onsdag, april 24, 2013

Vanstyrets politik 14.




Det har gått några dar sedan läckan nådde fram. Det måste vara frustrerande att som journalist på landets mest granskande redaktion inte få möjlighet att arbeta med landets åtminstone i kommunala sammanhang största scoop. Det som berör kommunen norr om skogen. Det som kostade dess medborgare drygt 1.100 miljoner i kapitaltillskott under år 2012, för att skyla det politiska vanstyret.



Men motkrafterna är starka, de ryms i landets mest auktoritärt organiserade parti. Där blir samhällskritik snabbt ett problem, i den mån kritiken berör partiets ledarskap och dess följder. På vilket sätt skall man annars tolka utvecklingen? Där förvanskas samhällskritik i specifika frågor, till ett fåtal individers vilsna missnöje?

Torgny Segerstedt, en av demokratins ikoner.


Så kom det sig, att det (S)tora partiet mobiliserat sina styrkor på olika nivåer för att stoppa granskningen av kommunen. Resultatet av det arbetet ligger som en 2 cm tjock inlaga på den granskande redaktionens bord. Där är vanstyrets politik och dess följder reducerat till en handfull kommunmedborgares förföljelse av det ledande kommunalrådet. Bland dem återfinns den bloggande skribenten. Där återfinns den före detta journalisten på lokaltidningen. Där återfinns förre SIDA-tjänstemannen med sitt rättspatos och några till.



Och ni alla andra som sliter under oket av den förda politiken och dess följder, inte minst i skolor och omsorg. Ni som också knyter näven i fickan med Ert missnöje, ni som enligt det styrande partiets uppfattning inte finns? Så framställs det ju, men ni kan visa skillnad? Ni kan skriva några rader till den granskande redaktionen, där ni deklarerar Er syn på politiken i kommunen norr om skogen. Ni kan tala om att ni finns, vad ni tycker. Gör Er röst hörd, och låt inte illviljan få segra.


Skriv och underteckna med Ert namn och adress, källskyddet kommer att garantera Er trygghet. Användbara adresser är email:granskning@svt.se, eller post Uppdrag Granskning, SVT Göteborg, 40513 Göteborg.



Demokratin måste vinnas varje dag, vi är alla skyldiga att försvara den. Men den kommer alltid att utmanas av krafter vilka sätter egenintresset framför det allmänna intresset. Det är bara vi medborgare som genom vårt engagemang kan garantera demokratins överlevnad.



2013.04.24

Jarl Strömbäck


1 kommentar:

Anonym sa...

Svindlande affärer
Allt fler privata fastighetsbolag slåss nu om att komma över de kommunala fastigheterna,dvs de av medborgarnas skattemedel byggda och gemensamt ägda fastigheterna.
Örnsköldsvik utgör inget undantag.
I Allehanda kan vi läsa om den kommunala rockaden som nu skall ske med både personal och förflyttningar av de kommunala bolagen inom kommunens hank och stör...
Örnsköldsviks kommun blöder och är nere för räkning, illa sargad och oförmögen att själv via skatteintäkter, reparera sina ekonomiska skador den åsamkats av inkompetent och oansvarig ledning.
Skulden för oss medborgare är nu uppe i 6400 miljoner. Den kommunala verksamheten svajar betänkligt på alla områden.
För att kortfristigt lösa likviditetsproblemen kallade man nu in oraklet från Sundsvall, Hans Selling. En kommunal rullning sätter nu fart, med personal och lokaler. Huvudsyftet; frigör lokaler för försäljning.Alla kommunala bolag skall nu in på Sjögatan med dess svindyra hyreskontrakt som gäller fram till 2021. Ägare Nyberg AB.Här kan man förmoda, att kommunen, med dess ledarskap med noll kunskap i ekonomi, förbundit sig att avbetala detta bolags byggnationer på Sjögatan i form av hyresavtal som saknar motstycke.När Övik Energi AB inte klarar hyran, så skall nu vi övriga köpare av kommunala tjänster gå in och betala hyran i form av rekordhöga avgifter för samhällstjänster, typ vatten, sophämtning..etc.
Nygatan 18-20 skall försäljas.En attraktiv fastighet med centralt läge.Lätt att omvandla till bostadsrätter för köpare med pengar.På direkt fråga om marknadsvärdet av fastigheten ,har Selling ingen annan uppfattning än att ”marknaden bestämmer värdet” Svaren på mina övriga frågor är kortfattade, tonen sällsynt aggresiv, trots att det fortfarande är tidig förmiddag.
I egenskap av frågeställare får jag upplevelsen av "lägg dig inte i,av detta fattar du ingenting"
Men...någon rimlig uppfattning om fastighetens värde borde väl ändock kommunens avlönade tjänstemän ha, men tydligen finns ingen sådan. Man säljer för säljandets egen skull. Fel tid, fel pris, fel köpare-det kvittar lika. Pengarna skall in för att stoppa det värsta blodflödet. Tillfälligt. Och fort skall det gå så att ingen hinner reagera.Eller lägga sig i!
På frågan hur annonsering kommer att ske erhölls svaret ”du är inte aktuell som köpare”.
Av det svaret drar jag slutsatsen att underhandskontakter är redan knutna till lokalt förankrade köpare som kommunen gemensamt kommit överens om ett pris som gynnar båda parter.
Ett köp utan konkurrens.
På frågan vem köper gamla stadshuset, Nygatan 18-20 , så är inte Öviks Hem aktuellt som köpare, enligt Selling, trots att de saknar centralt belägna hyresrätter och har väntetid för lägenhet på 3 år.
Har du pengar kan du idag köpa både lägenhet och villa centralt i Övik.
Vanliga medborgare med normala eller låga inkomster ges inte den möjligheten att bo centralt.
Nej, här skall privata aktörer, enligt Sellings modell, för ringa penning kunna köpa våra av skattemedel gemensamt byggda och ägda fastigheter, omvandla dessa till bostadsrätter, sälja svindyrt och tjäna rejält med pengar.
Slutord: Så har den socialdemokratiskt förda politiken de senaste 8 åren, fört en välmående kommun till konkursens brant och tvingas nu sälja av billigt för att klara de mest akuta utgifterna. För det brinner tydligen i knutarna.
Blir det hela återigen en blåsning för oss skattebetalare likt försäljningen av Folkets Park?
Vad sker i det fördolda bakom kommunens väggar? Och med idag så väl låsta entredörrar.

Vi får väl hoppas att de anställda där åtminstone släpps ut på valdagen så att de får utnyttja sin rätt att gå och rösta.

Harald Öberg
Örnsköldsvik