tisdag, juni 05, 2012

Vanstyrets politk 3.



Doften av häggens blommor är stark när jag går min tidiga morgonpromenad. Det är pingsttid, hänryckningens tid och kanske finns det då anledning att i vidare bemärkelse fundera över begreppen förföra och förföras och vart de kan leda.
Tangodansare Ethanol-Jesus
It takes two for a Tango, det behövs två för att dansa tango är ett gammalt talesätt. Nog så sant dessutom. Därmed inte sagt vem som har den största glädjen av dansen, båda parter är nog i grunden medvetna om dess olika turer. Åtminstone borde så vara fallet.
I den tango som dansats i kommunen norr om skogen de senaste 10 åren har stora värden stått på spel, miljardbelopp skulle det komma att visa sig. Den ena dansaren en kommunledning som med desperat iver sökt samarbeten, halmstrån för att öka invånarantal och andra framgångsfaktorer. Kommunkassan och borgensförbindelser har varit dess lockbete.
Den andre dansören är svajiga företagsledningar, som plötsligt ser den kommunala kassan via energibolaget öppnas och erbjudas likt ett sesam, en möjlighet av euforiska dimensioner. Manegen är krattad för det som skall komma att bli Sveriges kanske mest äventyrliga kommunala resa i främmande land och företagandets värld under senare år.
Några kommer att bli stormrika. Andra kommer att få betala via höjda avgifter för de kommunala tjänsterna, och via uppjusterad skatt.  Och medias granskning blir ett alltmer besvärande inspel i dansen. Dess olika turer kommer att granskas alltmer ju tydligare konsekvenserna av dansen blir. Vanstyret har sin egen psykologi, nog så nödvändig för förloppet.
Men om det får vi återkomma, nu väntar Svenska Flaggans dag på att bli uppmärksammad.
2012.06.05
Jarl S

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför tiger media?

Vart tog alla investerade miljoner i Tanzania vägen. Lykontoret i Dar es Salaams diplomatkvarter är stängt. En bekant som nyligen rest i området finner inga några spår efter SEKAB:s så kallade sockerrörsodlingar.Personer som tillfrågats på plats om de har kännedom om var investeringarna skulle ha skett, skakar okunnigt på huvudena. De enda investeringar som gjorts är av inhemska företag i sockerrörsbranschen..

Så frågan blir:Vart tog alla 100-tals ivesterade miljoner vägen?
Ligger de på privata bankkonton på Cayman-öarna eller i Jersey?

Etanol-Jesus borde kunna ge svar, men av hänsyn till dennes etablerade företagsfamilj i Örnsköldsvik, undviker media (Allehanda) att ställa dessa frågor av rädsla för den "knalleffekt" i kommunen Örnsköldsvik,(Umeå och Skellefteå) som de avslöjande svaren skulle ge.

När århundrades bluff skall offentliggöras, vill alla inblandade aktörer i detta bedrägeri befinna sig så långt borta som möjligt.För att undgå påföljd.
Därför tiger media.