söndag, november 24, 2013

Farväl opposition...



Frågan om det frikostiga penningflödet till MoDo hockey får allt fler dimensioner. Ur demokratisk synvinkel är det anmärkningsvärt att vi nu får del av informationen från senaste mötet i kultur-och fritidsnämnden, att beslut att tillföra ytterligare 90 miljoner till klubben nu är förankrat och klart.. Beslutet som skall tas i fullmäktige den 16 december är alltså en ren formalitet. Att det är så bråttom tyder på att man vill göra en tilldelning också för innevarande år. En gyllene gåva om 9 miljoner lagom till årsskiftet, kompletterad med ytterligare en sådan när vi vänt blad och skriver 2014.


Den ytterligare tilldelningen är orimligt stor mot bakgrund av kommunens ekonomi, och det krav som ställs på dess förvaltningar. Att binda kommande fullmäktige i 10 år till beslutet, skall jämföras med hur man hanterar budget inom förvaltningarna. Där prövas varje krona årligen i samband med budgetarbetet. Nog är det märkligt då att godtycket får härja som det gör i relationen till MoDo Hockey.


Hur hanterar då oppositionen situationen?

Se gärna den här länken, den ger svaret.



Vi har fått ett nytt oppositionsråd. Hennes intresse för att debattera ekonomin i kommunen var obefintligt i samband med det tertialbokslut som redovisades i oktobers KF. På lokaltidningens kommentarsfält kunde man häromdagen ta del av informationen att hon är gift med den person som i sin egenskap av ordförande i MoDo Hockey samtidigt som han var VD i lokaltidningen var den som mer än andra drev frågan om den nya arenans byggande för mindre än 10 år sedan. Det hindrar inte att hon enligt ovanstående länk tydligt tagit ställning till förmån för tilldelningen av extra pengar till klubben.

Det för osökt tanken till jäv.


Jäv är en rätts- eller beslutssituation där en person kan tänkas vara partisk eller där det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för personens opartiskhet. Den som invändningen riktas mot kallas jävig. En jävig person får inte delta i beslutet i fråga eller i förberedelserna för beslutet. För att jäv ska föreligga krävs det inte att personen är partisk utan bara att situationen är sådan att det typiskt sett finns skäl att misstänka partiskhet, vilket inte alltid är helt oproblematiskt.


Så definieras jäv i laglig mening, jag överlåter till läsarna att göra sina bedömningar. Men om oppositionen i alliansens kläder varit svag redan tidigare, är det kanske Farväl opposition som gäller nu.



2013.11.24

Jarl Strömbäck


Inga kommentarer: