torsdag, december 05, 2013

Sannsaga



Det är inte sant, så fungerar inte mitt Sverige? Den tanken har nog många tänkt, som under det senaste året läst de många avsnitten i bloggen under rubriken ”Makten och bulvanerna”. Till er alla, och för den delen alla läsare och lyssnare kommer nu ett angeläget dokument i TV2 idag (5.12 med repris 8.12), under rubriken ”Alica Babs förlorade rättigheter”.

Det är ett synnerligen viktigt tidsdokument, och belyser en mörk sida som växer likt en cancersvulst i vårt samhälle idag. Tillsättandet av förvaltare över äldre personer, är något helt annat än gode män. Förvaltarens mandat fråntar den som berörs alla dennes rättigheter, vilket tv-programmet kommer att visa. Och det sker en ständigt pågående ökning av detta djupt omänskliga, och odemokratiska handlingsätt mot i synnerhet äldre personer.

Beteendevetenskaplig forskning betonar vikten av oss människor som sociala varelser, vårt behov av umgänge med andra och tillhörighet i samhället. Att fråntas den möjligheten genom att isoleras genom besöksförbud, är likställigt med att placeras i husarrest.

En fråga som programmet ställer, är den om bilden av personen är viktigare än personen ifråga. Skall vi acceptera att människor hanteras värre än kriminella, rättslösheten är ju i fallet förvaltare totalt.

2013.12.05

Jarl Strömbäck

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Var sak kan säkert ha flera sidor.Kanske bör man även se till de anhörigas behov av att kunna känna trygghet för sin anförvant,lika mycket som den som är föremål för samhällets omtanke.
I TV-grogrammet visade artisten Jan Malmsjö prov på allt annat än hänsyn till programmets huvudperson.

Den som har erfarenhet av att tackla en person som av ålder inte längre klarar sin vardag instämmer nog inte helhjärtat i programmets huvudsakliga upplägg, nämligen frihet för individen.

Ibland tror jag att man måste lita fullt ut på den personal som är utbildade och har ansvar för ens anförvant.
De, om några, har erfarenhet av alla sidor av mänskligt uppträdande och beteende när sinne,omdöme,förmåga att klara sin vardag inte längre fungerar.
Är du anhörig, vill du inte se din anförvant i förlöjligande situationer på grund av deras handikapp.
Visst vi vill ju så gärna bara se de goda dagarna men vet också att raka motsatsdagar är betydligt fler.Så låt dessa dagar stanna inom rummets fyra väggar, även på bekostnad av den goda dagen.

Ingen människa lever ensam.Många andra är också berörda av att just du finns.Hänsyn till dem väger ibland tyngst.