onsdag, april 03, 2013

Man tackar och bugar!




Nedanstående motion inlämnad i kommunen norr om skogen för drygt 2 år sedan, har kanske slutligen fått ett positivt svar. Enligt media har kommunen nu bestämt sig för att sent omsider också acceptera, att biogasen har en given roll i framtidens energiförsörjning. Något sent kan man tycka, men bättre sent än aldrig. Argumentationen i motionen talar sitt tydliga språk, något som bara förstärkts med tiden. 

Motion- Var finns biogasen? 

I den Miljö-och strategiplan som vi beslutet om kan man läsa under rubriken ”Energi och trafik” att använd energi skall vara hållbart producerad och klimatneutral.

 Det enda drivmedel som är nästintill klimatneutralt är biogas. Alla övriga drivmedel ger utsläpp av växthusgaser i större omfattning. Av det skälet så satsar man i vårt land liksom inom EU nu i allt större utsträckning på biogasen som drivmedel. Den utvecklingen löser inte bara frågan om ett klimatneutralt drivmedel, den löser också delar av avfallshanteringsproblemet. Det biologiska avfallet bryts ju ner och minskar starkt i volym genom den rötningsprocess som ger biogasen.


Nu byggs nätet av stationer som säljer fordonsgas ut i allt snabbare takt. I syd-och mellansverige har flertalet kommuner sådana tankställen. En stor del av taxi-flottan i Stockholm kör på gas, och de flesta stora bilmärken har gasbilar som miljöbilar i sin försäljning. Även i vår kommun säljs miljöbilar med gas som drivmedel, men tankställe saknas.

Med de höga miljömål vi ställer i vår kommun borde vi inte vara sämre än andra kommuner som ordnat med biogas till försäljning. Dit hör Sundsvall och Östersund. I Skellefteå kör också stadsbussarna på biogas och man skyltar om att det är världens miljövänligaste drivmedel. För de som vill ta miljöansvar genom att köra på biogas återstår att finna den i vår ”världsklass” präglade kommun.

 Med anledning av ovanstående yrkar vi

-att kommunen i sin planering och genom aktiv medverkan agerar så att biogas skall finnas tillgänglig i kommunen för tankning av biogasdrivna fordon så snart som möjligt. 

2010.12.17
För SPI fullmäktigegrupp
Jarl Strömbäck




1 kommentar:

Anonym sa...

Hej
Stå på dig Jarl. Du har kommunens medborgares stöd bakom dig.
Ortstidningen Allehanda var väldigt orättvis och dess redaktör, vilket förvånade, uppträdde synnerligen osympatiskt i sin artikel nu i veckan rörande dina anmälningar till förvaltningsrätten rörande kommunens handlade och uppträdande gränsande till kriminalitet.
Vad redaktören verkar ha fastnat vid som huvudtem, är att SPI består av ett par personer med olösta inre konflikter, vilket vi läsare av Allehanda aldrig har uppfattat det som.
Nää...koppla nu greppet, kom igen med nya krafter och såga majoritetspartiet rejält inför det kommande året.Nästa år är det valår, och då satsar majoritetspartiet stort för att behålla makten i fullmäktige.
Det är tråkigt att oppositionsrådet och dennes bisittare, herr Melin och hans kompis Näslund inte bryr sig mer och visar prov på engagemang i att ta grepp på politiken.
Men, kan det vara så, att kommunala löneersättningar korrumperar? Ersättningar,ekonomiska, blir viktigare än engagemang?
För hur det nu än är, så är det våra gemensamt inbetalda skattepengar som skall få det hela att fungera.
Är det då förmätet att kräva verksamhet och resultat?