söndag, december 01, 2013

Selektiv rapportering



Det är adventsdagens morgon när detta skrivs. Det ljusnar så sakta över ett vintrigt vitt landskap. Dagen skall få bjuda på stämningsfull musik så småningom, men först några reflektioner efter kommunfullmäktige den 25.11.

Där kunde man dagen efter mötet på lokalpressens första sida se rubriken ”Het debatt om MoDopengar”. Vari den hettan fanns kan man undra, de traditionella partierna var ju i grunden rörande eniga om den tilldelning av ytterligare 9 miljoner/år som klubben tydligen önskar, som påbröd på de dryga 6 miljoner man redan får.

 
Om något parti försökte modifiera bilden så var det SPI Välfärden, men om det finns inte en rad i de senaste dagarnas rapportering. Nyhetsjournalistikens grundregel att den skall präglas av objektivitet, saklighet och opartiskhet får numera av allt att döma stå tillbaka för andra värderingar.

Av det skälet bland annat, kommer här något av den info som framfördes från fullmäktiges talarstol. Av nyckeltalen ovan framgår med all önskvärd tydlighet att klubbens ekonomiska ”problem” är relaterade till bristande kostnadskontroll. Inte till bristande resurser. Trots ökande intäkter mellan åren 2007-2013 balanserar man inte ekonomin.

Till skillnad från en del andra siffror som tillåts utrymme i debatten. Inte sällan tagna ur luften och det personliga tyckandet, är bilden ovan tagen direkt ur klubbens årsredovisningar.

Om kultur – och fritid har nya och hittills okända ekonomiska muskler att förfoga över, då finns mer angelägna områden att stödja än den glupande, alltid hungrande verksamheten i MoDo Hockey.

2013.12.01

Jarl Strömbäck

SPI Välfärden

Inga kommentarer: