måndag, september 05, 2022

Tomt Hav

 

Valtider och tyckandenas mångfald översvämmar media i så många avseenden. Gränsen mellan fakta och fiktion är aldrig långt borta. Tur då att värdefulla och upplysande program ändå sänds. I gruppen ”Vetenskapens värld” finns nu ett mycket angeläget inslag under rubriken ”Tomt Hav.” Här tar men upp något som utmanar girigheten och dumheten, nämligen det rovfiske som tömmer våra hav på liv, och orsakar oerhörd skada på de näringskedjor och miljösystem som är våra hav.

Enligt programmet förvandlas 92% av den matfisk som fiskas i våra angränsande vatten till fiskmjöl och foder för djur och fiskodlingar. Det fisket bedrivs med supereffektiva och stora trålare, som med sin avancerade utrustning lätt hittar fiskstimmen man söker, och sedan sveper upp dem med sina trålar. Industrifisket som det också kallas tar genom sina härjningar död på kustfisket i stora delar av landet, liksom de företag som i generationer förädlat fisken.

Svensk förvaltningstradition bygger på uttrycket att beslut skall fattas på basen av ”vetenskap och beprövad erfarenhet”. I fallet hur man hanterar våra hav medger också den intervjuade ”forskaren”, att man inte har den vetenskapliga bas man borde ha för sitt arbete.  Och när det gäller beprövad erfarenhet lyssnar man ogärna på kustfiskarnas synpunkter. Det borde man göra, generationer av kustfiskare har bevisat att man kan bedriva ett hållbart fiske.

Forskaren medger också att ingen kontroll sker av industrifiskets efterlevnad av tilldelade kvoter. Det är ingen orimlighet att inse att bristen på kontroll bäddar för rovfiske, långt mer än de kvoter man har tillstånd för.

Att det går att skapa balans och långsiktig lönsamhet i fisket visar utvecklingen i vårt grannland Norge. Där har man strikta begränsningar och kontroll av det som fiskas. Näringen lever till gagn för alla som är beroende av havets skördar. Just fiskepolitiken var en grundläggande anledning till att Norge valde att stå utanför EU.

Fiskefrågorna är oerhört viktiga i ett långsiktigt perspektiv. Hur våra hav mår kommer att ha stor betydelse för också människans livsmiljö och förutsättningar.

Ta er därför tiden att se dokumentären ”Tomt hav”, den finns på SVT Play

22.09.05

Jarl S

 

Inga kommentarer: