fredag, november 01, 2013

Vindkraft - kommunalt veto.


 Nedanstående anförande höll undertecknad i samband med KF den 28.10.2013. Texten talar för sig själv.


Att pröva vindkraftverk följer samma process som att pröva annan verksamhet som klassas som miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken. Det finns emellertid en viktig skillnad och det är det så kallade kommunala vetot. Det kommunala vetot finns endast vid prövning av vindkraftverk och innebär att prövningsmyndigheten, dvs länsstyrelsen eller miljödomstolen, endast får ge tillstånd till vindkraftverk om kommunen har godkänt det.

 

Enligt protokoll delegerades beslut nom vindkraftverks etablering i Örnsköldsviks kommun bort från fullmäktige i början av 2010, och därigenom bort från det forum som rimligen är det enda forum i kommunen där ett kommunalt veto kan tas. Skälen till den åtgärden kan knappast ha varit någon annan än att undvika en situation där vindkraften ifrågasätts.

Enligt uppgift lär så många som mer än 300 vindkraftverk ha beviljats tillstånd i vår kommun, vilket om de kommer att byggas utgör den största skövling av naturområden som någonsin drabbat Örnsköldsviks kommun.

Nu kommer också larmrapporterna tätt både från vårt land och från andra länder där den storskaliga utbyggnaden tagit fart. Söker man över nätets olika fora och You Tube är vittnesmålen mycket omfattande. Det handlar om viltet som flyr industriparkerna. Det handlar om ljudmattorna, som utgör en tydlig hälsorisk för boende, även på betydligt längre avstånd från verken än givna gränsvärden. Det handlar om förstörd närmiljö, när den mörka delen av dygnet förvandlas till ett tivoli av blinkande ljus, och skuggor och buller från verken förstör de fina dagarna. Och det handlar om fastighetsvärden som rasar, när fastigheter i parkernas närhet blir osäljbara.

Det är anmärkningsvärt att vår kommun så tydligt manipulerat beslutsfattandet i KF, när man valde att delegera bort frågan från den beslutsprocess som kunde inneburit en viktig debatt i frågan.

Slutligen

Politik är inte bara att vilja, utan också att välja. Undertecknad skulle gärna sett att kommunen villkorat eventuella tillstånd för vindkraft med att viktig infrastruktur som järnvägens dubbelspår och norrbotniabanan, samt bredbandsuppbyggnaden prioriterades innan man gav några tillstånd till vindkraftsparker. På det sättet hade det kommunala vetot kunnat göra verklig nytta.

2013.10.28

JS

 

Inga kommentarer: