söndag, augusti 05, 2018

Inför valen


Så är vi då inne i sensommarens månad augusti. Värmen fortsätter, åtminstone här på landets västra kust, till glädje för badande och kustturism. Det behövs mycket svalka de varma dagarna. Badstränder och klippor är fulla av folk, och från båtarna på svaj badas det friskt. Samtidigt singlar de gula höstlöven ner från lövträden alltför tidigt. Träden får inte upp vatten till dem, och höstens färger kommer tidigt i år. Och bär och svamp i markerna ser ut att torka bort.

Om lite mer än en månad går vi till val igen. Det första valen på det senaste drygt 20 åren undertecknad inte varit en del av processen. Nog är det skönt att med den erfarenheten kunna följa och värdera spelet om makten. För det handlar om just det. Makten att bestämma dagordningen för de kommande åren, och de möjligheter på olika områden det skapar.

För många är nog det här valen svårare att ta ställning till än någon gång tidigare. Mängden registrerade partier är större än någonsin i modern tid. Motsättningarna i samhället speglas i nya partier som vill se förändringar i någon speciell riktning, större trygghet, mer av lag-och ordning, mer av medborgardemokrati etc.


Flertalet av de partierna är för små för att göra skillnad, i vart fall på riksnivå.På lokal nivå däremot ökar mångfalden av nya lokala partier, grundade på en misstro på de etablerade partiernas sätt att sköta politiken. Demokratins hjul snurrar som mest nu, och så skall det väl vara i folkstyrets namn.

Samtidigt har de etablerade partierna allt svårare att fånga upp och utbilda nya medlemmar. Bristen på interndemokrati i partierna är ett återkommande och debatterat fenomen, och gör att rekryteringen av nya medlemmar går dåligt. Det politiska ledarskapet har stora interna problem i de flesta av de etablerade partierna.
Och nu när politikerna återvänder från sina sommarledigheter väntar den period av några veckor med debatter, och vallöften som inget parti egentligen kan hålla, givet att de inte får egen majoritet. Och någon sådan majoritet är inte i sikte, givet de opinionsmätningar som föreligger.

Återstår för väljarna att försöka värdera trovärdigheten och regerings dugligheten hos de som söker deras röster.



2018.08.05



Jar S