fredag, september 09, 2022

Valtider

 

Valtider och valdebatter. I TV4-debatten 3 dygn innan valet den 11.9, kom 7 prydligt klädda partiledare in. Den åttonde, moderaternas Ulf K markerade genom att slipslös och med upprullade skjortärmar ta plats i podiet. Så kan man också signalera aktivitet och vilja till tittarna.

En valdebatt följde som mer än på mycket länge visade på olikheter i synen på framtidens utmaningar och lösningar. Återstår att se vad väljarna prioriterar, och om man kan skapa en handlingskraftig regering efter valet.

Bland de brännande frågorna finns naturligtvis energifrågorna. Stängningen av en stor del av vår kärnkraft har visat sig vara ett stort felbeslut, och följderna får vi bära när begränsningarna skall översättas i nedsläckningar och ökade kostnader.

Utfiskningen våra angränsande hav som lyftes av undertecknad i en debattartikel i Expressen i oktober 2021, hotar vår försörjning av fisk. Den orsakar skador på näringskedjorna i haven med bland annat kraftigt ökad algblomning. Och den är på väg att helt utplåna en av våra äldsta näringar, kustfiske. Om det har det tidigare varit tyst i debatten, men nu fick frågan uppmärksamhet.

I debatten valde ledaren för den nuvarande regeringen att med en återhållsam attityd inta rollen som ”landsmoder”. Motståndet från en samlad opposition visade på skillnader i synsätt som påminde om 1970-talets hårda ordstrider om inte minst kärnkraften och därmed energiförsörjningen.

Två dagar kvar till valsöndagen när detta skrivs. Samtidigt som krigets skuggor sträcker sig från Ukraina till alla europeiska länder på olika sätt, avslutade en världsmedborgare och ikon sin livsvandring.


Drottning Elisabeth var med sina 70 år på tronen i Storbritannien, en unik och av sina medborgare uppskattad, av många älskad person. Hyllningar och minnesord kommer från den demokratiska världens ledarskap. Medborgarna i samväldets länder får nu ta farväl av en person som symboliserat stabilitet och sammanhållning i en nu alltmer splittrad värld.

2022.09.09

Jarl S

Inga kommentarer: