torsdag, december 29, 2022

Köparnas ansvar

 

Nyårstid i vårt avlånga land. Inför det nya året har statsminister och kung talat till medborgarna. Tal som skall ge oss som medborgare vägledning i för framtiden viktiga frågor.

I statministerns tal lyfter han som första fråga upp de skjutningar som nu ständigt skapar nya offer, så också under julhelgen. Fler än 60 döda i år, mångdubbelt fler sårade, de allra flesta unga personer. Att den farsot som skjutningarna innebär uppstått är ingen tillfällighet. Det finns en marknad som betalar enorma belopp för tillgång till droger, och marknaden styr som så ofta i öppna samhällen. De kriminella gängen, marknadens hantlangare, tackar och tar emot.

I synen på sexhandel är det lagstadgat att den som köper sex är skyldig och också lagförs. Där har lagstiftarna angripit köparna. De prostituerade ses som offer i sammanhanget.

Med samma konsekvenstänkande borde köp och distribution av illegala droger bestraffas tillräckligt hårt för att förstöra, eller i vart fall kraftigt bromsa de marknadsmekanismer som   föder gängbrottsligheten, och därmed också skjutningarna. De som köper drogerna borde lagföras på ett sätt som gör beteendet mycket obekvämt. De marknadsplatser (näringsställen) som tillåter verksamheten tillika lagföras.

Nog är det märkligt att lyssna på regeringarnas tal. Den förra regeringen med sitt tal om att vända på alla stenar, den nya med sitt tal om paradigmskifte.  Men inget nämns om köparna, om det ansvar som ligger på de som föder gängen och är den direkta källan till problemen. Utan åtgärder för att tydliggöra och bromsa köparna, kommer problemen inte att lösas.

2022.12.28

Jarl S

 

 

 

tisdag, december 20, 2022

I juletid 2022

 

Det råder ett trolskt ljus över nejden denna decembermorgon vid promenaden utefter älven. Om några dar, den 24.12 firar vi julafton, Samma dag är det 10 månader sedan Putins angrepp på Ukraina. En svår dag att fira kan tyckas, så mycket lidande som drabbat mängder av människor. Skövlade och sönderbombade samhällen i Ukraina. Ett krig som det ukrainska folket i stort får bära, om än med stöd från en stor omvärld.'

Kommer det kommande året att innebära någon positiv förändring, eller ser vi ett utnötningskrig vilket många experter fruktar. Skall i så fall det ukrainska folket tröttna under bördan och kapitulera? Och skall det ryska våldet söka nya områden, och i så fall de tre baltiska länderna? Rysslandsexperten Martin Kraghs bok ”Det fallna imperiet” är om något en vägledning att förstå.

Rysslands nuvarande ledning drömmer om ett återuppstått ”sovjetunionen”. Och har i grunden flyttat fram sina positioner i den riktningen alltsedan Putin och hans utvalda krets påbörjade utrensningen av oppositionella i Ryssland, och övertog ledningen i landet.

Nog om det, i vårt eget land har vi fått en ny regering. En rimlig synpunkt i sådana fall bör kanske vara att låta tiden tala för sig innan man påbörjar kritiken över dess sett att agera. Som så ofta vid regeringsskiften, visar det sig svårt att utföra de vallöften man gick till val på. Så också i det här fallet. Av alla de frågor som måste lösas, är det nog för den vanlige medborgaren en som berör allra mest, nämligen energiförsörjningen och dess kostnader.

Raserandet av det som med rätt kallats världens bästa energisystem, de i avseende på växthusgaser i stort sett utsläppsfria kärnkraften och vattenkraften, har visat sig ödesdigert. I en tid när samhällsutvecklingen kräver alltmer av elektrisk energi, har tidigare regeringar raserat detta samtidigt som man låst fast sig i ett samarbete inom EU som aldrig borde kommit till stånd.

Priset får nu medborgarna betala, både rent ekonomiskt och genom de effekter detta kommer att få på företagssamheter vilka nu hotas av konkurser på grund av de höga och oberäkneliga energipriserna.

Juletid och tid att glömma tråkigheter i vår omvärld, bloggen får avslutas med att önska läsarna ett Gott Nytt År. Må det få inbegripa fred och frid på jorden.

2022.12.20

Jarl S

torsdag, september 15, 2022

Logiskt facit

 Så är då vårt omtalade och av många efterlängtade val klart. Vinnare och förlorare utsedda av det röstande folket. Och resultatet skall analyseras och kommenteras.

Att uppstickaren SD nu seglat upp till posten som landets näst största parti förvånar och skrämmer många. Ändå borde det vara så tydligt givet utvecklingen under de senaste åren.

Vi har haft regeringar som låtit sig styras av svansen i svensk politik, små radikala partier. Resultatet har blivit nedläggning och förstörelse av vårt generationslånga och väl fungerande energisystem. Istället har glesbygdernas folk fått se sina livsbetingelser förstörda av enorma vindkraftsparker, oftast med utländskt ägande. Skövlingen av naturområden och miljöer som är enorma, men inte syns från Rosenbad.

Våra fiskevatten har tömts med politikens goda minne, och skall nu planteras med enorma vindkraftsområden är det tänkt. Någon hänvisning till ”vetenskap och beprövad erfarenhet” erbjuds inte, däremot politiska floskler som människor sedan länge slutat tro på.

Att landets ornitologer, kustfiskets representanter och en engagerad allmänhet sedan länge varnat för utvecklingen har inte hörsammats, inte ens av den myndighet vars uppgift det är att skydda våra naturområden.

Valresultaten borde vara tydliga och lätta att förstå. De utgör ett direkt facit på de gångna årens politik. Svensken är inte rasist, men ser problemen och vill se förändring.

2022.09.15

Jarl Strömbäck

0706727669

fredag, september 09, 2022

Valtider

 

Valtider och valdebatter. I TV4-debatten 3 dygn innan valet den 11.9, kom 7 prydligt klädda partiledare in. Den åttonde, moderaternas Ulf K markerade genom att slipslös och med upprullade skjortärmar ta plats i podiet. Så kan man också signalera aktivitet och vilja till tittarna.

En valdebatt följde som mer än på mycket länge visade på olikheter i synen på framtidens utmaningar och lösningar. Återstår att se vad väljarna prioriterar, och om man kan skapa en handlingskraftig regering efter valet.

Bland de brännande frågorna finns naturligtvis energifrågorna. Stängningen av en stor del av vår kärnkraft har visat sig vara ett stort felbeslut, och följderna får vi bära när begränsningarna skall översättas i nedsläckningar och ökade kostnader.

Utfiskningen våra angränsande hav som lyftes av undertecknad i en debattartikel i Expressen i oktober 2021, hotar vår försörjning av fisk. Den orsakar skador på näringskedjorna i haven med bland annat kraftigt ökad algblomning. Och den är på väg att helt utplåna en av våra äldsta näringar, kustfiske. Om det har det tidigare varit tyst i debatten, men nu fick frågan uppmärksamhet.

I debatten valde ledaren för den nuvarande regeringen att med en återhållsam attityd inta rollen som ”landsmoder”. Motståndet från en samlad opposition visade på skillnader i synsätt som påminde om 1970-talets hårda ordstrider om inte minst kärnkraften och därmed energiförsörjningen.

Två dagar kvar till valsöndagen när detta skrivs. Samtidigt som krigets skuggor sträcker sig från Ukraina till alla europeiska länder på olika sätt, avslutade en världsmedborgare och ikon sin livsvandring.


Drottning Elisabeth var med sina 70 år på tronen i Storbritannien, en unik och av sina medborgare uppskattad, av många älskad person. Hyllningar och minnesord kommer från den demokratiska världens ledarskap. Medborgarna i samväldets länder får nu ta farväl av en person som symboliserat stabilitet och sammanhållning i en nu alltmer splittrad värld.

2022.09.09

Jarl S

måndag, september 05, 2022

Tomt Hav

 

Valtider och tyckandenas mångfald översvämmar media i så många avseenden. Gränsen mellan fakta och fiktion är aldrig långt borta. Tur då att värdefulla och upplysande program ändå sänds. I gruppen ”Vetenskapens värld” finns nu ett mycket angeläget inslag under rubriken ”Tomt Hav.” Här tar men upp något som utmanar girigheten och dumheten, nämligen det rovfiske som tömmer våra hav på liv, och orsakar oerhörd skada på de näringskedjor och miljösystem som är våra hav.

Enligt programmet förvandlas 92% av den matfisk som fiskas i våra angränsande vatten till fiskmjöl och foder för djur och fiskodlingar. Det fisket bedrivs med supereffektiva och stora trålare, som med sin avancerade utrustning lätt hittar fiskstimmen man söker, och sedan sveper upp dem med sina trålar. Industrifisket som det också kallas tar genom sina härjningar död på kustfisket i stora delar av landet, liksom de företag som i generationer förädlat fisken.

Svensk förvaltningstradition bygger på uttrycket att beslut skall fattas på basen av ”vetenskap och beprövad erfarenhet”. I fallet hur man hanterar våra hav medger också den intervjuade ”forskaren”, att man inte har den vetenskapliga bas man borde ha för sitt arbete.  Och när det gäller beprövad erfarenhet lyssnar man ogärna på kustfiskarnas synpunkter. Det borde man göra, generationer av kustfiskare har bevisat att man kan bedriva ett hållbart fiske.

Forskaren medger också att ingen kontroll sker av industrifiskets efterlevnad av tilldelade kvoter. Det är ingen orimlighet att inse att bristen på kontroll bäddar för rovfiske, långt mer än de kvoter man har tillstånd för.

Att det går att skapa balans och långsiktig lönsamhet i fisket visar utvecklingen i vårt grannland Norge. Där har man strikta begränsningar och kontroll av det som fiskas. Näringen lever till gagn för alla som är beroende av havets skördar. Just fiskepolitiken var en grundläggande anledning till att Norge valde att stå utanför EU.

Fiskefrågorna är oerhört viktiga i ett långsiktigt perspektiv. Hur våra hav mår kommer att ha stor betydelse för också människans livsmiljö och förutsättningar.

Ta er därför tiden att se dokumentären ”Tomt hav”, den finns på SVT Play

22.09.05

Jarl S

 

lördag, juli 30, 2022

När strömmingen försvann


Sommar med sol och fina dagar. Semestertid och längtan går till kusten med bad och restaurangbesök. På matsedeln saknas i år den tidigare år obligatoriska, traditionella och goda strömmingen. Synd på en fin fisk, en råvara med så många olika tillämpningar.

I media och SVT-s nyhetsprogram talar man med de kustfiskare som med omsorg om bestånden och sin egen framtida försörjning, traditionellt fiskat på ett hållbart sätt. De ser nu den framtiden raserad, och frågan ställs varför?

Havet är vackert, och kan möjligen uppfattas oändligt. I dess djup lever fiskarnas mångfald i sina olika faser. Större delen av året lever fisken långt från kusterna, för att på vår och försommar söka sig mot land och älvar för sin fortplantning. Det begränsade fiske med små båtar och relativt enkla redskap kustfiskarna använder har aldrig varit en fara för fiskets framtid. Men nya tider och nya makthavare har helt förändrat verkligheten.

Sedan EU-inträdet ca 20 år tillbaka har ett industrifiske etablerats, vars uppgift inte är att förse restaurangerna med matfisk. De arbetar med fiskefartyg som är 100-falt större än kustfiskarnas. De fiskar året runt och tar upp allt de kan. Fisken levereras sedan till industrier i olika länder. Där blir den till oljor och fodervara till djur och odlad fisk.

Borta är det hållbara fisket, in har vi fått rovfisket. Hur resonerar då den myndighet, Havs och Vattenmyndigheten vars uppgift det är att värna om fiskets framtid?

I den mycket välgjorda dokumentärserien Fiskarnas Rike (SVT Play del 3) uttalar sig ansvarig chef. Hans uppfattning är att myndighetens uppgift inte är att värna om bestånden av fisk, men att medverka till att fisket blir lönsamt.

Och lönsamt har det blivit för de som fått förmånen att tömma haven. Industrifiskets företrädare följer gärna tesen ”verka utan att synas”. Det är en utomordentligt lönsam affär.

Men haven är kommunicerande kärl, och när haven töms kommer ingen fisk in till kusten för att leka. Och Strömmingen försvinner från restaurangernas matsedel.

2022.07.28

Jarl Strömbäck, Sjökapten f.d. Liberal Politiker

 

tisdag, juli 05, 2022

Cyberkriget

 

Vissa böcker är viktiga att läsa för att förstå vår tid. En sådan bok är den finska journalisten, och författarens Jessika Aros bok Putins Troll.

Vi lever i en tid som kännetecknas av en enorm utveckling av sociala media och internet. Via sociala media och internet har det moderna kriget flyttat ut på nätet. Där handlar det om att med konspiratorisk propaganda bygga upp motsättningar i de länder man angriper, och man har varit framgångsrika.

Den klart ledande nationen i det här avseendet är Ryssland. Efter att säkerhetstjänsterna med valet av Vladimir Putin till president tog över ledningen i landet, avskaffades demokratin steg för steg. Politiska motståndare har eliminerats på ett eller annat sätt. Ledande media tagits över och förvandlats till den politiska ledningens propagandacentraler.

I ett internationellt perspektiv drivs nu dagligen och stundligen ett cyberkrig vars mål är att påverka och de demokratiska ländernas utveckling. Via ”trollcentraler” driver man ständigt propaganda och konspirationsteorier i de demokratiska ländernas öppna nätverk.

Framgångarna har varit stora, den största utan tvekan när man genom massiva attacker mot Hillary Clinton, lyckades få den politiskt oskolade Donald Trump till president i USA.

För den som vill ta del av och förstå det cyberkrig som är ett av vår tids allra viktigaste utmaningar, är boken viktig att ta del av.

2022.07.04

Jarl S

 

 

 

 

tisdag, maj 31, 2022

Vindkraft i Bottenviken


Bottenviken, det lilla innanhavet i norr. Med sitt bräckta vatten en barnkammare för allt från den fredade vikarsälen, till laxfiskarnas mångfald. Matad med friskt fjällvatten av de stora och ännu oexploaterade älvarna Kalix älv och Torne älv. Älvar som sparades under vattenkraftutbyggnadens tid, för att ge utrymme och liv åt fiskens naturliga vandringsvägar,

Älvdalar i vilka sportfisket och lokala fisken som sikfisket i Kukkola-forsen växt till betydande händelser både kulturellt och turistiskt. Allt hotas nu av beslutsfattare någonstans, och deras konsulter. Där ser man på områdena utanför Kalix och Torneå älvar på ett helt annat sätt.

För dem är de grunda innanhavet en given plats för ett gigantisk vindkraftsområde. 135 stora vindkraftverk planeras, och nu skall påverkansprocessen starta. Den process som med köpta konsulters hjälp antas leda fram till beslut helt styrda av det sökande bolaget, och med målet att övertyga svenska myndigheter om det förträffliga med ideen. Så gör man bocken till trädgårdsmästare?

Ett vindkraftsområde av den omfattning som planeras innebär väldiga ingrepp i det berörda området både visuellt och för fiske och naturliv. Det innebär också att enorma nätverk av grov strömförande kabel kommer att läggas mellan de olika inblandade enheterna. Kablar som skapar mycket kraftiga magnetfält, vilket i sig kommer att blockera vandringsvägarna för de laxfiskar som har sin väg upp i älvarna.

Kustfisket i vårt land är ett kulturarv vars överlevnad på grund av industrifiskets härjningar och kraven på havsbaserad vindkraft nu är en utdöende verksamhet. 85% av all färsk fisk vi äter i vårt land är importerad. I Bottenviken finns fortfarande ett starkt och livgivande kustfiske, baserat på både sommarfisket av lax, sik och strömming. Men störst betydelse har idag det fiske och den förädlingsprocess som fört fram till produkten Kalix Löjrom. En produkt som blivit ett internationellt accepterat varumärke, och som sysselsätter 1000-tals människor under den korta men intensiva period fisket bedrivs.

Det fisket och den produkten kommer med stor sannolikhet att försvinna när de fiskevattnen på vilka det bedrivs, påverkas av de nu planerade vindkraftverken.

Nog är det märkligt att kulturarv och synsätt på värdet av miljö-och naturvård som under årtiondena sedan vattenkraftutbyggnadernas tid tillämpats och hållits så hårt på, nu öppnas för exploatering.

2022.05.26

Jarl Strömbäck Sjökapten och fd Liberal politiker med rötter i Kalix skärgård.

 070 6727669

 

 

onsdag, maj 25, 2022

Att svälja mygg- i fiskepolitiken

En av våra stora matfiskar, strömmingen är på väg att försvinna från matborden. Återigen larmar kustfiskets representanter över bristen på fångster, nu när vårens kustfiske skall komma igång.

Och i TV-s kommentarer från byråkratins företrädare, menar man att boten är att i än högre grad förbjuda kustfisket genom utflyttning av gränserna för kustfisket. Ansvarig myndighet och politiken väljer som tidigare att slå mot de som drabbas, istället för att åtgärda problemet.

Ville man det så skulle man med omedelbar verkan förbjuda det storskaliga industrifisket till havs. Ett fiske som utan egentlig kontroll pågår året runt med stora trålare och effektiva redskap tömmer de haven på fisk. En verksamhet som göder ansvariga fiskekonsortier, och resulterar i bygget av allt fler och större trålare. En oerhört lönsam verksamhet som tillåts ske i det tysta.

Svensk fiskepolitik förändrades i grunden efter EU-inträdet, när fiskeriverket lades ner och den kunskap i de frågorna som fanns där förskingrades. Resultatet ser vi nu i en näring, kustfisket som tynar bort. Enligt fiskets egna representanter är redan självförsörjningsgraden på färsk fisk så låg som 15%. 85% är importerad fisk. Problemet är naturligtvis inte begränsat till någon enskild fiskart. När näringskedjorna i havet rivs sönder, drabbas alla arter.

Så demonstreras än en gång i fiskepolitiken begreppet att sila mygg och svälja kameler.

2022.05.25

Jarl S

tisdag, april 05, 2022

Copycat in Kreml


 Putin

As from his early days of leadership, he started up his own copy of “Putinjugend”.

 Putin is the “Hitler” of our time.

 Uses same arguments, “Protecting minorities”?

Need of space (Lebensraum)! Ukraine to begin with.

Use of “the total war”, while calling it something else!

So when and how will it end?

Ukraine is the ultimate test of all peace-keeping organisations and their relevance.

A fire that threatens the total world at large.

2022.04.05

Jarl S

 

 

 

lördag, mars 19, 2022

Historien upprepar sig.

Bomberna och raketerna regnar ner över Ukrainas städer och byar, och den lille mannen i Kreml samlar sina flaggviftande skaror för att fira händelserna. Den historiska likheten med Europa för 80 år sedan är slående.

Despoten den gången fick sluta sina dagar i en bunker, och vår tids lille despot kommer också att misslyckas i sina uppsåt att kuva och undertrycka Ukrainas, och omvärldens frihetsälskande folk.

22.03.19

Jarl S

tisdag, mars 08, 2022

Barbarens krig


Internationella kvinnodagen den 8 mars. Vid EU-s gränser mot Ukraina är köerna långa att komma till den relativa tryggheten i gränsländerna. Köer bestående nästan helt av kvinnor, barn och äldre. Gråtande och förtvivlade kvinnor som inte vet om man kommer att återse sina män igen. De som nu tar på sig uppgiften att försvara sitt land.

Samtidigt tar mängder av de ukrainska kvinnorna på uniform för att på sitt sätt bidraga i försvaret av sitt land. Andra kvinnogrupper bakar bröd i mängder eller lagar mat, i provisoriska kök och bagerier. Livsmedel som skall ut till de stridande, försvararna av deras land, deras liv och allt de håller kärt.

Den fega, tunnhåriga och lönnfeta barbaren Vladimir Putin som gömmer sig i Kreml har startat ett krig han inte kommer att vinna. Han lyckades med terrorbombningar förvandla Syrien finaste och viktigaste stad Aleppo till en grushög, och på det sättet 2015 skapa en flyktvåg som blev ett verkligt prov på EU-s solidaritet. Ett agerande som borde varit högprioriterat för internationella krigsbrottstribunalen, men aldrig hanterades där trots de uppenbara krigsbrott de ryska bombningarna utgjorde.

Nu ligger frågan om krigsbrott i Ukraina för utredning, och det ryska delegaterna kom inte när domstolen kallade. Så agerar maktens arrogans. En arrogans som redan kostat mer än 10 000 ryska mödar deras söner. Och terrorbombningarna över de ukrainska städerna stärker bara det ukrainska motståndet.

Stormaktskriget med artilleri och pansar, ställs mot partisankriget byggt på en hel nations övertygade beslut att kämpa. Med defensiva vapen skjuts plan och helikoptrar ner, pansarfordon blir till rykande stålskrot med resterna av sina besättningar.

Den ryska arrogansen och maktfullkomligheten har mött ett motstånd man inte drömde om att möta. Striden som nu förs i Ukraina är också ett test på demokratin som samhällsform. Den striden och testen måste Ukraina och den demokratiska världen vinna.

2022.03.08

Jarl S

fredag, februari 25, 2022

Krig i vår tid.

  Vladimir Putin, den lilla KGB-spionen förlagd till Östtyskland i ett sönderfallande Sovjet. Senare lokalt verksam i ST Petersburg, och när den alkoholiserade och sjuke ryske presidenten Boris Jeltsin sent 90-tal valde att avgå, lyfte KGB in den lille mannen som en marionett till posten som ny president.

Kuppen lyckades och Ryssland har fått en given utveckling efter det. En utveckling som kommenterats i många inlägg i den här bloggen. Sök gärna på namnet Putin. Succesivt har de krafter som lyfte in Putin förstärkts. Författningen i landet har reducerats till att passa maktambitionerna, och Putin har nu mandat att sitta kvar som president till år 2036.

Det nu uppblossade kriget mot Ukraina, är logiskt ur den ryska ledningens synsätt. Ett väst som förödmjukats i både Syrien och Afghanistan har bäddat för ingreppet. Risken för militärt motstånd i Ukraina anses försumbart och tillfället att återföra Ukraina till den ryska sfären givet.

Så fungerar ödlehjärnan hos den som alltid ser position i det som uppfattas som andras svaghet.

Putins agerande är oerhört och ett större ingrepp och problem än något i vår del av världen sedan ww2.  Och givet att Ukraina faller och underkastar sig den ryska övermakten, kommer också andra delar av det forna Sovjet att bli intressanta för Putin.

Dessvärre har också en historielös och naiv politik från delar av EU, bäddat för händelserna. Avhoppade politiker i EU-länder med Gerhard Schröder som affischnamn, som gjort sig till Putins betalda drängar. Och en energipolitik som gjort delar av EU beroende av rysk olja och gas.

Ukraina kommer att falla, allt annat vore en sensation. Och en ny världsordning måste mejslas fram, en ordning där Ryssland och Kina måste tas på allvar som de hot mot demokrati och mänsklig frihet det innebär.

2022.02.25

Jarl S

 

tisdag, februari 15, 2022

Vindkraft i Bottenviken


  Bottenviken, det lilla innanhavet i norr. Med sitt bräckta vatten en barnkammare för allt från den fredade vikarsälen, till laxfiskarnas mångfald. Matad med friskt fjällvatten av de stora och ännu oexploaterade älvarna Kalix älv och Torne älv. Älvar som sparades under vattenkraftutbyggnadens tid, för att ge utrymme och liv åt fiskens naturliga vandringsvägar,

Älvdalar i vilka sportfisket och lokala fisken som sikfisket i Kukkola-forsen växt till betydande händelser både kulturellt och turistiskt. Allt hotas nu av beslutsfattare någonstans, ca 2000 km bort i landet Tyskland. Där ser man på områdena utanför Kalix och Torneå älvar på ett helt annat sätt.

För dem är de grunda innanhavet en given plats för ett gigantisk vindkraftsområde. 135 stora vindkraftverk planeras, och nu skall påverkansprocessen starta. Den process som med köpta konsulters hjälp antas leda fram till en ”konsekvensbeskrivning” helt styrd av det sökande bolaget, och med målet att övertyga svenska myndigheter om det förträffliga med ideen. Nog är den ordningen egentligen märklig, vore det inte rimligare att svenska myndigheter avgör det lämpliga, innan man släpper lös konsulterna? Varför göra bocken till trädgårdsmästare?

Ett vindkraftsområde av den omfattning som planeras innebär väldiga ingrepp i det berörda området både visuellt och för fiske och naturliv. Det innebär också att enorma nätverk av grov strömförande kabel kommer att läggas mellan de olika inblandade enheterna. Kablar som skapar mycket kraftiga magnetfält, vilket i sig kommer att blockera vandringsvägarna för de laxfiskar som har sin väg upp i älvarna.

Kustfisket i vårt land är ett kulturarv vars överlevnad på grund av industrifiskets härjningar och kraven på havsbaserad vindkraft nu är en utdöende verksamhet. 85% av all färsk fisk vi äter i vårt land är importerad. I Bottenviken finns fortfarande ett starkt och livgivande kustfiske, baserat på både sommarfisket av lax, sik och strömming. Men störst betydelse har idag det fiske och den förädlingsprocess som fört fram till produkten Kalix Löjrom. En produkt som blivit ett internationellt accepterat varumärke, och som sysselsätter 1000-tals människor under den korta men intensiva period fisket bedrivs.

Det fisket och den produkten kommer med stor sannolikhet att försvinna när de fiskevattnen på vilka det bedrivs, övertas av de nu planerade vindkraftverken.

Nog är det märkligt att kulturarv och synsätt på värdet av miljö-och naturvård som under årtiondena sedan vattenkraftutbyggnadernas tid tillämpats och hållits så hårt på, nu öppnas för exploatering.

2022.02.15

Jarl Strömbäck fd Liberal politiker- Sjökapten 070 6727669

Kjell Strömbäck, Egenföretagare- Yrkesfiskare Kalix 070 3114835

 

måndag, januari 24, 2022

Laponia

”Här finns vår historia och våra minnen.

Här finns boplatser och betesmarker.

Gammelskog, glaciärer, fjällmassiv och myrar stora som hav.
Laponia är ett världsarv tack vare naturen och den samiska kulturen, ett arv som vi ska bevara för våra kommande generationer. Som trådarna i det varsamt vävda skobandet är naturen och kulturen sammanflätade. På din färd här kan också du bli en del av Laponia.”

 

Så beskrivs världsarvet Laponia på dess hemsida. Tillsynsmyndigheten för detta viktiga världsarv är Länstyrelsen i Norrbotten. En myndighet som nu utsetts för allt hårdare press från representanter för gruvnäringen. En gruvnäring som vill förvandla delar av världsarvet till ett månlandskap av dagbrott och naturskövling.

Gruvnäringen med stöd av det internationella kapitalets stora penningpåsar och tidigare ministrar som köpta lobbyister, accepterar inte motståndet. Länsstyrelsens motstånd skall knäckas, och regeringen spelar med i det minst sagt fula spelet. Den av landshövdingen mycket uppskattade handläggaren Johan Annti tvingas bort från länsstyrelsen, inte av landshövdingen, utan via Peter Kockum på Finansdepartementet. Och givetvis med en motivering som ” inte redovisas i det enskilda fallet”? Numera en formulering som makten använder när den inte vill synas.

I SVT-s Agenda sen 23.1, sitter regeringens näringsminister, en person som öppet meddelat att han älskar gruvor, att föra fram sina synpunkter? Var fanns de som vill försvara värdet av Laponia? Varför fick de inte medverka i studion? Är det god journalistik? Var Laponia-fallet alltför känsligt?

Norrbotten, vår tids Klondyke i internationell mening? Ett tämligen orört område som bara väntar på att bli exploaterat? Rikligt med energi via vattenkraften, och Europas sista vildmark. Maktens företrädare lockar med löften om många jobb, och växande samhällen. Påståenden som motsägs av utvecklingen i de stora gruvorterna Kiruna och Malmberget. Orter präglade av monokultur och tynande tillvaro. Inget är heligt när också samhället som sådant tvingas flytta där gruvan drar fram. Och alltmer av gruvnäringen sköts av veckopendlande och inflygande personal, utan anknytning till bygden.

 Världsarvet, samernas hemvist och en blomstrande och levande turist- och upplevelseindustri skall offras där dagbrottens månlandskap, väl manifesterat i Pajala, breder ut sig. Är vi på väg att helt slukas av de internationella kapitalets makt, och vår egen regerings svaghet? Stålskogarnas enorma utbredning, och exploatering, skall nu följas upp av gruvnäringens alltmer glupande krav på plats och utrymme?

2022.01.23

Jarl S

 

tisdag, januari 11, 2022

Ultimatum 2022

Nytt år och nya förhoppningar om en värld i fred och frihet. Istället sitter nu stormakterna i kris, förhandlingar efter despoten Putins ultimatum. Enligt den ryska logiken skall nu stadfästas att Ryssland har rätt att styra över andra länders vägval i politiken.

Vägen dit är inte svår att förstå, givet maktpolitikens oskrivna regelverk. President Obama i USA agerade inte när ryskt bombflyg krossade demokratirörelsen i Syrien genom att bomba sönder landets största stad Aleppo, och andra demokraticentra. Och därigenom skapa den flyktingvåg som Europa fick 2015.

President Trump agerade inte när Turkiet anföll kurderna, som tillsammans med amerikanska trupper gjort grovjobbet i kampen mot IS. Och samme Trump gjorde en överenskommelse med talibanerna i Afghanistan att USA skulle lämna landet sommaren 2021, vilket också blev fallet.

Ur rysk synpunkt tolkades allt detta som ett solklart exempel på amerikansk svaghet och oförmåga. Och att spelplanen var öppen för handling. Krim-operationen var ett första test och reaktionerna från omvärlden skrattretande och obetydliga. Resten för oss fram till dagens situation.

Den ryska ledningen räknar kallt med att vare sig USA eller NATO kommer att ingripa om man väljer att angripa Ukraina. Eftergiftspolitiken från USA och EU innehåller förvisso hot om ekonomiska motåtgärder, men det brukar generellt snart bli möjliga att kringgå.

Den ryska offensiven skall ses mot det tillbakadragandet av demokratiländernas styrkor på de olika arenorna, och den låga risk den ryska ledningen ser i ett angrepp på Ukraina.

Utvecklingen just nu har stora likheter med den som föregick Hitlers angrepp på Polen 1939. Den brittiske förhandlaren Chamberlains uttalande ”Peace in our time”, öppnade då istället vägen för det som skulle bli WW2.

De nu pågående förhandlingarna är i det avseendet av liknande karaktär.

2022.01.11

Jarl S

onsdag, januari 05, 2022

Det ultimata priset


 

Helgdagarnas mångfald, och möten med nära och kära, varvas med läsning och avkoppling. I det sammanhanget är det dags att återkomma med en recension över en bok som på många sätt är mycket läsvärd.

Den lyfter fram mänskliga relationer på ett både brutalt och mycket läsvärt sätt. Den är med anledning av samhällsutvecklingen i stort ute i angeläget ärende. Den är utlämnande på ett sätt som är ovanligt i vår tid, men också med stor sannolikhet till del åtminstone aktuell i många människors verklighet.

Frida Boisen har med sin bok ”Berätta aldrig det här”, på ett utlämnande sätt gett oss som läsare en spegelbild av både framgång och dess pris. Kärlek och dess sönderfall. Och det ultimata pris som dessvärre ett antal personer dagligen väljer i vårt land.

2022.01.05

Jarl S