tisdag, april 09, 2013

Valfrihet ifrågasatt




 
Den nyfallna aprilsnön ligger gnistrande vit i morgonsolen när jag kör hem efter tidigt morgonpass med gympagruppen. En grupp som innehåller några av kommunens tunga personer med rötter i näringslivet. 

I bastun efter gympapasset har diskussionen handlat om den kamp mot valfrihet som startat och blåsts upp, på grund av att ett mindretal riskkapitalister getts alltför stort utrymme, när det borde handlat om uselt skötta offentliga upphandlingar. 
Varför inte istället peka finger på de illa gjorda upphandlingarna, den lika illa skötta kvalitetsgranskningen. Varför frånta människor den valfrihet som ändå ligger i väl skött privat företagande.

Det tycks hos många finnas någon form av övertro på att bara man har socialiserat en verksamhet, så finns inga skäl och möjligheter till missbruk. Den tesen borde annars vara stendöd, se bara på landstingen, vilka i huvudsak är kvar med offentlig styrning och finansiering? Där är kriserna återkommande, både ekonomiskt, tillgänglighetsmässigt och även resultatmässigt. se på kommunen norr om skogen, där går ett aldrig sinande flöde av miljoner till ett krisande hockey-lag. Där har man spenderat miljardbelopp utan säkerhet på företagare vars visioner varit höga som berg, men osäkra som lösan sand.

En väl fungerande konkurrens är en källa till utveckling och framgång. Det politiska systemet har makten och medlen att skapa den konkurrensen tillsammans med företrädare för olika branscher. Det borde vara möjligt för områden som vård-skola och omsorg, likaväl som för vår livsmedelförsörjning.

När därför de dåliga exemplen görs som intäkt för att döda en viss utveckling, beträder man minerad mark. Ju längre man går den vägen, ju mer inskränks den enskildes valfrihet. Och desto större blir den offentliga korruptionens och misshushållningens utrymme.
2013.04.09
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: