lördag, november 09, 2013

Makten och bulvanerna 25



Dags att efter några dagsaktuella inslag i bloggen, återgå till den syn över förmynderiets tillämpning, som redovistats under ovanstående rubrik. Läs och begrunda en verklighet som för de flesta är okänd, då den skyddas av en sekretesslagstiftning som blivit förtryckets främste bundsförvant.

2013.11.09

Jarl Strömbäck

 

Varför kan ÖFN ansöka om och få förvaltare utsedda hos tingsrätten m h a synnerligen bristfälliga eller ogiltiga läkarintyg?

Svaret på den frågan är egentligen ganska enkel då olika myndighetsutövare tillsammans agerat för att sätta lagstiftarens ursprungliga intentioner med läkarutlåtanden ur spel.

Detta sker ofta för att slippa besvärliga gamla eller deras anhöriga vilka eventuellt kan ha synpunkter på detta oskick.

Vi tvingas återigen konstatera att samhällets myndighetsutövare medelst ett samordnat agerande helt kan tillgodose sina egna intressen.

De gamla struntar man uppenbarligen helt i.

Tingsrätterna verkar också helt ha abdikerat från att ens försöka uppfylla kraven på vad som krävs i Föräldrabalken.

Varför accepterar vi att kommunal hemtjänst i egen regi utnyttjar sin organisatoriska tillhörighet inom Socialförvaltningen som medel för att få gamla satta under förvaltarskap?

I Mariana Norbergs fall blev det tidigt synnerligen uppenbart att hemtjänsten var vana att oinskränkt få gehör för sin något märkliga grundsyn, d.v.s. att det inte är hemtjänstens sak att vara till för de gamla utan att det är de stackars gamla vilka skall anpassa sig till de krav som hemtjänsten, efter eget gottfinnande, hade ställt upp.

Att dessa krav på de gamla helt stod i strid med gällande lagstiftning tycktes inte spela någon som helst roll. Ingen hade ju protesterat förut.

Man bör också inse skillnaden mellan privata vårdgivare för hemtjänst och den kommunala i egen regi bedrivna hemtjänsten.

Den kommunalt bedrivna hemtjänsten är rent formellt en organisatorisk del av kommunens socialförvaltning och det ger den kommunala hemtjänsten tillgång till en rad interna resurser vilka man fritt kan utnyttja om man anser det nödvändigt.

Något som visade sig förödande för Mariana Norberg.

Hemtjänsten kunde pga denna möjlighet, på helt rättsvidriga grunder, sätta henne under förvaltarskap under närmare ett helt år.

Dock sätter fallet med Alice Babs fingret på att även andra än de i egen regi bedrivna hemtjänsterna kan få ett förvaltarskap inrättat.

18 Svaret på denna fråga blir givetvis att lagstiftningsvägen snabbt stänga den kommunalt bedrivna hemtjänstens unika möjligheter att använda sig av de kommunala resurserna för att initiera och genomdriva förvaltarskapsärenden.

Vad betyder införandet av LOV (Lagen Om Valfrihet) vid jämförelsen mellan privata vårdgivare inom hemtjänsten och kommunalt bedrivna hemtjänster runtom i landet?

Analogt med resonemanget härovan så blir det med dagens gällande lagstiftning helt klart att många äldre av ren självbevarelsedrift bör välja privata hemtjänstentreprenörer då dessa, åtminstone formellt, saknar det batteri av kommunala resurser som deras ”konkurrenter” inom den kommunala hemtjänsten så att säga har gratis tillgång till.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag lämnade en kommentar till förra avsnittet. Kommentaren tyckte jag var himla bra och vass.Jag fick stående ovationer av min personal runt o mig på vår arbetsplats.
Tyvärr glömde jag att pricka för rutan om jag var annonym eller ville stå/framträda vi namn.
Så, glöm inte att markera med ett "plupp" i det alterntiv som erbjuds eller av de som erfordras/begärs.Ibland är texten eller annimationen i rutan för "approved by log author" omöjlig att begripa eller med synen förstå och därmed försvinner sikert
mangen gott kommentatar.