lördag, april 27, 2013

Makten och bulvanerna 12.


 


Början på den gångna veckan tillbringades i vår huvudstad. Där möttes 100-talet delegater för den riksomfattande organisationen. Där fanns dess ledning och förbundsstyrelse, liksom distriktsordföranden från de olika länen.

Vi konstaterade att vi med råge har fler medlemmar än samtliga politiska partier tillsammans. Och vi talade om samhällsutveckling och det kommande valet.

Så mycket borde ändras, om vi på allvar menar med att hela Sverige skall leva? Om vi menar att alla människor har lika värde, att diskriminering på grund av ålder eller annan grund inte skall accepteras? Att vi skall ha en skola och vård på lika förutsättningar?

Under mötet når mig ett budskap via länken


Läs den och kommentarsfältet, begrunda och ta till Er, är det en spegling av ett samhälle vi vill ha? Var finns skyddet för den som är utsatt?

När lagstiftningen om förmyndarskapen instiftades, lades den under föräldrabalken, det var logiskt, det skulle ju handla om barn som behövde skydd i något, oftast tidigt skede i livet.

Nu handlar det i allt högre grad om att ta kontrollen över äldre personer deras rätt och deras tillgångar. Den utvecklingen har fått svidande kritik av riksrevisionen i två rapporter 2006 och 2009, de går att finna och läsa på nätet.

Inte heller hovsångerskan, lärkan i den svenskaste av sommarhagar har skyddats. Nu har hon tystats och isolerats. Det är en lång resa från Swing it magistern. Var finns humaniteten i det handlandet?

2013.04.27

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: