fredag, augusti 08, 2014

Värna naturlandskapen



Under rubriken ”Naturen tillgång för turistlandet Sverige”, redovisas via WWF (världsnaturfonden) en färsk undersökning. Den visar att ett av huvudskälen till att utländska turister reser till Sverige är att uppleva vacker och orörd natur. Enligt SCB motsvarar turismen cirka 3 procent av Sveriges BNP, vilket är mer än hela den svenska livsmedels-eller mineralutvinningsindustrin. Ser man på exportvärdet finns samma trend, turismen är större än exporten av livsmedel och järn och stål. Det är därför viktigt att säkra bevarandet av våra internationellt attraktiva naturområden för att bevara såväl viktiga ekosystemtjänster som att skapa arbetstillfällen.

 http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/svensk-natur-en-turistmagnet_3774474.svd?utm_source=sharing & utm_medium=clipboard & utm_campaign=20140807

De synpunkter som i övrigt kommer fram av WWF-s undersökning, verifieras också av andra undersökningar. Även den undersökning som Visit Sweden gjorde 2011, där 6000 globala resenärer deltog bekräftar att vår natur är en av de viktigaste anledningarna för turister att resa till Sverige.

Vi i Sveriges geografiska mitt har mycket att erbjuda för den som söker genuina värden.

I två reportage i ÖA har satsningen på en skärgård i världsklass samt den nu planerade turistsatsningen för kommunens inland beskrivits. När det gäller skärgårdsdelen är den i stort sett klar, och för den son likt undertecknad använder en hel del sommartid i skärgården är det bara att konstatera att uppryckningen uppskattas till fullo av båtfolket. Det man tycker om värnar man om. Det är desto mer underligt och trist, att beslutande myndigheter tillåter den enorma nedsmutsning som fiskeodlingarna innebär. En nedsmutsning som är odiskutabel och pågår året runt. Nu också med krav från ägarna om stora utbyggnader.

När det gäller den orörda natur som skogens landskap ger, hänger nu hotet tungt över de norrländska landskapen. Profithungriga markägare och politiska kravmaskiner har fått till stånd den största skövling av naturlandskap som skett sedan vattenkraftens utbyggnad. Det orörda landskap som turistindustrin eftersöker blir allt svårare att finna när tusentals vindkraftverk från sina höjdlägen dominerar landskapsbilden.

Med den utvecklingen raseras mycket av den småskaliga och viktiga grund som lokal turistindustri innebär. Lika lite som att vattenkraften gav lokal växtkraft till berörda samhällen, lika lite kommer vindkraften att göra det. Av de och många andra skäl borde vindkraftens utbredning omedelbart stoppas.

2014.08.07

Jarl Strömbäck, Relingsvägen 22,89178 Bonässund,0706727669

Inga kommentarer: