tisdag, augusti 21, 2018

Som man sår...


 Solen skiner blank och trind, vattnet likt en spegel…,
Strofen ur Bellmans epistel 48 kommer till mig när jag gör min vanliga morgonpromenad på kajerna. Solen skiner men det är höst i luften för första gången i år. Temperaturen är ca 10 grader, den lägsta sedan början på maj. Inget ont i det, fortfarande är det badtemperatur i vattnet och alla årstider väcker sina känslor, även hösten.

Och i vårt avlånga land rasar valrörelsen som mest, imorgon börjar förtidsröstningarna för de ca 40% som man tror kommer att förtidsrösta. För många liksom för undertecknad är det här valet inte det lättaste, men desto viktigare. Världen i stort tycks gå mot mer av att osäkerheter skapas i relationerna mellan människor och nationer.

De effekterna syns också i valrörelsen och partiernas olika budskap. Vi går mot ett samhälle där toleransen i många avseenden minskas. Inte bara när det gäller brott, vilket kanske är korrekt, utan också när det gäller sätt att leva och vara. Den danska drottningen Margarethe har tydliggjort det på ett uppmärksammat sätt genom sitt uttalande att ”bor man i Danmark, så skall man också leva efter danska värderingar”. Den synen växer sig också stark i andra länder, också vårt och präglar mycket av debatterna inför valet.
Annars är nog en nyckelfråga för många väljare, hur man i politiken vill hantera det offentliga områdena, vård, skola och omsorg, lag och ordningsfrågorna. Där finns en genuin oro hos många människor som kommer att prägla deras val. En återgång till mer av centralstyre är vissa partiers lösen, medan andra hävdar att avbyråkratisering och mer av lokalt inflytande är lösningen. Troligen är det så att båda synsätten behövs för att bygga ett starkt land, om man med det vill värna allas lika rätt till utbildning, vård och säkerhet. Och med uppstickaren SD som landets kanske näst största parti, och 20% av rösterna efter valet, kommer nya samarbeten att etableras.

Och i rikets näst största stad har det nya partiet ”Demokraterna” skapat rubriker redan genom att i opinionsundersökningar visa sig kunna bli kommunens största parti. Att det är möjligt talar mer om de etablerade partiernas brist på förtroende, än något annat. Som man sår får man skörda, den sanningen ser ut att få starkt genomslag i kommunalvalet i Göteborg.

2018.08.21

Jarl