fredag, augusti 31, 2018

Förbisedda områden



Valrörelsen går in i sin sista vecka. Mängder av debatter och utfrågningar har hällits, och två områden har fått väldigt liten uppmärksamhet. Svenska Kraftnät flaggar för kommande mycket allvarlig energibrist i sin översyn av läget inför kommande vintrar, se bilagd länk, https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2018/kraftbalansen-pa-den-svenska-elmarknaden-rapport-2018.pdf.
Samtidigt presenterar också en av landets största kännare av sociala försäkringar, sin syn på utvecklingen av pensioner och socialförsäkringar. Läs bilagd länk, https://www.svd.se/tidigare-gd-partierna-radda-for-att-tala-klartext-om-pensionerna.
Skall bli intressant att se om dessa områden får den uppmärksmahet de förtjänar, eller blir till kommande överraskningar vilka i så fall kommer att slå hårt mot det politiska förtroendet framöver. Det finns ett pris för att viktiga områden inte ges utrymme i debatten.
Det priset kallas trovärdighet.
2018.08.31
Jarl S

måndag, augusti 27, 2018

Kolonin i norr

Valtider i landet i norr. Debatter och utfrågningar dagligen. Med partiernas mångfald ökar också konkurrensen om rösterna. Samtidigt är det tydligt att inget enskilt parti kommer att få den majoritet som krävs för att få igenom sina vallöften. Men behovet att locka röster är stort, och för det behövs utfästelser. Det som i valtider kallas vallöften.

Exemplen är många och inte sällan återkommande från val till val. Ett mycket tydligt exempel är frågan om kolonin i norr? Någon sådan finns inte redovisad i några officiella handlingar. Ändå har den varit ständigt närvarande ända sedan Axel Oxenstierna för 400 år sedan myntade begreppet genom sin tes, ”I Norrland hafva vi ett Indien”.
Porjus 1915

Norrland, 2/3-delar av landets yta men bara 1 miljon av landets 10 miljoner invånare. En del av landet vars rikedomar har lockat träpatroner, bergsmän och vattenfallens betvingare. Berikat generation efter generation av exploatörer. Och med maktens medel rättsligt och polisiärt, har den lokala befolkningen haft liten möjlighet att styra utvecklingen.

Författaren och journalisten P-O Tidholm har beskrivet mycket av förloppet i sin läsvärda bok Norrland. Tillbaka till nutid och utfrågning på bästa tid av Centerns ordförande Annie Lööf häromkvällen. Återigen kommer från partiets ledande företrädare vallöftet att Norrland måste få större del av de rikedomar som lyfts ut av regionen, ett vallöfte som varit återkommande från partiet. Och lika ofta har det efter valen förpassats till kategorin svikna löften, även de perioder på 1970-talet, och senare under de 8 Reinfeldt-åren när partiet hade ansvar för näringspolitiken i landet.

Den svenska kolonin i norr har i generationer plundrats på sina rikedomar, och så fortsätter det också i vår tid. Vattnet, malmen och skogen bär genuina råvaror som medför stora vinster för exploatörerna. I nutid har i allmänhet de stora företagen som är verksamma i norr, sina huvudkontor i Stockholm. Där beskattas de och bekostar på så sätt mycket av den stora stadens kostnader. Och i den politikens namn, utarmas landsdelen i norr på befolkning, kompetens och möjligheter.

I energipolitikens tid skövlas nu också enorma arealer för byggandet av vindkraftens industriområden, en energiform som alltmer ifrågasätts av energipolisk expertis. Enorma vindkraftstorn som förstör boendemiljön för människor, och dödar mängder av fåglar och fladdermöss. En kraftkälla som heller inte kan bära sina kostnader utan mycket omfattande subventioner.

Det politiska etablissemanget har mycket att bevisa, för att förbättra sin trovärdighet.

2018.08.27

Jarl S


tisdag, augusti 21, 2018

Som man sår...


 Solen skiner blank och trind, vattnet likt en spegel…,
Strofen ur Bellmans epistel 48 kommer till mig när jag gör min vanliga morgonpromenad på kajerna. Solen skiner men det är höst i luften för första gången i år. Temperaturen är ca 10 grader, den lägsta sedan början på maj. Inget ont i det, fortfarande är det badtemperatur i vattnet och alla årstider väcker sina känslor, även hösten.

Och i vårt avlånga land rasar valrörelsen som mest, imorgon börjar förtidsröstningarna för de ca 40% som man tror kommer att förtidsrösta. För många liksom för undertecknad är det här valet inte det lättaste, men desto viktigare. Världen i stort tycks gå mot mer av att osäkerheter skapas i relationerna mellan människor och nationer.

De effekterna syns också i valrörelsen och partiernas olika budskap. Vi går mot ett samhälle där toleransen i många avseenden minskas. Inte bara när det gäller brott, vilket kanske är korrekt, utan också när det gäller sätt att leva och vara. Den danska drottningen Margarethe har tydliggjort det på ett uppmärksammat sätt genom sitt uttalande att ”bor man i Danmark, så skall man också leva efter danska värderingar”. Den synen växer sig också stark i andra länder, också vårt och präglar mycket av debatterna inför valet.
Annars är nog en nyckelfråga för många väljare, hur man i politiken vill hantera det offentliga områdena, vård, skola och omsorg, lag och ordningsfrågorna. Där finns en genuin oro hos många människor som kommer att prägla deras val. En återgång till mer av centralstyre är vissa partiers lösen, medan andra hävdar att avbyråkratisering och mer av lokalt inflytande är lösningen. Troligen är det så att båda synsätten behövs för att bygga ett starkt land, om man med det vill värna allas lika rätt till utbildning, vård och säkerhet. Och med uppstickaren SD som landets kanske näst största parti, och 20% av rösterna efter valet, kommer nya samarbeten att etableras.

Och i rikets näst största stad har det nya partiet ”Demokraterna” skapat rubriker redan genom att i opinionsundersökningar visa sig kunna bli kommunens största parti. Att det är möjligt talar mer om de etablerade partiernas brist på förtroende, än något annat. Som man sår får man skörda, den sanningen ser ut att få starkt genomslag i kommunalvalet i Göteborg.

2018.08.21

Jarl

torsdag, augusti 16, 2018

Brinnande bilar etc.

Augusti, den sista sommarmånaden är redan halvvägs när detta skrivs. Höstmörkret har dragit in över nejden igen, och den extrema värmen har bytts mot mer av svensk sommar. Det innebär också att de stora skogsbränderna ser ut att ha släckts. Återstår att slicka såren, räkna på skadorna och vem som skall betala vad?

Knappt har den ekvationen startats så drabbas en mängd oskyldiga människor av den plåga som urbana ligister står för. 150 bilar uppbrända mer eller mindre vid samma tidpunkt i en samordnad aktion från ett antal ligistgäng på olika orter på landets västra kust. Fred- och frid förvandlas under några timmar till närmast krigslika förhållanden. Det urbana livets unga och slumrande gerilla har slagit till i sin strävan skada det bestående samhället. Också det en utmaning som heter duga i valtider. Den aktionen kommer med stor sannolikhet att påverka valutgången, i vart fall på drabbade orter.


Och i den stora världen har nu kampen intensifierats mellan två av dess alfahannar, Trump och Erdoğan. Nu slåss de två NATO-medlemmarna intensivt med hittills ekonomiska vapen, i en strävan att få den andre att böja sig. Och som en oskyldig men nyttig gisslan sitter en medelålders amerikansk pastor i turkiskt fängelse, och där lär han nog bli sittande bra länge ännu av retoriken att döma.
Härskandet när det är som sämst, har verkligen fått två ledande företrädare i Trump och
Erdoğan. Och i smyg måste Putin och den kinesiska ledningen mysa åt eländet. NATO-s flank i Orienten håller på att falla sönder, kommer det att accepteras, eller blir lösningen en militärkupp igen i Turkiet?
Sannolikheten är inte stor den här gången, alltför många meningsmotståndare sitter redan i Erdoğans fängelser, övriga håller masken oavsett vad man egentligen tycker och tänker. Och de stora massorna matas med Erdoğans propaganda, samtidigt som Liran rasar och priserna på människors dagligvaror stiger.
Årets höst ser ut att bli het på mer än ett sätt, intressant, men kanske också skrämmande.

2018.08.16

Jarl

lördag, augusti 11, 2018

Rötmånastid 2018


Äntligen börjar vädret anta normala proportioner denna sommar, så kanske man kan börja denna blogg. Den extrema värmen ser ut att ersättas av mer av regn och lägre temperaturer. Och det behövs verkligen, jordbrukets alla intressenter liksom vi vanliga konsumenter måste förstå att det finns ett pris för också extrema väder. Ett  havererat eller allvarligt skadat jordbruk, betyder konsekvenser för folkhushållet. Det finns anledning att önska normaliteten tillbaka.

Om en månad har valen till vårt lands politiska församlingar varit. Demokratins höjdpunkt skall åter aktualiseras och ge oss ledarskap för ytterligare 4 år. På riksnivå är osäkerheterna större än någon gång tidigare, av opinionsmätningarna att döma. Kommer något parti att åka ur riksdagen, och hur kommer en ny regering att se ut?
Valen-vägval i politiken

På landstingsnivå har bristerna inom sjukvården aktualiserat ett avskaffande av landstingen, och att sjukvården i jämlikhetens namn görs till en statlig angelägenhet. Ingen dum tanke, men får den stöd av väljarna.

Och skolans roll har hög aktualitet. Utbildningens kvalitet är grundläggande för vårt lands utveckling på sikt. Kommunaliseringen som gjordes under S ledarskap på 1990-talet är hårt kritiserad, man klarar inte av huvudmannaskapet hävdar många kritiker. Också här är frågan om ett återförstatligande av skolan högaktuell. Men förstår väljarna att stödja den tanken?

De kommande veckorna till valen kommer aktuella frågor att nötas och blötas i media och debatter. Viktiga konfrontationer för att klarlägga var de politiska partierna har sina preferenser. Landsbygd och stad har sina inbyggda preferenser, och präglas av ökande klyftor i synsätt. Och inget parti kommer att ensamt kunna styra utvecklingen efter valen.

På lokal nivå växer alternativa partier snabbt, som en reaktion på det som uppfattas som ett trött och dåligt ledarskap från de etablerade partiernas sida. Tydligast är kanske den utvecklingen i Göteborg. Landets näst största stad som splittrats genom två stora frågor, på sätt och vis sammanlänkade. Införandet av vägtullar, något som befolkningen inte ville ha, och som medför stora extra kostnader för den stora grupp medborgare som måste pendla in- och ut ur staden. Och projektet Västlänken, ett hafsverk enligt många som kommer att vålla staden och staten  (genom Trafikverket) stora kostnader och prövningar under ca 10 år, och utan egentlig samhällsnytta.

Hur den frågan har hanterats har skapat stora opinioner i landets näst största stad.



2018.08.11

Jarl S

söndag, augusti 05, 2018

Inför valen


Så är vi då inne i sensommarens månad augusti. Värmen fortsätter, åtminstone här på landets västra kust, till glädje för badande och kustturism. Det behövs mycket svalka de varma dagarna. Badstränder och klippor är fulla av folk, och från båtarna på svaj badas det friskt. Samtidigt singlar de gula höstlöven ner från lövträden alltför tidigt. Träden får inte upp vatten till dem, och höstens färger kommer tidigt i år. Och bär och svamp i markerna ser ut att torka bort.

Om lite mer än en månad går vi till val igen. Det första valen på det senaste drygt 20 åren undertecknad inte varit en del av processen. Nog är det skönt att med den erfarenheten kunna följa och värdera spelet om makten. För det handlar om just det. Makten att bestämma dagordningen för de kommande åren, och de möjligheter på olika områden det skapar.

För många är nog det här valen svårare att ta ställning till än någon gång tidigare. Mängden registrerade partier är större än någonsin i modern tid. Motsättningarna i samhället speglas i nya partier som vill se förändringar i någon speciell riktning, större trygghet, mer av lag-och ordning, mer av medborgardemokrati etc.


Flertalet av de partierna är för små för att göra skillnad, i vart fall på riksnivå.På lokal nivå däremot ökar mångfalden av nya lokala partier, grundade på en misstro på de etablerade partiernas sätt att sköta politiken. Demokratins hjul snurrar som mest nu, och så skall det väl vara i folkstyrets namn.

Samtidigt har de etablerade partierna allt svårare att fånga upp och utbilda nya medlemmar. Bristen på interndemokrati i partierna är ett återkommande och debatterat fenomen, och gör att rekryteringen av nya medlemmar går dåligt. Det politiska ledarskapet har stora interna problem i de flesta av de etablerade partierna.
Och nu när politikerna återvänder från sina sommarledigheter väntar den period av några veckor med debatter, och vallöften som inget parti egentligen kan hålla, givet att de inte får egen majoritet. Och någon sådan majoritet är inte i sikte, givet de opinionsmätningar som föreligger.

Återstår för väljarna att försöka värdera trovärdigheten och regerings dugligheten hos de som söker deras röster.



2018.08.05



Jar S