tisdag, januari 11, 2022

Ultimatum 2022

Nytt år och nya förhoppningar om en värld i fred och frihet. Istället sitter nu stormakterna i kris, förhandlingar efter despoten Putins ultimatum. Enligt den ryska logiken skall nu stadfästas att Ryssland har rätt att styra över andra länders vägval i politiken.

Vägen dit är inte svår att förstå, givet maktpolitikens oskrivna regelverk. President Obama i USA agerade inte när ryskt bombflyg krossade demokratirörelsen i Syrien genom att bomba sönder landets största stad Aleppo, och andra demokraticentra. Och därigenom skapa den flyktingvåg som Europa fick 2015.

President Trump agerade inte när Turkiet anföll kurderna, som tillsammans med amerikanska trupper gjort grovjobbet i kampen mot IS. Och samme Trump gjorde en överenskommelse med talibanerna i Afghanistan att USA skulle lämna landet sommaren 2021, vilket också blev fallet.

Ur rysk synpunkt tolkades allt detta som ett solklart exempel på amerikansk svaghet och oförmåga. Och att spelplanen var öppen för handling. Krim-operationen var ett första test och reaktionerna från omvärlden skrattretande och obetydliga. Resten för oss fram till dagens situation.

Den ryska ledningen räknar kallt med att vare sig USA eller NATO kommer att ingripa om man väljer att angripa Ukraina. Eftergiftspolitiken från USA och EU innehåller förvisso hot om ekonomiska motåtgärder, men det brukar generellt snart bli möjliga att kringgå.

Den ryska offensiven skall ses mot det tillbakadragandet av demokratiländernas styrkor på de olika arenorna, och den låga risk den ryska ledningen ser i ett angrepp på Ukraina.

Utvecklingen just nu har stora likheter med den som föregick Hitlers angrepp på Polen 1939. Den brittiske förhandlaren Chamberlains uttalande ”Peace in our time”, öppnade då istället vägen för det som skulle bli WW2.

De nu pågående förhandlingarna är i det avseendet av liknande karaktär.

2022.01.11

Jarl S

Inga kommentarer: