lördag, augusti 11, 2018

Rötmånastid 2018


Äntligen börjar vädret anta normala proportioner denna sommar, så kanske man kan börja denna blogg. Den extrema värmen ser ut att ersättas av mer av regn och lägre temperaturer. Och det behövs verkligen, jordbrukets alla intressenter liksom vi vanliga konsumenter måste förstå att det finns ett pris för också extrema väder. Ett  havererat eller allvarligt skadat jordbruk, betyder konsekvenser för folkhushållet. Det finns anledning att önska normaliteten tillbaka.

Om en månad har valen till vårt lands politiska församlingar varit. Demokratins höjdpunkt skall åter aktualiseras och ge oss ledarskap för ytterligare 4 år. På riksnivå är osäkerheterna större än någon gång tidigare, av opinionsmätningarna att döma. Kommer något parti att åka ur riksdagen, och hur kommer en ny regering att se ut?
Valen-vägval i politiken

På landstingsnivå har bristerna inom sjukvården aktualiserat ett avskaffande av landstingen, och att sjukvården i jämlikhetens namn görs till en statlig angelägenhet. Ingen dum tanke, men får den stöd av väljarna.

Och skolans roll har hög aktualitet. Utbildningens kvalitet är grundläggande för vårt lands utveckling på sikt. Kommunaliseringen som gjordes under S ledarskap på 1990-talet är hårt kritiserad, man klarar inte av huvudmannaskapet hävdar många kritiker. Också här är frågan om ett återförstatligande av skolan högaktuell. Men förstår väljarna att stödja den tanken?

De kommande veckorna till valen kommer aktuella frågor att nötas och blötas i media och debatter. Viktiga konfrontationer för att klarlägga var de politiska partierna har sina preferenser. Landsbygd och stad har sina inbyggda preferenser, och präglas av ökande klyftor i synsätt. Och inget parti kommer att ensamt kunna styra utvecklingen efter valen.

På lokal nivå växer alternativa partier snabbt, som en reaktion på det som uppfattas som ett trött och dåligt ledarskap från de etablerade partiernas sida. Tydligast är kanske den utvecklingen i Göteborg. Landets näst största stad som splittrats genom två stora frågor, på sätt och vis sammanlänkade. Införandet av vägtullar, något som befolkningen inte ville ha, och som medför stora extra kostnader för den stora grupp medborgare som måste pendla in- och ut ur staden. Och projektet Västlänken, ett hafsverk enligt många som kommer att vålla staden och staten  (genom Trafikverket) stora kostnader och prövningar under ca 10 år, och utan egentlig samhällsnytta.

Hur den frågan har hanterats har skapat stora opinioner i landets näst största stad.



2018.08.11

Jarl S