lördag, juni 09, 2012

Landsting på villovägar.


Det är morgon på ön med de tre sunden i namnet. Än sover folket på båtarna som kom in igår kväll. Det börjar att likna sommar, även om vattentemperaturen här ute endast visar 12 grader.
Landstingsfullmäktige

Mina tankar går till landstinget och dess politiska ledning. För 18 månader sedan fick ju landstinget ny politisk majoritet efter valet 2010. De har haft en väl tilltagen smekmånad, nu är det dags att också granska det nya ledarskapet och dess göranden. Med egen erfarenhet från dess fullmäktige under åren 2002-2010, finns en viss erfarenhetsbas att utgå från.

Det är viktigt för demokratins vitalitet att regimskiften sker. Maktfullkomlighet hänger ofta samman med långa maktinnehav. Regimskiftet efter valet 2010 var därför av många efterlängtat. Just därför är det märkligt att man nu så tydligt sågar på den gren man sitter på. Varför är man så tondöv när man istället borde vara genuint lyssnande.

Tror man verkligen att man skapar förtroende bland väljarna när man chockhöjer patientavgifterna på snart sagt alla områden inom landstinget? Tror man att de nu föreslagna reseföreskrifterna kommer att ge fler röster??

När landstingets egna tjänstemän eller politiker reser med egen bil, vilket de gör utan egentlig begränsning, då utgår en milersättning som är strax under 30 kr/mil.

När den sjuke behöver åka till sjukhuset har vederbörande fått noll kronor för de första 6 milen, sedan 10 kr/mil. En utomordentligt usel ersättning, vilken jag försökte ändra på via en motion i landstingsfullmäktige, naturligtvis utan resultat. Frälset skall ha sitt, även på de sjukas bekostnad.

Nu vill man av allt att döma helt slopa ersättning för egen bil vid resa till sjukhuset. De sjuka skall tvingas ta bussen om den finns? Det är upprörande osolidariskt och känslokallt. Med den typen av värderingar, är det bara att hoppas på att någonstans i den politiska sfären, finns de som värderar annorlunda.

2012.06.09

Jarl S

Inga kommentarer: