torsdag, augusti 16, 2018

Brinnande bilar etc.

Augusti, den sista sommarmånaden är redan halvvägs när detta skrivs. Höstmörkret har dragit in över nejden igen, och den extrema värmen har bytts mot mer av svensk sommar. Det innebär också att de stora skogsbränderna ser ut att ha släckts. Återstår att slicka såren, räkna på skadorna och vem som skall betala vad?

Knappt har den ekvationen startats så drabbas en mängd oskyldiga människor av den plåga som urbana ligister står för. 150 bilar uppbrända mer eller mindre vid samma tidpunkt i en samordnad aktion från ett antal ligistgäng på olika orter på landets västra kust. Fred- och frid förvandlas under några timmar till närmast krigslika förhållanden. Det urbana livets unga och slumrande gerilla har slagit till i sin strävan skada det bestående samhället. Också det en utmaning som heter duga i valtider. Den aktionen kommer med stor sannolikhet att påverka valutgången, i vart fall på drabbade orter.


Och i den stora världen har nu kampen intensifierats mellan två av dess alfahannar, Trump och Erdoğan. Nu slåss de två NATO-medlemmarna intensivt med hittills ekonomiska vapen, i en strävan att få den andre att böja sig. Och som en oskyldig men nyttig gisslan sitter en medelålders amerikansk pastor i turkiskt fängelse, och där lär han nog bli sittande bra länge ännu av retoriken att döma.
Härskandet när det är som sämst, har verkligen fått två ledande företrädare i Trump och
Erdoğan. Och i smyg måste Putin och den kinesiska ledningen mysa åt eländet. NATO-s flank i Orienten håller på att falla sönder, kommer det att accepteras, eller blir lösningen en militärkupp igen i Turkiet?
Sannolikheten är inte stor den här gången, alltför många meningsmotståndare sitter redan i Erdoğans fängelser, övriga håller masken oavsett vad man egentligen tycker och tänker. Och de stora massorna matas med Erdoğans propaganda, samtidigt som Liran rasar och priserna på människors dagligvaror stiger.
Årets höst ser ut att bli het på mer än ett sätt, intressant, men kanske också skrämmande.

2018.08.16

Jarl