söndag, juni 03, 2012

Livsgnista


Dags för en liten sannsaga, en sannsaga av den sorten man behöver en regnig morgon eller kanske alla dagar. Sagan om återkomsten kanske vi kan kalla den, eller bra livsgnista.

Då. För 3 år sedan åkte på natten en ung mor in för att föda sitt andra barn. Allt hade förlöpt bra under graviditeten, inga särskilda anledningar till oro. Det skulle bli så mycket mer av det senare.

För uppkopplad på förlossningen syntes inget onormalt. När de sista krystvärkande hade hjälpt den lilla flickan ut i världen, var hon stilla, tillsynes död. Ett av dessa få fall per tusen som drabbas av något, ännu inte definierat som gjorde att andning och hjärtverksamhet avstannade.

Stor dramatik uppstod, läkare och personal påbörjade upplivningsförsök vilka efter en stund lyckades, ambulanshelikoptern gjordes klar för direkttransport till universitetssjukhuset i Umeå, dit hon kom tidig morgon alltmedan den nyförlösta modern med sin man satte sig i bilen för att åka de 3 timmarna upp till Umeå.

Sommaren 2009, blev en sommar mellan hopp och förtvivlan och flickan fick börja sitt liv i vårdens famn. Uppkopplad med slangar av olika slag i sin lilla kropp kämpade hon för sin överlevnad. Och när sommar blev till höst fick föräldrarna, som båda är sjukvårdsutbildade, äntligen hem sin lilla tös.

Det är en alldeles speciell flicka på många sätt. Hon har aldrig diat sin mor, den konsten fick hon aldrig lära sig. I ett år fick hon sin mat via sond direkt ner i magen. Hon har aldrig lärt sig att använda en napp, den är bara en oförståelig leksak för henne.

Så mycket kan skrivas om det lilla trollet, en del finns i tidigare bloggar på Liberala vindar (blogspot.com). Nu var det dags att fira hennes 3-årsdag. Hon är en sprudlande fin liten flicka med en underbar känsla för humor. Hon har bestämda viljor, men är samtidigt väldigt tålig och sällan gnällig. Och hon har en upptäckarglädje som är underbar att följa.

Vi som firade henne häromdagen, hennes närmaste i släkten, kunde glädja oss åt en fin kväll med en mycket värdig huvudperson, lilla ISA 3 år.

2012.06.13

Jarl S

Inga kommentarer: