tisdag, juli 05, 2022

Cyberkriget

 

Vissa böcker är viktiga att läsa för att förstå vår tid. En sådan bok är den finska journalisten, och författarens Jessika Aros bok Putins Troll.

Vi lever i en tid som kännetecknas av en enorm utveckling av sociala media och internet. Via sociala media och internet har det moderna kriget flyttat ut på nätet. Där handlar det om att med konspiratorisk propaganda bygga upp motsättningar i de länder man angriper, och man har varit framgångsrika.

Den klart ledande nationen i det här avseendet är Ryssland. Efter att säkerhetstjänsterna med valet av Vladimir Putin till president tog över ledningen i landet, avskaffades demokratin steg för steg. Politiska motståndare har eliminerats på ett eller annat sätt. Ledande media tagits över och förvandlats till den politiska ledningens propagandacentraler.

I ett internationellt perspektiv drivs nu dagligen och stundligen ett cyberkrig vars mål är att påverka och de demokratiska ländernas utveckling. Via ”trollcentraler” driver man ständigt propaganda och konspirationsteorier i de demokratiska ländernas öppna nätverk.

Framgångarna har varit stora, den största utan tvekan när man genom massiva attacker mot Hillary Clinton, lyckades få den politiskt oskolade Donald Trump till president i USA.

För den som vill ta del av och förstå det cyberkrig som är ett av vår tids allra viktigaste utmaningar, är boken viktig att ta del av.

2022.07.04

Jarl S

 

 

 

 

Inga kommentarer: