tisdag, november 26, 2013

Anpasslingars dans



Häromdagen hade kommunen norr om skogen samlat sitt fullmäktige till möte. Dagordningen var inte särskilt spännande, frågan om felaktig medicinering, något som avkortar livet på gamla personer verkade inte väcka särskilt intresse, trots att kommunen är en värstingkommun på området.

Inte blev det mer livat när frågan om MoDo Hockeys återkommande krav på pengastöd skulle diskuteras. Vi fick av kommunalrådet veta att hundratals evenemang ordnats i palatset på Framnäsudden. Arrangemang vilka annars inte skulle kommit till stånd? Men ingenstans, inte heller i ägarens årsredovisning kan man utläsa vinst eller förlust på de arrangemangen. Varför tydliggörs inte det kan man undra?

Sedan vandrade representanterna för de som i alliansens form ibland kallar sig opposition fram och sjung sin lovsång. Det blev till en anpasslingarnas verbala dans. Utan varumärket MoDo är tydligen Övik illa ute enligt dessa? Som om någon skulle ifrågasatt varumärket? Så mycket märkligare då att klubben tycks göra sitt bästa för att solka ner det genom sitt handlande. År 2007 var vinsten +5 miljoner trots en väsentligt lägre omsättning än man har nu. Kommunen betalar redan idag via ett 25-årigt lån samtliga räntekostnader för Arenan. Varför fokuserar man på anläggningen när problemet istället är bristen på kostnadskontroll hos ägaren/föreningen.

Hur är det möjligt att annars personer som gärna vill framstå som omdömesgilla, plötsligt beter sig som vore de besatta av en inre övertygelse? En övertygelse som med tvivelaktiga siffror och argument landade i att visst måste vi nu ställa upp på föreningens krav?

Nu skärps pennorna och skrynklas pannorna hos fullmäktigeledamöter, inte för att med kraft hävda att ägaren till arenan har samma självklara skyldighet att se till att man har ordning på sin affär som andra företag. Nej av den så kallade debatten framgick med önskvärd tydlighet att man kommer att bistå med de kommunala medel som klubben anser sig behöva. Beslutet måste bara ges en säljbar inramning.

SPI Välfärden hävdar de enskilda företagens rätt till oberoende, men också deras skyldighet att anpassa sin verksamhet efter de förutsättningar man själv medverkat till att skapa. Några ytterligare pengar är vi inte intresserade i att stödja föreningen med.




2013,11,26

Jarl Strömbäck

Relingsvägen 22

89178 Bonässund

070 6727669

Inga kommentarer: