söndag, december 08, 2013

Sammanträffanden



Ord kan betyda ha väldigt olika innehåll, beroende på tillfälle och sin omgivning. Ett av dessa ord är sammanträffanden. Ett mycket trevligt sammanträffande hade undertecknad vid den familjesamling över ett digert julbord gårdagens kväll (7.12) bjöd oss 8 personer på Söråkers Herrgård. (Den allra yngste familjemedlemmen, ett år gammal, fick stanna hemma under överinseende av en förtjust morbror). Förutom god mat kom också en välsjungande och prydlig flickkör och underhöll oss med en applåderad skönsång en stund.

En annan betydelse får ordet när man närmar sig den just i dagarna hetaste frågan i det politiska livet i kommunen norr om skogen. Hockey-laget som med frikostiga subventioner, 60 miljoner från kommun, länsstyrelse och EU fick sin Arena år 2006, vill nu ha mer pengar. Glömda är försäkringarna om att man naturligtvis skulle se till att Arenan inte blev en ekonomisk börda för kommunen.

Nu, några år senare är tongångarna andra. Det räcker inte med de 175 kommunala miljoner som man får via det 25-åriga avtal som gäller för närvarande. Man behöver ständigt nya kommunala tillskott.

 Är det ett sammanträffande att den omsvängning som nu sker, kommer när det nya oppositionsrådet, gift med den som drev igenom byggandet av arenan tillträtt?

Se i det avseendet bloggen ”Farväl opposition” från i november.

Den som varit med i, och intresserat sig för maktspelet och den ekonomiska hanteringen i kommunen norr om skogen, blir kanske inte förvånad. Mönstret känns igen från tidigare affärer med SEKAB och Domsjö Fabriker.

 En reflektion i det nu aktuella fallet är den, att det är sorgligt att man lärt så lite.

2013.12.08

Jarl Strömbäck

SPI Välfärden

 

1 kommentar:

Anonym sa...

I bland undrar jag om inte en del människor har suttit allt för länge på sina poster.Varför kan man alltid fråga sig.Agneta ,idag som ordförande i fullmäktige,tidigare som riksdagsledamot i 12 år,innan dess skolstyrelsens ordförande. Hennes pension är säkrad för all framtid.Men då så...se till att lämna plats för andra med ambitioner att förändra och utveckla.
Var finns förändringen? Eller finns ingen vilja till förändring?
Gäller det att till varje pris hänga sig kvar,trots att verkligheten har passerats med råge?
Ser de inte hur de till sist sitter där,malplacerade, och som en broms för andra? Stoppklossen med värderingar som gällde för 55 år sedan.
Handlar det om pengar? Knappast! Vad det handlar om är att få synas, att se sig själva och tro sig arbeta för sitt eget självförverkligande. Men...vad de inte ser är att de är stoppklossen för förändring.
Varför finns det ingen som kan ta dem i hampan och säga ...kliv av, du har gjort ditt!
Ta Agneta Lundberg i hampan, be henne följa E Söderström ut i den fria världen.Be henne lämna fullmäktige.Ingen kommer att sakna henne! Allt kan bara bli till det bättre, henne förutan.