslut.

2013.10.28

JS

 

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Apropå Glenn Nordlunds, enligt media, våldsamma utbrott i fullmäktige kan man ana att det inte står rätt till i den mannens vardag.
Okontrollerade utbrott tyder enligt alla kända kunskaper om människans psyke på obalans och instabilitet.

Är nu denna man rätt person att fortsättningsvis leda kommunen?
I all annan verksamhet vore denne psykiskt instabila person avpolleterad och satt på för denne lämpligare uppgifter.

En före detta, idag pensionerad slöjdlärare,vid Björnaskolan har en myckenhet av kunskap rörande Nordlunds förhållningssätt till sin omgivning att berätta.

Alla fyller inte kostymen för att inneha rollen och uppträda som kommunalråd.Många tror sig vara kallade.Tyvärr tar det tid innan vi ser konsekvenserna.

Skomakare, bliv vid din läst, är kanske det lämpligaste och bästa sammanfattande rådet till kommunalrådet Glenn Nordlund,nu med ytterligare ny kunskap om dennes agerande i politiska frågor.