torsdag, augusti 28, 2014

Facit Sekab



 

”Dags för facit, eller om man så vill en verkligt kritisk granskning. När Örnsköldsviks svindlande affärer i Sekab och Domsjö Fabriker drogs igång för 10-15 år sedan, var det ensamt att stå i kf-s talarstol och säga nej och reservera sig mot affärerna. Samtliga övriga partiföreträdare tillstyrkte. Nu väljer de forna beslutsfattarna att lasta över hela skulden och bördan på en person, vilket i sig är anmärkningsvärt. Skuldbördan bör bäras också av företrädarna för M,KD,C och V. Se uppdrag granskning ikväll 20.00”

Ovanstående text skrev igår (27.8) lunch, ett antal timmar innan programmet uppdrag granskning skulle komma med sin dom över de affärer Örnsköldsvik ledarskap gjort sig skyldigt till, och som kostat kommunen oerhört mycket pengar. Pengar som hade behövts för att stärka kommunen på områden som vägar och vatten, skolor och äldrevård. Skeenden som förövrigt undertecknad skrivit om under rubriken ”Vanstyrets politik” för redan ett par år sedan.

Det finns anledning att nu kommentera med några synpunkter. Rubriken ”Vanstyrets politik”är inte tänkt att läsas som pekfinger mot enskild person, utan långt mer mot det fullmäktige som tillät händelserna att ske. I fullmäktige är nämligen alla röster lika värda. Där prövas också integriteten hos de ledamöter som fått förtroendet att företräda medborgarna. De hade var och en haft möjligheten att rösta annorlunda än man gjorde.

Och när det gäller partierna enligt ovan, så borde dom ha modet att också bära sin del av bördan, den skall inte lastas endast en person.

2014.08.28

Jarl Strömbäck

 

tisdag, augusti 26, 2014

De nya makthavarna




Så här i valtider blommar debatten på många olika områden. Den här bloggen skall få bäras av forskarna på det mediala området. Artikeln med adressen http://www.dn.se/debatt/mediebild-betyder-mer-an-partikassa-for-valresultaten/ är så läsvärd att det vore helt fel att försöka referera den, den bär sitt eget budskap.

Hur man sedan uppfattar det budskapet är en annan sak. I en värld där rädslan för att ”göra bort sig” i media blir dominerande, förvrids gärna politiken mot mer av populism, vem vågar utmana?

Och kanske är det så att just de obekväma åsikterna, är det som bräddar synsätt och debatt. I en förlängning av den processen, finns alltid risken at frågan måste ställas, vem är herren och vem är hunden.

2014.08.26

Jarl Strömbäck

fredag, augusti 22, 2014

SPI-Välfärden om pensionerna


I SPI-Välfärdens valprogram återfinns nedanstående skrivningar med anseende på pensionssystemet. Den nuvarande ordningen är djupt olycklig, den medför att för vart år faller allt fler under det som kallas fattigdomsgränsen. Det borde vara en skam svår att bära för "välfärdslandet" Sverige.

 

Ett rättvist pensionssystem

I och med den sänkning av pensionerna (med 2,7%) som genomfördes inför 2014, så har de svenska pensionerna ”justerats” ner till den nivå de hade 2008. Under samma tid har lönerna ökat med drygt 15%. Men pensionerna skulle väl följa löneutvecklingen?

Vad kräver SPI Välfärden?

Redovisa förskottet
I det ”orangea kuvertet” ska förskottet, som pensionsprognoserna räknas upp med, tydligt redovisas så att det framgår att den allmänna pensionen automatiskt minskar med 1,6% per år.

Ta bort bromsen
Den automatiska regleringen har visat sig vara regel, i stället för undantag. Staten måste ta ansvar för den utbildnings- och arbetsmarknadspolitik som gör att sysselsättnings-graden inte räcker till för de inbetalningar som behövs i pensionssystemet.

Alla pensionsavgifter ska stanna i pensionssystemet
De som tjänar mer än 38.064:- kronor per månad vill säkert se alla sina pensionsavgifter gå in i systemet för att säkra stabiliteten i detsamma. När bromsen slår till är det inte bara pensionsutbetalningarna som påverkas. Pensionskapitalet för de som arbetar, minskar också.

Beloppet som undanhålls pensionssystemet, genom att vissa avgifter går till statskassan, uppgår till cirka 17 miljarder per år. I år sänktes pensionerna med 6 miljarder.

Sänk skatten på pensioner
Vi kräver ett grundavdrag på 120.000:- kronor per år, för pensionärer. Det vill säga ingen skatt på de första 10.000:- kronorna pension per månad. Detta ger en mycket markant fördelningspolitisk effekt, eftersom det gynnar dem med de lägsta pensionerna. Även pensionärer med mindre än 10.000:- per månad vinner på detta. Bostadstillägget beräknas på bruttopensionen, inte vad som utbetalas efter skatt.

Inför ett individualiserat bostadstillägg
Kvinnor som deltidsarbetat och/eller stannat hemma med sina barn, har en sämre löneutveckling än männen. Familjen blir beroende av mannens inkomst. Dessutom tjänar dessa kvinnor in mindre pengar till sitt pensionskonto. När man sedan går i pension blir paret ”sambeskattade” när bostadstillägget ska beräknas. SPI Välfärden ser detta som en stor brist i våra strävanden efter jämlikhet. Vi vill därför att gifta och sammanboende pensionärer ska söka bostadstillägg på sin egen pension och sin del av hyreskostnaden. Vilket normalt är hälften.

Ett pensionskonto på samma sätt som ett skattekonto
På sikt vill vi se ett nytt pensionssystem som garanterar en grundpension, men som också ger var och en tydlig rätt till sina egna pensionspengar. Detta är ett pågående arbete inom SPI Välfärden och kommer att presenteras i god tid före valet 2014.

Våra ställningstaganden:

Ett hållbart pensionssystem?
Det svenska pensionssystemet skulle inte längre vara en politisk fråga, utan en matematisk process. Det är på grund av detta som ingen partiledare säger ”pension” eller ”pensionär” i debatterna. Pensionerna har blivit en ickefråga i svensk politik.

Det gamla ATP-systemet innebar att pensionerna skulle följa prisindex. Det vill säga prisutvecklingen. I mitten på 90-talet insåg man att pengarna inte skulle räcka, därför inleddes det arbete som utmynnade i ett riksdagsbeslut under 1994.

I det nya systemet skulle pensionerna följa lönerna eller rättare sagt, löneutvecklingen. Systemet skulle bli stabilt, sades det. Nu har det inte blivit så att pensionerna följer lönerna, vilket vi alla vet.

Förskottet
Eftersom de nya beräkningarna gav lägre pensioner, skulle ett förskott utgå. Pensionen blir därför högre den dag man går i pension för att sedan minska år från år. Förskottet är 17% som alltså läggs på den första pensionen och de prognoser som vi förses med.
I de orangea kuverten, som alla förvärvsarbetande får, står inget om detta. Pensionerna beräknas i förhållande till genomsnittliga löneökningen året före regleringsåret, minus 1,6 %.

Bromsen
Den automatiska regleringen är ingen ”naturkraft”. Den infördes inte förrän 2001, samtidigt som det nya pensionssystemet började tillämpas. Man hade kommit fram till att det skulle kunna inträffa att pengarna i systemet inte räckte till för att betala ut alla pensioner. Den automatiska regleringen var alltså ett politiskt beslut som medvetet minskar pensionerna.

Som underlag för den automatiska regleringen ligger de avgifter som tas ut på den totala lönesumman under de år som omfattas av beräkningen. Dessa avgifter utgör 18,5% av lönesumman. Men lönesumman kan minska även om lönenivån ökar. Detta beror på att fler studerar längre och att arbetslösheten är större än beräknad.

Inte alla inbetalningar
På löneutrymmet över 38.064:- kronor per månad, betalas pensionsavgifter som inte går in i pensionssystemet. Beloppet som på detta sätt undanhålls pensionärerna beräknas uppgå till drygt 14 miljarder per år. Med dessa i systemet skulle bromsen aldrig slå till. Under 2014 har pensionerna sänkts med 6 miljarder.

Risktagandet?
Den svenska staten garanterade utbetalningarna i det gamla pensionssystemet. I det nya finns inga sådana garantier. Risktagandet har flyttats från staten till den enskilde pensionären, genom bland annat införande av ”bromsen”.

Lånet av 258 miljarder
Efter det att det nya pensionssystemet beslutats behövdes pengar för att ”sanera den svenska ekonomin”. Man ”lånade” helt enkelt ofattbara 258.000.000.000:- kronor av pensionärernas samlade pengar. I efterhand säger man att detta var en kompensation för att man lyfte bort förtidspensionerade och långtidssjuka från pensionssystemet.

Men, var det inte så att (S) förtidspensionerade arbetslösa för att hålla arbetslösheten på acceptabel nivå. Och var det inte just detta som Alliansen gick till val med 2006. Det luktar mörkläggning lång väg. 258 miljarder hade varit väldigt mycket pengar idag.

Skatten på pensionerna
Sverige är unikt i så motto att vi är det enda landet i världen där pensioner beskattas hårdare än arbetsinkomster. Såväl socialdemokraterna som moderaterna har låtit meddela att man är överens om denna ordning och att den ska kvarstå under hela nästa mandatperiod. Detta gör också att marginaleffekterna av höjningar i kommun- och landstingsskatter blir betydligt högre för pensionärer än för löntagare.

Skrota inte PPM-systemet
På något sätt har de fem partierna i pensionsgruppen lyckats övertyga dagens pensionärer om att det skulle vara både praktiskt och hedervärt att ta de pengar som betalas in till premiepensionssystemet och överföra dessa till det allmänna systemet. Dessa pengar utgör 2,5% av lönesumman. Att konfiskera pengar från morgondagens pensionärer för att dela ut till dagens, är absolut inget som SPI Välfärden vill.

Det handlar inte om att flytta pengar från ”en ficka till den andra”. Det handlar om att flytta välfärd från kommande generationer till nuvarande. Alltså helt utan kostnad för staten.

Vi kan hålla med om att PPM-systemet behöver ses över och att det kan tyckas att det finns ett överflöd av fonder att välja mellan. Men pengarna i PPM är riktiga pengar, till skillnad från pensionsrätterna i det allmänna systemet.

tisdag, augusti 19, 2014

Cynismens tid



Det är nu 100 år sedan det stora kriget, det som vi kallar första världskriget startade. Minnesprogrammen har varit en del av sommarens medieutbud. Och visst behöver vi påminnas om galenskapen. Frågan är om vi lär oss, eller om nya generationer alltid måste göra nya misstag.

Det är svårt att hålla ifrån sig det som media serverar oss idag. Ständigt nya lokala krig, i Afrika, i Mellanöstern och nu på tröskeln till EU, i Ukraina. Inte sedan 2-a världskriget, har så många människor varit påverkande av krig som nu. Vad händer med mänskligheten i vår upplysta tid, och varför?

För egen del och med erfarenhet från ett arbetsliv med internationell prägel vill jag tro att alla människor i grunden har behov av samma saker, trygghet, medmänsklighet, ett arbete att gå till, en uppgift med livet. Men i grunden måste det vara ganska få som ser dödandet som sin livsuppgift när man växer upp. Så hur kan det då bli på det här sättet?

Cynismen är också en drivkraft i vår värld, en drivkraft som föder många på andras bekostnad. Vapenindustrin är i sanning cynismens förlängda arm, utan dess spridning runt om i världen, skulle inte många av de krig som idag terroriserar världen kunna överleva. Där har många stater ett särskilt ansvar, den ryska kulsprutan Kalachnikov är troligen världens största mordvapen. Med rötter i 2-a världskriget, har det efter sovjetsamhällets fall blivit en internationell handelsvara på dödens marknad. Men det vore förmätet att bara peka finger åt Ryssland. Vapenindustrin med sina öppna och dolda kanaler når bortom all kontroll, åtminstone när det gäller den mer finkalibriga typ som organisationer som Boko Haram eller IS använder. Terrorns verktyg har blivit ett globalt problem vi inte kommer undan.

För vem tror egentligen att människor hals över huvud lämnar hus och hem i rädsla och förtvivlan inför framtiden? Vem skickar sina tonårspojkar bort till osäkra förhållanden i fjärran länder, om inte skräcken för att de skall mördas i rerrormaskinen är än större? Och vad händer med de allt större grupper av tonårsflickor och unga kvinnor, som blir priser i den cyniska kampen om herraväldet?

Vi i den hittills skyddade delen av världen, vi kan inte komma undan. Vi är en del av problemet, därför måste vi engagera oss. Vi måste bli starkare än de cyniska krafter, vilka driver utvecklingen. Den största insatsen i det avseendet borde vara att snarast få ett stopp i vapenhandeln. Kunde man rycka det verktyget ur terrorns händer, skulle mycket vara vunnet.

En ny dag i Idyllen väntar, med styrelsemöte i fredlig och gemytlig anda. Så som de flesta skulle vilja leva sina dagar. I Syrien, i Irak och på den av krig plågade Afrikanska kontinenten.

19.08.2014

Jarl Strömbäck

fredag, augusti 15, 2014

Naturturism en framtidsbranch



Häromdagen kunde vi i media läsa om den satsning som nu skall göras på turism inom HögaKusten området, liksom om den utveckling man också vill se på området turism i inre Ångermanland. Det är viktiga och riktiga satsningar, upplevelseindustrin blir allt viktigare som inkomstkälla i vårt land. Det är också något som uppmärksammats av Världsnaturfonden WWF. Under rubriken ”Naturen tillgång för turistlandet Sverige”, redovisar man i media en färsk undersökning. Den visar att ett av huvudskälen till att utländska turister reser till Sverige är att uppleva vacker och orörd natur. Enligt SCB motsvarar turismen cirka 3 procent av Sveriges BNP, vilket är mer än hela den svenska livsmedels-eller mineralutvinningsindustrin.

Lommens rop vid bävertjärnen
I Norrbotten marknadsför man sedan länge det exotiska i det norrländska vinterklimatet. De vita vida vidderna, upplevelsen av polarkyla och gnistrande norrsken får japaner att fylla charterplan för att uppleva de scenerierna varje vinter liksom de ljusa sommarnätterna. Också vi i Sveriges geografiska mitt har mycket att erbjuda för den som söker genuina värden.

Den skärgårdssatsning som gjorts på HögaKusten uppskattas och utnyttjas också alltmer. Den kan nås också via de entreprenörer som etablerar sig med turbåtar av olika slag.  Det man tycker om värnar man om. Det är viktigt att det industrifiske som bedrivs inom området, och som möter ett allt större motstånd begränsas.

Men också i inlandets skogslandskap finns stora möjligheter till utvecklad naturturism. Caroline Vissers tulpanodling och turistanläggning är exempel, liksom området runt Näsåker med Urkult och hällristningar. Och Junsele med sin Djurpark kan säkert också bli ett givet stopp för en rundresande internationell publik, vinter som sommar.

Naturturismen förutsätter i sig upplevelsen av en orörd och oförstörd natur. Det är viktigt att ha i åtanke när man beslutar i de här viktiga frågorna. När det gäller den orörda natur som skogens landskap ger, hänger nu hotet tungt över de norrländska landskapen. Det orörda landskap som turistindustrin eftersöker blir allt svårare att finna när vindkraftverk från sina höjdlägen dominerar landskapsbilden.

Naturturismen och de upplevelser man kan skapa runt den, är en växande inkomstkälla och källa för sysselsättning. I vår alltmer urbana värld, blir behovet av andra perspektiv en önskan man vill tillfredsställa. Och för de som bor i det som alltmer kallas glesbygd kan detta bli en viktig förutsättning för sysselsättning och överlevnad. Av de skälen, och också andra menar WWF att det finns skäl att tänka över hur vi använder våra naturlandskap.

2014.08.14

SPI-Välfärden

Jarl Strömbäck  Örnsköldsvik, 0706727669

Anita Berglund Omsjö,0703658439

Roland Bodin Bjästa,0660 220949

Peter Byström Örnsköldsvik, 0761349319

Leif Byström Landsjö,0660 50253

Ewa Wickberg Överhörnäs , 0738469859

 

tisdag, augusti 12, 2014

SPI-Välfärdens skolpolitik

I dagarna duggar de olika partiernas valmanifest tätt. Utspel av olika typer görs. Anmärkningsvärt är att S partiledare häromdagen hyllade studentexamen. Det skall ses mot bakgrund av att just det partiet var ledande i arbetet med att avskaffa traditionen med studentexamen. Nu kapitulerar man från tidigare ståndpunkter, känns det igen?

Nedan redovisas den skolpolitik SPI-Välfärden vill se kommande mandatperiod.


En skola för lärande

 

Den svenska skolan har hamnat i en återvändsgränd. Ingen annan offentlig verksamhet har utsatts för så mycket tyckande och experimenterande som just utbildningsväsendet i vårt land. Varningssignalerna har duggat tätt under de senaste tjugo åren. De är helt samstämmiga, ”gör om, gör rätt”. Det är dags för en skola där man sätter lärandet i fokus.

 

Nedmonteringen av den svenska skolan

Under mitten av 60-talet fick socialdemokraterna för sig att det fanns en social orättvisa inbyggd i studentexamen. Därför togs den bort från och med 1969. Det svenska folket skulle inte utbildas med spetskompetens, vi skulle lära oss bli allmänt goda samhälls- medborgare. Numera kan ungdomar med underkända betyg över hela linjen, stå med vit mössa på ett lastbilsflak och sjunga ”fy fan vad jag är bra”! Det är naturligtvis förödande för hela gymnasieskolan att ”studenten” är devalverad till platt ingenting.

 

På 90-talet genomdrev Göran Persson (S),trots hårt motstånd kommunaliseringen av skolan. Detta är och var starten för den segregerade skolan. I dag finns det väl ingen inom (S) som är beredd att försvara denna ”reform”. Och definitivt ingen inom Alliansen.

I samband med kommunaliseringen av skolan, började också degraderingen av läraryrket. Lektorer och adjunkter blev gymnasielärare, för att senare helt enkelt bli pedagoger. Med försämrade lönevillkor och utraderad status i klassrummet blev det tidigare så viktiga yrket lärare ett låglöne-och lågstatusyrke. Detta var en medveten politisk process!

 

Lärarutbildningen

Kan man inte bli något annat, kan man ju alltid bli lärare…” Denna sanning måste det snarast bli en ändring på. Sverige behöver duktiga och välutbildade lärare som kan ansvara för att även kommande generationer står väl rustade inför framtiden. Men lärarutbildningen har fått så låg status att den bedöms som en räddningsplanka om man inte får arbete på lagret i en välkänd livsmedelskedja.

Det finns i princip inga intagningskrav på lärarutbildningen längre, vilket innebär att man under ett antal år framöver kommer att släppa ut en hel del lärare som varken är lämpliga eller har färdigheter för att lära ut någonting till de barn och ungdomar de får ansvar för. Detta innebär också att politiska initiativ på skolområdet kommer att vara svåra, för att inte säga omöjliga, att genomföra eftersom det mycket snart uppstår en brist på kompetenta och motiverade lärare. Det är därför hög tid att vi ställer krav på lärarutbildningen och blivande lärare.

En klart förbättrad löneutveckling, kombinerad med kraftigt höjda intagningskrav, skulle med all säkerhet snabbt förändra bilden. Vi kan inte heller bortse från behovet av en kompetenshöjning hos dem som ansvarar för och arbetar med lärarutbildningen.

Föräldrarnas ansvar måste stärkas

Som ett naturligt led i vår uppfostran till goda samhällsmedborgare har också föräldrarnas ansvar för barnen, alltsedan sextiotalet, övertagits av samhället. De små barnen börjar oftast redan som ettåringar på dagis och därefter tar skolan över ansvaret.

Det har gått så långt att många föräldrar helt har tappat greppet om sina barn och inte längre ser sitt eget föräldraansvar för barnens utveckling, förrän det har gått snett. Och då är det dags att utkräva ansvar! Då blir föräldrarna plötsligt ombud för sina barn, gentemot lärarna och skolan, och kräver upprättelse eller till och med skadestånd. Många föräldrar är också snabba på att anmäla till skolverket om de t.ex. inte tycker att deras barn har fått rätt betyg. Vi frågar oss var föräldrarna fanns, när de verkligen behövdes.

 

Elevdemokratin

Ett viktigt inslag i de olika experiment som skolan har utsatts för, är det ökade inflytandet för eleverna. Skolan är en arbetsplats för elever, så väl som för lärare. Men eleverna är också det ”råmaterial” som lärarna är satta att förädla och utveckla. Att ställa krav är att bry sig! Lärarna måste få börja ställa krav på eleverna utan att det står i konflikt med elevdemokratin.

I dagens svenska skola har lärarens roll i klassrummet förvandlats från en överordnad till en medarbetare för eleverna. Detta utökade kompetenskrav på lärarna rimmar illa med sänkta utbildningskrav. En skicklig lärare kan styra eleverna och skapa ett bra arbetsklimat, medan en mindre skicklig lätt tappar kontrollen. När läraren tappar kontrollen i klassrummet, drabbas alla. Läraren, de duktiga eleverna och de elever som behöver hjälp. Skolan blir då en dålig arbetsplats för alla.

 

Kompetenskrav

Talet om behöriga och obehöriga lärare visar bara den brist på förståelse från dagens politiker för skolarbetet. Det förekommer att obehörig personal arbetar på en skola, men en lärare är de facto utbildad. Ingen kan vara obehörig lärare, lika lite som någon kan vara obehörig polis eller obehörig läkare. Obehörig lärare är ett uttryck som uppfunnits av kommunala politiker med besparingar i blicken. Om vem som helst kan sköta arbetet i klassrummet, varför ska man då ge en bra löneutveckling till de som utbildat sig i yrket?

 

 

Vad vill SPI Välfärden?

Förstatligaskolan

Den svenskaskolan hargått kräftgång sedandenkommunaliserades.Om huvudmanna- skapet flyttas från kommunerna till staten, kan löneutveckling och anställningsvillkor för lärarna samordnas över riket. Ett förstatligande av huvudmannaskapet för skolan skulle också lösa stora delar av de problem som finns inom friskolorna, med icke utbildad, obehörig personal och betygsinflation.

 

Skärpta intagningskrav till lärarutbildningen

Lärarutbildningen måste grunda sig på kompetens. Utbildningen ska därför vara reglerad så att endast de som har tillräckliga baskunskaper och prövad lämplighet för läraryrket kommer in. Kraven för att få en godkänd examen måste också höjas.

 

Karriärtjänster

Duktiga lärare ska ha möjligheter till karriärtjänster, särskilt välbetalda tjänster där deras kompetens tas till vara för att utveckla pedagogik eller vara mentorer åt nyutexaminerade lärare. Förstelärare är en bit på vägen, men denna reform har inte hanterats på rätt sätt ute i kommunerna. Många lärare som idag är mellan 55 år och pensionsålder, har stor erfarenhet och kompetens att förmedla till yngre kollegor.

 

Lärarna ska vara lärare

Undervisning ska bygga på vetenskap och väl beprövad erfarenhet. Lärarna ska syssla med utbildning, inte tyngas av en omfattande och ständigt växande administration.

Återinförstudentexamen

Betygssystemet i den svenska skolan har förändrats ett stort antal gånger under de senaste femtio åren. Man har också diskuterat från vilken ålder betyg ska ges. Alla dessa diskussioner har varit tämligen meningslösa när slutmålet för grundutbildningen, examen har tagits bort. Det är som ett långlopp utan mål. Att återinföra en studentexamen i modern tappning ser vi som en kvalitetshöjning av den svenska skolan.

En studentexamen blir också en garanti för att de som erhåller den, faktiskt är förberedda för och kompetenta att klara av högre studier.

 

fredag, augusti 08, 2014

Värna naturlandskapen



Under rubriken ”Naturen tillgång för turistlandet Sverige”, redovisas via WWF (världsnaturfonden) en färsk undersökning. Den visar att ett av huvudskälen till att utländska turister reser till Sverige är att uppleva vacker och orörd natur. Enligt SCB motsvarar turismen cirka 3 procent av Sveriges BNP, vilket är mer än hela den svenska livsmedels-eller mineralutvinningsindustrin. Ser man på exportvärdet finns samma trend, turismen är större än exporten av livsmedel och järn och stål. Det är därför viktigt att säkra bevarandet av våra internationellt attraktiva naturområden för att bevara såväl viktiga ekosystemtjänster som att skapa arbetstillfällen.

 http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/svensk-natur-en-turistmagnet_3774474.svd?utm_source=sharing & utm_medium=clipboard & utm_campaign=20140807

De synpunkter som i övrigt kommer fram av WWF-s undersökning, verifieras också av andra undersökningar. Även den undersökning som Visit Sweden gjorde 2011, där 6000 globala resenärer deltog bekräftar att vår natur är en av de viktigaste anledningarna för turister att resa till Sverige.

Vi i Sveriges geografiska mitt har mycket att erbjuda för den som söker genuina värden.

I två reportage i ÖA har satsningen på en skärgård i världsklass samt den nu planerade turistsatsningen för kommunens inland beskrivits. När det gäller skärgårdsdelen är den i stort sett klar, och för den son likt undertecknad använder en hel del sommartid i skärgården är det bara att konstatera att uppryckningen uppskattas till fullo av båtfolket. Det man tycker om värnar man om. Det är desto mer underligt och trist, att beslutande myndigheter tillåter den enorma nedsmutsning som fiskeodlingarna innebär. En nedsmutsning som är odiskutabel och pågår året runt. Nu också med krav från ägarna om stora utbyggnader.

När det gäller den orörda natur som skogens landskap ger, hänger nu hotet tungt över de norrländska landskapen. Profithungriga markägare och politiska kravmaskiner har fått till stånd den största skövling av naturlandskap som skett sedan vattenkraftens utbyggnad. Det orörda landskap som turistindustrin eftersöker blir allt svårare att finna när tusentals vindkraftverk från sina höjdlägen dominerar landskapsbilden.

Med den utvecklingen raseras mycket av den småskaliga och viktiga grund som lokal turistindustri innebär. Lika lite som att vattenkraften gav lokal växtkraft till berörda samhällen, lika lite kommer vindkraften att göra det. Av de och många andra skäl borde vindkraftens utbredning omedelbart stoppas.

2014.08.07

Jarl Strömbäck, Relingsvägen 22,89178 Bonässund,0706727669

måndag, augusti 04, 2014

SPI- Välfärdens energipolitik

I det följande kommer SPI-Välfärdens program inför höstens val att läggas upp på bloggen. Energipolitiken är en viktig del i skapandet av de resurser som utgör välfärdens bas. Slöseri eller felprioriteringar kostar stora pengar, resurser som skulle kunna användas på alternativa sätt.
 
En hållbar energipolitik
Hela 81% av världens energi kommer från fossila bränslen, som olja, kol och naturgas.

Energiutskottet vid Kungliga Vetenskapsakademien visar i sin nya rapport att endast

31% av den svenska energitillförseln härrör från fossila bränslen.
Sverige får betala när EU satsar på sol- och vindkraft
Sveriges unika energimix kan bli en stor konkurrensfördel för svensk industri, men när

EU satsar på el från sol- och vindkraft kommer stora krav att ställas på utbyggda elnät,

ökad reglerkraft och energilagring – allt till mycket höga kostnader. Den stabila och

fossilfria svenska elkonsumtionen riskerar att inom en utbyggd europeisk elmarknad

spädas ut och bli både instabil, delvis fossilbaserad och mycket dyrare.

EU får ett allt större inflytande över den svenska energipolitiken. Det är då angeläget att

politiker och oberoende forskare samråder inför beslut som fattas inom EU gällande

medlemsländernas energiförsörjning. EU-kommissionen måste i förhandlingarna noga

beakta medlemsländernas olikheter. Det är exempelvis inte rimligt för svensk ekonomi

att bygga ett stort antal subventionerade vindkraftverk för elproduktion på export, när

Sverige redan är självförsörjande på fossilfri el.

Även hur elpriserna sätts på den nordiska elmarknaden påverkar Sverige. Höjda avgifter

på fossila bränslen minskar paradoxalt nog svensk industris konkurrenskraft då

elpriserna i Sverige höjs trots att svensk el är praktiskt taget fossilfri. Anledningen är att

elpriset på den nordiska elmarknaden sätts av marginalkostnaden, den som bestäms av

priset på fossilt producerad el. Genom en allt större integration av de svenska och

europeiska elnäten kommer denna situation att accentueras.
Energimyndighet saknas
Energiutskottet vid Kungliga Vetenskapsakademien menar att det är en brist att Sverige

saknar en myndighet med övergripande ansvar för energiområdet. Den nuvarande

energimyndigheten har regeringens uppdrag att i första hand utveckla förnybar energi

(det så kallade ”tredje benet”) i eltillförseln, framförallt vindkraften. Det är önskvärt att

Energimyndighetens ansvarsområde utökas till att omfatta alla energislag och att

myndigheten kan ta ett helhetsgrepp över Sveriges energiförsörjning. Energiutskottet

föreslår även att regeringen tillsätter en kommission med uppgift att studera effekterna

av en utökad integration av elnäten, inklusive prisfrågan, utifrån från de beslut som

fattas både i Sverige och inom EU. Speciellt intressant är att belysa hur den svenska

elberoende industrin påverkas av förändrade konsumentpriser på el.
 
 
Tankeförbud och handlingsförlamning beträffande ny teknik
Svensk kärnenergiforskning och utveckling stoppades under många år av

Socialdemokraternas tankeförbud (läs Birgitta Dahls), vilket medfört att ingen planering

på allvar kunnat genomföras för att ersätta de åldrande svenska kärnkraftverken. Ny

teknik och nya bränslen som kan ersätta uran finns redan i drift på flera andra ställen i

världen och med användning av torium blir kärnkraften säkrare och avfallsproblemen

minimala jämfört med de äldre uranbaserade verken. Sveriges geografiska läge kräver

mycket energi för uppvärmning och vår basindustri är energikrävande.

Att äventyra vår elförsörjning genom att basera energitillgången på vindkraft, vilken

kräver reglerkraft då det inte blåser, är en mycket osäker väg att gå. Vattenkraften räcker

inte under kalla dagar samtidigt med att industrin nyttjar fullt ut. Solkraft som skulle

kunna klara en del av konsumentbehovet för villafastigheter och flerbostadshus, t.ex.

bostadsrättsföreningar, har Alliansen försummat. Det är först i år (2014) som ett förslag

till skattereduktion vid solenergiproduktion kan träda i kraft. Sverige ligger sist i Europa

när det gäller solkraft. Alliansens handlingsförlamning på energiområdet kan även få

förödande konsekvenser om flera av de befintliga kärnreaktorerna måste tas ur drift

inom de närmaste fem till tio åren.
Obegripligt dumt EU-förslag
I ett EU-beslut om bindande energibesparingsdirektiv har Sverige ålagts att spara mest

av alla EU-länder, och detta trots att Sverige har den minsta andelen fossil energi i sin

konsumtion. Under våren 2012 fattade EU-parlamentets utskott ITRE (Committee on

Industry, Research and Energy) ett beslut som kan komma att få ödesdigra konsekvenser

för Sverige och svenskt näringsliv. Innebörden av det bindande direktivet är att Sverige

fram till 2020 ska spara en energimängd som motsvarar energiåtgången för alla svenska

personbils- och lastbilstransporter, enligt beräkningar som Kungl. Vetenskapsakademiens

energiutskott har gjort.

Beslutet fastställdes av EU-parlamentet den 14 juni 2012. Enligt detta ska EU som helhet

spara 20%, medan Sverige åläggs att spara nästan 26%, vilket är mest av alla EU-länder.

Och detta trots att Sverige har den minsta andelen fossil energi i sin konsumtion. Detta

direktiv kan komma att minska incitamenten att bygga ut icke-fossil energi, exempelvis

bioenergin, genom att den adderas till den primära energikonsumtionen.

Förslaget är obegripligt eftersom EU:s övergripande mål är att minska klimatpåverkan

och därmed utsläppen av växthusgaser. Förslaget riskerar att bli rent kontraproduktivt

för ett land som Sverige där bioenergin har stor potential, enligt energiutskottets

ordförande Sven Kullander.

De hittillsvarande svenska framgångarna inom klimat- och energiområdet beror till stor

del på att vi har kunnat öka användningen av biobränslen, främst tack vare ökad

skogstillväxt och tillvaratagande av restprodukter från skogen och jordbruket.

Utsläppsmålet för svenskt vidkommande uppnås huvudsakligen genom övergång från

fossila bränslen till biobränslen.
 
 
Vad vill SPI Välfärden?
Lyssna på svensk energiexpertis
Mot bakgrunden av EUs orimliga krav på Sverige och Alliansens handlingsförlamning på

energiområdet kräver vi att politikerna börjar lyssna på svensk energiexpertis och den

samlade tekniska erfarenheten och kunskapen som finns inom den Svenska Tekniska

Vetenskapsakademin.
Planera för fjärde generationens reaktor (Gen IV)
Sverige bör snarast påbörja planering av Gen IV reaktorer så att energiförsörjningen är

tryggad när de äldre kärnkraftverken fasas ut, eftersom det tar cirka 10 - 15 år innan ett

nytt Gen IV kraftverk är i drift.
Ren och förnybar el
Den ensidiga satsningen på vindkraft bör jämnas ut med en större satsning på solkraft.

Vidare måste nödvändiga investeringar göras för att säkra tillgången till reglerkraft.

Vattenfalls kolkraftssatsningar ska ersättas med satsningar på Gen IV reaktorer och

fossilfri produktion.
Övriga viktiga energipolitiska steg
Nettodebitering av el ska införas i Sverige på samma sätt som i övriga EU-länder.

Satsningen på etanol bör återupptas och fordon för etanoldrift ska klassas som

miljöbilar. Vi anser även att den nordiska elbörsen, Nord Pool Spot, bör avvecklas och

ersättas med ett statsreglerat elpris.