söndag, april 30, 2017

Statsstödd miljöförstöring






I mitten på april presenterade regeringen den nya energiöverenskommelsen, tänkt att vara riktlinjer för de närmaste årens beslut i energifrågor. En kompromiss avsedd att tillfredsställa alla de politiska partier som ingått överenskommelsen. Men som sådan en genuint dålig kompromiss för de som inte funnits med i beslutsgången.

För samtidigt som vi i vattenkraften och kärnkraften i årtionden haft en säker energiförsörjning utan skadande utsläpp, subventtioneras nu sedan många år en våldsam skövling av stora naturområden genom den exploatering av väldiga naturområden som vindkraftsutbyggnaden innebär.

En vindkraftutbyggnad som inte kan bära sina egna kostnader, och därför subventioneras hårt och på olika sätt, el-certifikatsystemet det mest påfallande. En vindkraft som genom sin intermittenta karaktär, skapar stora obalanser och osäkerheter i energiförsörjningen. När de riktigt vindstilla och kalla vinterdagarna kommer, skall ändå energiförsörjningen fungera, vilket innebär att vi i grunden bygger upp stora överkapaciteter för att klara av de situationerna när vindkraften inte levererar.


Men det kanske allra allvarligaste är ändå de skador som utbyggnaden medför för människor och djurliv där den dras fram. Det föreligger otaliga rapporter om det förhållandet att människor och djur som bor och vistas i verkens närhet blir sjuka på olika sätt. Blodtryckshöjningar, depressioner, sömnrubbningar och hjärtbesvär är bara några sådana symptom läkarrapporter beskriver. Hittills har de förhållandena i stort ignorerats i det politiska samtalet i vårt land.

Nu rapporterar också en oberoende utredning det som också samerna med sin renskötsel konstaterat, att renarna undviker vindkraften med ett avstånd om ca 3 km från verken. Det innebär väldiga störningar i den näring de bedriver. Samma förhållande upplever nu jaktens huvudmän, nämligen att det stora viltet överger de av vindkraftverken påverkade områdena.

Väldigt mycket mer kan naturligtvis tilläggas. Den kompromiss som nu skapats, och ger vindkraftens lobbyister stort utrymme att fortsätta sin miljöförstörande och för samhället i stort skadliga verksamhet, är riktigt dålig, sett ur ett övergripande miljöperspektiv.

Valborgsmässoafton 2017

Jarl