lördag, april 27, 2013

Makten och bulvanerna 12.


 


Början på den gångna veckan tillbringades i vår huvudstad. Där möttes 100-talet delegater för den riksomfattande organisationen. Där fanns dess ledning och förbundsstyrelse, liksom distriktsordföranden från de olika länen.

Vi konstaterade att vi med råge har fler medlemmar än samtliga politiska partier tillsammans. Och vi talade om samhällsutveckling och det kommande valet.

Så mycket borde ändras, om vi på allvar menar med att hela Sverige skall leva? Om vi menar att alla människor har lika värde, att diskriminering på grund av ålder eller annan grund inte skall accepteras? Att vi skall ha en skola och vård på lika förutsättningar?

Under mötet når mig ett budskap via länken


Läs den och kommentarsfältet, begrunda och ta till Er, är det en spegling av ett samhälle vi vill ha? Var finns skyddet för den som är utsatt?

När lagstiftningen om förmyndarskapen instiftades, lades den under föräldrabalken, det var logiskt, det skulle ju handla om barn som behövde skydd i något, oftast tidigt skede i livet.

Nu handlar det i allt högre grad om att ta kontrollen över äldre personer deras rätt och deras tillgångar. Den utvecklingen har fått svidande kritik av riksrevisionen i två rapporter 2006 och 2009, de går att finna och läsa på nätet.

Inte heller hovsångerskan, lärkan i den svenskaste av sommarhagar har skyddats. Nu har hon tystats och isolerats. Det är en lång resa från Swing it magistern. Var finns humaniteten i det handlandet?

2013.04.27

Jarl Strömbäck

onsdag, april 24, 2013

Vanstyrets politik 14.




Det har gått några dar sedan läckan nådde fram. Det måste vara frustrerande att som journalist på landets mest granskande redaktion inte få möjlighet att arbeta med landets åtminstone i kommunala sammanhang största scoop. Det som berör kommunen norr om skogen. Det som kostade dess medborgare drygt 1.100 miljoner i kapitaltillskott under år 2012, för att skyla det politiska vanstyret.



Men motkrafterna är starka, de ryms i landets mest auktoritärt organiserade parti. Där blir samhällskritik snabbt ett problem, i den mån kritiken berör partiets ledarskap och dess följder. På vilket sätt skall man annars tolka utvecklingen? Där förvanskas samhällskritik i specifika frågor, till ett fåtal individers vilsna missnöje?

Torgny Segerstedt, en av demokratins ikoner.


Så kom det sig, att det (S)tora partiet mobiliserat sina styrkor på olika nivåer för att stoppa granskningen av kommunen. Resultatet av det arbetet ligger som en 2 cm tjock inlaga på den granskande redaktionens bord. Där är vanstyrets politik och dess följder reducerat till en handfull kommunmedborgares förföljelse av det ledande kommunalrådet. Bland dem återfinns den bloggande skribenten. Där återfinns den före detta journalisten på lokaltidningen. Där återfinns förre SIDA-tjänstemannen med sitt rättspatos och några till.



Och ni alla andra som sliter under oket av den förda politiken och dess följder, inte minst i skolor och omsorg. Ni som också knyter näven i fickan med Ert missnöje, ni som enligt det styrande partiets uppfattning inte finns? Så framställs det ju, men ni kan visa skillnad? Ni kan skriva några rader till den granskande redaktionen, där ni deklarerar Er syn på politiken i kommunen norr om skogen. Ni kan tala om att ni finns, vad ni tycker. Gör Er röst hörd, och låt inte illviljan få segra.


Skriv och underteckna med Ert namn och adress, källskyddet kommer att garantera Er trygghet. Användbara adresser är email:granskning@svt.se, eller post Uppdrag Granskning, SVT Göteborg, 40513 Göteborg.



Demokratin måste vinnas varje dag, vi är alla skyldiga att försvara den. Men den kommer alltid att utmanas av krafter vilka sätter egenintresset framför det allmänna intresset. Det är bara vi medborgare som genom vårt engagemang kan garantera demokratins överlevnad.



2013.04.24

Jarl Strömbäck


lördag, april 20, 2013

Vindkraften - ekologisk katastrof



Det är en underbar vårvintermorgon, när jag den 20.4 parkerar min bil vid skidstadion. Bara ett par bilar är före på plats. Den hårt packade snön har av regn och efterföljande kyla blivit hård som cement. Det går farligt fort att skejta runt, och tankarna går till debatten som uteblev.

I TV-s nyhetsprogram kunde vi nämligen den 15.4 ta del av älvräddarnas ordförande Christer Borgs syn på utvecklingen i våra stora älvar i landet. Nedanstående citat får tala för sig självt:

Regleringen av de stora älvarna kan knappast vara mer onaturlig och skapar ekologisk katastrof. Läget har förvärrats sedan 2007, samtidigt som Sverige ska införa vattendirektivet som syftar åt andra hållet, att vattnets ekologiska status ska egentligen förbättras.

Vad är det då som händer, och varför? Där fick inte tv-tittarna svar, kanske var programtiden för kort, kanske ämnet för känsligt. Och de som i rollen av beslutsfattare har ansvar, de tiger. Det handlar nämligen om politiskt vanstyre på allra högsta nivå. Och boven i det dramat, är den nu pågående, rasande snabba utbyggnaden av vindkraften.

I de broschyrer och den information som ges vid presentationen av nya spektakulära vindkraftprojekt, ges allmänheten ofta intrycket att vindkraften ger el-energi motsvarande så-och så många tusen villor. Det man inte säger är att verkningsgraden i vindkraftsparkerna är usel, ca 1/5-del av installerad effekt. Därmed blir vindkraften också extremt dyr, den kan inte konkurrera med vattenkraft eller kärnkraft. Den är i dagsläget helt beroende av mycket stora subventioner vilka vi alla betalar via el-certifikaten.

Vidare är vindkraften intermittent, med det menas att den finns när det blåser lämpligt, annars inte. Det faktumet medför att ledningsnät och överföringssystem måste anpassas för stora fluktuationer. Och vattenkraften, den billigaste och bästa el-kraft vi har, har av makthavarna utsetts till regulator i systemen. Man måste från kraftbolagens sida öppna och stänga vattenflödena helt styrda av vindkraftens behov.

När vattenflödena i våra älvar öppnas och stryps alltmer oberäkneligt, medför det att fisklivet i älvarna dör ut, den biologiska mångfalden på land och i vatten tar mer eller mindre stor skada. Och detta sker samtidigt som det föreligger EU-direktiv att vi skall öppna upp älvarna för den fiskvandring som en gång fanns.

Vindkraften är inte bara ett antal snurror i våra skogar. Den inriktning som nu styr vårt lands energipolitik, är genom sina ingrepp och följdverkningar ett mycket stort hot mot den biologiska mångfalden, och därmed mot livsbetingelserna för både människor, djur och fauna.

Om detta får fortsätta, kommer det också att innebära stora prishöjningar på El, när subventionerna på sikt skall fasas ut. Det i sin tur kommer att slå hårt mot den elintensiva industri som är en del av livsnerven i vårt norrländska näringsliv. Och den positiva utveckling turismen här uppe har, kommer att ta stor skada.

Är det så vi vill ha det??

2013.04.20

Jarl Strömbäck/SPI

Relingsvägen 22

89178 Bonässund

070-6727669

tisdag, april 16, 2013

Vårvintersöndag



Solen skiner och snön är gnistrande vit när jag söndag morgon vid 9-tiden lastar in skidorna i bilen. Det är dags för en fin vårtur i den speciella terräng som kallas Rutberget i Norra Ångermanland. Väl på parkeringen vid tjärnen i skogen noterar jag att jag inte är första bilen på plats. Ett 10-tal har hunnit före.

Spåret de ca 6,5 km upp till ”hotellet” är inte lättåkt. Nattens kyla har gjort is i spåren av gårdagens värme, och det är bakhalt. Spåret letar sig hela tiden uppåt, mer eller mindre. Svetten lackar väl uppe vid raststugan. Däruppe finns redan Ingvar, en gammal bekant sedan många år. Vi pratar om mångahanda ting och njuter i förmiddagssolen medan tillströmningen av åkare tilltar.

Efter en timmes fika och prat blir det dags att göra en sväng över myrarna, och ner till bilen. Det bär neråt, och är en prövning också för vana skidåkare. I skuggan är spåret isigt snabbt, där solen fått fäste suger det fast i den mjuka snön. Det gäller att kontrollera åkningen, om man inte vill stå på örona i isig skarsnö. Drygt 2 timmar i solen och 15 km på skidorna, det är dags att åka hem.

Där väntar dusch och en välbehövd lunchmiddag innan själen också skall få sitt. Det är vårkonsert med David Lindgren, känd från bland annat melodifestivalen, och den lokala konsertorkestern. Nya människor med musiken som intresse fyller lokalen, gammal och ung. Stämningen är riktigt fin, och musiken spänner från klassiskt till nyskrivet och modernt. Ett Thomas Ledin potpurri får avsluta konserten, och publiken tackar med stående ovationer.

Kulturen i sin ursprungliga form av musik och teater, är en viktig värdemätare på varje samhälle. I kommunen norr om skogen är den hårt trängd av andra politiska prioriteringar, och undertecknad var symptomatiskt nog den ende av kommunens 61 i fullmäktige som bevistade konserten.

En fin vårvinterdags skymning avslutar en aktiv dag, där både kropp och själ fått sin beskärda del av positiva upplevelser.

2013.04.16

Jarl Strömbäck/SPI

 

lördag, april 13, 2013

MoDo - en politisk gunstling.



Kommunernas okritiska stöd till vissa idrottsföreningar har på sistone varit föremål för bland annat TV-programmet Uppdrag Gransknings uppmärksamhet. Mot den bakgrunden skall också de återkommande stöd som MoDo-hockey erhåller från sin hemkommun ses. I lokaltidningen den 11 april kunde vi än en gång ta del av det tvivelaktiga spelet för att få loss kommunala miljoner. Man konstruerar en satsning, i det här fallet tillskapandet av ett klubbmuseum, begär 7 miljoner i ett (fiktivt) lån för det.

När sedan pengarna ställts till förfogande genom en snabbehandling i ett extra kommunstyrelsesammnanträde (vilket man aldrig gör om inte ärendet är synnerligen brådskande), då lyfter man 4 miljoner för att klara föreningens akuta behov, vilket inte har något samband med det avtalade syftet med ”lånet”.

Av fullmäktiges 61 ledamöter reserverade sig 7, undertecknad en av dem. Någon information om att pengarna skulle användas i annat ändamål än ett framtida museum gavs inte i fullmäktiges möte.

Reaktionerna har blivit starka, nedan kan läsarna ta del av en av de ca 150 kommentarer som kom in i anslutning till reportaget.

........och igår (11.4) fick alla anställda i kommunen ett mail från Kommunledningen som uppmanar alla att vara extremt varsam med pengar och se över nödvändigheten med vikarier. Vi snålar ta mig fan på allt, och snart får vi väl inte toapapper att torka oss med men pengar till alla j-la idiotiska påhitt runtom i stan det finns det. Fy fan att man ser så släpphänt på sitt politiska ansvar att man inte fattar snart vad det innebär att ta ett förtroendeuppdrag. Är det ordet förtroende man inte förstår eller förstår man inte ansvaret uppdraget för med sig. Ni som sitter och bestämmer i Kommunfullmäktige kommer att gå till historieböckerna som de mest urusla, dumdristiga och inkompetenta politiska uppdragstagarna. Det finns en tröst i det hela och det är att era barn och barnbarn kommer att få betala för era "investeringar" genom skattehöjningar flera år framöver.

Det finns skäl att förstå upprördheten. Med anledning av detta inlämnade undertecknad samma dag (11.4) följande interpellation till kommunstyrelsen ordförande:

Återbetalning av lån.

I kommunfullmäktiges möte den den 2013.03.25 beslutades om ett lån till MoDo Hockey på 7 miljoner kronor. Lånet var villkorat skapandet av ett hockey-museum. I beslutet fanns ett antal reservanter,bland dem undertecknad.

Det har nu framkommit att redan den 28 mars överfördes 4 miljoner till klubben, samtidigt som några kostnader för museet rimligen inte kan hänföras till utbetalningen.

Av offentlig information som föreligger finns heller inga närliggande planer på inrättandet av något museum.

Mot bakgrund av ovanstående borde lånet omedelbart återbetalas, då beslutet i fullmäktige uppenbarligen togs på falska förutsättningar. Någon information om att lånet skulle användas för annat ändamål gavs aldrig vid beslutstillfället i KF.

SPI vill mot bakgrund av ovanstående ha svar på följande frågor:

-Kände ledande politiker till att lånet helt eller till sin största del skulle användas till annat än skapandet av ett hockey-museum?

-Är kommunledningen mot bakgrund av felaktigt användande, villig att begära en omedelbar återbetalning av de utbetalda 4 miljonerna?

2013.04.11

Jarl Strömbäck

Gruppledare SPI

 

 

 

 

tisdag, april 09, 2013

Valfrihet ifrågasatt




 
Den nyfallna aprilsnön ligger gnistrande vit i morgonsolen när jag kör hem efter tidigt morgonpass med gympagruppen. En grupp som innehåller några av kommunens tunga personer med rötter i näringslivet. 

I bastun efter gympapasset har diskussionen handlat om den kamp mot valfrihet som startat och blåsts upp, på grund av att ett mindretal riskkapitalister getts alltför stort utrymme, när det borde handlat om uselt skötta offentliga upphandlingar. 
Varför inte istället peka finger på de illa gjorda upphandlingarna, den lika illa skötta kvalitetsgranskningen. Varför frånta människor den valfrihet som ändå ligger i väl skött privat företagande.

Det tycks hos många finnas någon form av övertro på att bara man har socialiserat en verksamhet, så finns inga skäl och möjligheter till missbruk. Den tesen borde annars vara stendöd, se bara på landstingen, vilka i huvudsak är kvar med offentlig styrning och finansiering? Där är kriserna återkommande, både ekonomiskt, tillgänglighetsmässigt och även resultatmässigt. se på kommunen norr om skogen, där går ett aldrig sinande flöde av miljoner till ett krisande hockey-lag. Där har man spenderat miljardbelopp utan säkerhet på företagare vars visioner varit höga som berg, men osäkra som lösan sand.

En väl fungerande konkurrens är en källa till utveckling och framgång. Det politiska systemet har makten och medlen att skapa den konkurrensen tillsammans med företrädare för olika branscher. Det borde vara möjligt för områden som vård-skola och omsorg, likaväl som för vår livsmedelförsörjning.

När därför de dåliga exemplen görs som intäkt för att döda en viss utveckling, beträder man minerad mark. Ju längre man går den vägen, ju mer inskränks den enskildes valfrihet. Och desto större blir den offentliga korruptionens och misshushållningens utrymme.
2013.04.09
Jarl Strömbäck

lördag, april 06, 2013

Kommentarer




Kommentarer kan ibland vara av den digniteten att de kan få bärande position också i bloggen. Därav nedanstående kommentar som kan läsas under Liberala Vindar/Man tackar och bugar.

Tackar och bugar underdånigast gör sannolikt också den journalistik som gör sig till förmedlare av maktens synpunkter, långt mer än att ens våga vara kritisk. Å andra sidan vore det väl förmätet att förvänta sig någon Torgny Segerstedt på den aktuella lokaltidningen.

Visst kan det vara av intresse för en observant läsare att i den artikel som åberopas nedan, notera att kommunstyrelsens ordförande anser att fullmäktige, inklusive undertecknad skall foga sig i majoritetens i fullmäktige beslut. Så talar makten när den är på glid bort från demokratin. 

Citat

Hej
Stå på dig Jarl. Du har kommunens medborgares stöd bakom dig.
Ortstidningen Allehanda var väldigt orättvis och dess redaktör, vilket förvånade, uppträdde synnerligen osympatiskt i sin artikel den 4.4 rörande dina anmälningar till förvaltningsrätten rörande kommunens handlade och uppträdande gränsande till kriminalitet.

Vad redaktören verkar ha fastnat vid som huvudtema, är att SPI består av ett par personer med olösta inre konflikter, vilket vi läsare av Allehanda aldrig har uppfattat det som.

Nää...koppla nu greppet, kom igen med nya krafter och såga majoritetspartiet rejält inför det kommande året. Nästa år är det valår, och då satsar majoritetspartiet stort för att behålla makten i fullmäktige.

Det är tråkigt att oppositionsrådet och dennes bisittare, herr Melin och hans kompis Näslund inte bryr sig mer och visar prov på engagemang i att ta grepp på politiken.

Men, kan det vara så, att kommunala löneersättningar korrumperar? Ersättningar, ekonomiska, blir viktigare än engagemang?

För hur det nu än är, så är det våra gemensamt inbetalda skattepengar som skall få det hela att fungera.
Är det då förmätet att kräva verksamhet och resultat?
Slut på citat

Ett varmt tack för kommentaren, och när det gäller lagprövningar så kommer de att fortsätta när så erfordras. Den lagliga rätten borde tillämpats i mycket högre grad i kommunen norr om skogen. Då hade kanske en del av galenskaperna som nu ligger som en ekonomisk piska över verksamheterna, kunnat undvikas.
2013.03.06
Jarl Strömbäck/SPI

onsdag, april 03, 2013

Man tackar och bugar!




Nedanstående motion inlämnad i kommunen norr om skogen för drygt 2 år sedan, har kanske slutligen fått ett positivt svar. Enligt media har kommunen nu bestämt sig för att sent omsider också acceptera, att biogasen har en given roll i framtidens energiförsörjning. Något sent kan man tycka, men bättre sent än aldrig. Argumentationen i motionen talar sitt tydliga språk, något som bara förstärkts med tiden. 

Motion- Var finns biogasen? 

I den Miljö-och strategiplan som vi beslutet om kan man läsa under rubriken ”Energi och trafik” att använd energi skall vara hållbart producerad och klimatneutral.

 Det enda drivmedel som är nästintill klimatneutralt är biogas. Alla övriga drivmedel ger utsläpp av växthusgaser i större omfattning. Av det skälet så satsar man i vårt land liksom inom EU nu i allt större utsträckning på biogasen som drivmedel. Den utvecklingen löser inte bara frågan om ett klimatneutralt drivmedel, den löser också delar av avfallshanteringsproblemet. Det biologiska avfallet bryts ju ner och minskar starkt i volym genom den rötningsprocess som ger biogasen.


Nu byggs nätet av stationer som säljer fordonsgas ut i allt snabbare takt. I syd-och mellansverige har flertalet kommuner sådana tankställen. En stor del av taxi-flottan i Stockholm kör på gas, och de flesta stora bilmärken har gasbilar som miljöbilar i sin försäljning. Även i vår kommun säljs miljöbilar med gas som drivmedel, men tankställe saknas.

Med de höga miljömål vi ställer i vår kommun borde vi inte vara sämre än andra kommuner som ordnat med biogas till försäljning. Dit hör Sundsvall och Östersund. I Skellefteå kör också stadsbussarna på biogas och man skyltar om att det är världens miljövänligaste drivmedel. För de som vill ta miljöansvar genom att köra på biogas återstår att finna den i vår ”världsklass” präglade kommun.

 Med anledning av ovanstående yrkar vi

-att kommunen i sin planering och genom aktiv medverkan agerar så att biogas skall finnas tillgänglig i kommunen för tankning av biogasdrivna fordon så snart som möjligt. 

2010.12.17
För SPI fullmäktigegrupp
Jarl Strömbäck