söndag, juni 24, 2012

Vanstyrets politik 7.


Dags att ta en titt på de skrivningar som i tryckfrihetsförordningen reglerar rätten, och därmed också den moraliska skyldigheten att vara öppen i rapporteringen avseende de kommunala bolagen.

3 § Vad som föreskrivs i tryckfrihetsförordningen om rätt att ta del av allmänna handlingar hos myndigheter ska i tillämpliga delar gälla också handlingar hos aktiebolag, handelsbolag, ekonomiska föreningar och stiftelser där kommuner eller landsting utövar ett rättsligt bestämmande inflytande. Sådana bolag, föreningar och stiftelser ska vid tillämpningen av denna lag jämställas med myndigheter.
Kommuner och landsting ska anses utöva ett rättsligt bestämmande inflytande om de ensamma eller tillsammans:
1. äger aktier i ett aktiebolag eller andelar i en ekonomisk förening med mer än hälften av samtliga röster i bolaget eller föreningen eller på något annat sätt förfogar över så många röster i bolaget eller föreningen,
eller
2. har rätt att utse eller avsätta mer än hälften av ledamöterna i styrelsen för ett aktiebolag, en ekonomisk förening eller en stiftelse, 

Fullmäktige i staden norr om skogen
Kommunfullmäktige den 18.6.2012 blev ett speciellt möte. Orosmolnen hopar sig över kommunen norr om skogen. Och strategierna för att slippa bära ansvar för det är olika. Men först några sakfrågor viktiga för sammanhangen.

Enligt den lag (Kommunallagen) som reglerar kommunernas arbete är fullmäktige kommunens högsta beslutande organ.  Så upplevs det nog inte av någon, upplevelsen är istället att det är majoritetspartiets ledning som styr arbetet, liksom vilka beslut som tas.

I just det här mötet skulle det förhållandena demonstreras mer än annars. När det gäller undertecknads interpellation om att fullmäktige skall ges information om de kommunala bolagens rörelsedrivande verksamhet i närtid, så viftades den bort med lite passande retorik.

När det gällde den motion om en oberoende granskning av turerna runt problemen i Övik energi, så gjordes det till en underordnad tjänstemannafråga. Ur den kommer sannolikt inget.

Genom informella kontakter kände jag till att det via det stora internationella företaget PWC (Price Waterhouse Cooper) pågick en granskning av Övik energis affärer, och jag ställde därför följande fråga till kommunstyrelsens ordförande: 

Jag vill gärna ha svar på frågan, kommer allmänheten få full och obegränsad tillgång till de resultat de (PWC) kommer fram till??

Frågan ställdes 3 gånger med samma svävande otillräckliga svar. När ett par timmar senare budget för de kommande åren skulle behandlas valde oppositionsrådet att avslöja, att i den rapport från PWC som föreligger, behovet av nytt kapital i bolaget Övik Energi är minst 2000 miljoner kronor.

Varför valde kommunstyrelsens ordförande att inte lämna den informationen själv när hon fick frågan, hon hade ju alla möjligheter att demonstrera uppriktighet gentemot fullmäktige och väljarna?

Det är skrämmande med vilken takt och på vilket sätt kommunen nu är på väg att bli en av landets per capita mest skuldsatta kommuner.

Några siffror att begrunda för läsarna

Kommunens låneskuld den 31.12.2011 var                              2.625 miljoner Sek.
I Mars överfördes bolagens lån till kommunen, tillkom          3.210 miljoner Sek
Tillkommer enligt PWC ytterligare minst                                   2.000 miljoner Sek
Pensionsskuld för pensioner (ansvarsförbindelser)                 1.559 miljoner Sek
Summa enligt ovan                                                                          9.394 miljoner Sek
Kommunal skuldbörda/invånare ung som gammal                  171.000 Kr.

2012.06.24
Jarl Strömbäck
Gruppledare SPI-Övik

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet av dig Jarl Strömbäck. En svettig tid väntar för "flickan med penningbyxor", dvs flickan som också lovat oss kommunmedborgare/skattebetalare att "få skåda himlen runt hörnet".Det märkliga är ändock att ingen i den beslutande församlingen har haft mod att offentligt kräva hennes avgång. En dålig ekonom eller företagsledare går med omedelbar verkan om det på det minsta sätt visar sig att personen är till men för företaget. Men inom kommunen, tillåts denne person sitta år efter år, med full lön, 60.000 kr i månaden och driva kommunen mot en ekonomisk kollaps. Märkligt. Man kan undra hur kommunens hierarki är uppbyggd.Vem kliar vems rygg eftersom hela den kommunala verksamheten verkar vara uppbyggd på kompisnivå.

Kunskap,kompetens,branscherfarenhetär tydligen ord som aldrig eftersträvas i Örnsköldsviks kommun.Det räcker med medlemskap i S-föreningen som enda kompetens.