lördag, juni 30, 2012

Från Rio till Rio


Året var 1992 och världens ledare och många fler var samlade till konferens i den brasilianska metropolen Rio de Janeiro. När delegaterna så småningom återvände hade de med sig det sannolikt viktigaste dokument som på global nivå undertecknads sedan FN-deklarationen efter andra världskriget. Dokumentet fick namnet agenda 21, med hänvisning till det 21-a århundradet

 Programmet beskriver hur arbetet för att motverka natur- och miljöförstöring, fattigdom och bristande demokrati skall utvecklas för att våra samhällen i global mening skall få en hållbar utveckling. Dokumentet omfattar 1 400 paragrafer fördelade på 40 kapitel.

 I handlingsprogrammet poängteras vikten av lokalt medborgardeltagande och att varje lands lokala myndigheter i samarbete med ortsbefolkningen upprättar och följer varsin lokal Agenda 21. I Sverige skall det i varje kommun finnas ett Agenda 21-kontor.

 Det har gått 20 år sedan dess, miljörörelsen har blivit en global rörelse i verklig bemärkelse. Klimat-och miljöproblemen är inte längre isolerade företeelser, de ses som del i olika händelsekedjor. Det har hållits liknande möten i bland annat Durban, Kyoto och i Köpenhamn. Och nu, 2012 och 20 år sedan sist har samma frågor behandlats på en världsomfattande konferens i Rio.

Jag sitter och pratar med företrädaren för regeringens framtidskomission, nyss hemkommen från Rio. Själv är han en del av den globala världen. Professor med internationellt nätverk. Gift med en världsmedborgare ur den syriska minoritet som kallas kurder och kom till Sverige som barn.  Hon leder nu ett IT-relaterat företag i vårt land och exemplifierar den tillgång vi har i våra invandrare, givet att vi ger dem chansen.

Vad blev de av agenda 21, och hur resonerade man under det senaste mötet? Mycket går igen den 49-sidiga slutresolution om 283 punkter som nu föreligger. Man skall fortsätta att arbeta för de punkter från tidigare möten man inte hunnit med. Dit hör arbetet för en bättre värld vad avser klimat och miljö. Men långt ifrån bara det, till målen hör också avskaffandet av fattigdom i världen, och att människors lika värde och demokrati skall råda. 

FN-deklarationen liksom en rad andra tidigare gjorda utfästelser finns också med. Den gröna ekonomin fick nu också ett eget kapitel i texten, vilket av många sågs som en framgång.

Med andra ord, Rio-konferensen 2012 blev en mötesplats för samtal mellan världens ledare om hur vi skall nå en alla omfattande bättre värld. Visst låter det bra, och arbetet med detta skall föras ner från ledarskapens podium till gräsrötternas verklighet.

Agenda 21 fortsätter alltså, nu i det nya århundradet. Och de politiska visionerna kommer få kämpa om utrymmet med vardagens verklighet.
2012.06.30
Jarl S

Inga kommentarer: