söndag, april 02, 2017

När samhället sviker






Vår och ljusets återkomst. Sommartid i klockan och flyttfåglarna kommer tillbaka. Blommorna i rabatterna lyser upp i det grå och det vintriga får alltmer flytta på sig. Det är den bästa av årstider vi har framför oss.



Sämre ser det ut för många av de förorter som brottas med sociala problem och kriminalitet. När nu försäkringsgivare börjar att vägra försäkra egendom i stora förorter, av skälet att kostnaderna och riskerna är för stora, då raseras en av grundpelarna i det moderna samhället.

När samma förorter drabbas av 2-3 gånger högre försäkringspremier, jämfört med de som bor i mindre brottsutsatta områden. Då slår kostnaderna i taket i orter som redan har låg köpkraft.



Frågan politiskt ansvariga måste ställa sig är, vad händer med orter med 10.000-tals invånare när försäkrings kostnaderna skenar, och när näringsidkare lägger ner sin verksamhet därför att man inte får försäkringar för sin egendom, sin näringsverksamhet.



Rimligen kommer det att leda till en ökad förslumning, de som har möjligheten flyttar till annan ort. Det sluttande planet blir alltmer påtagligt.

                                                                                            



Det finns ett pris som måste betalas för att politiken och rättssamhället sviker förorterna. Brottsligheten kommer att sprida sig, och gör redan det, ut i samhället i stort. Svensk rättstillämpning leder allt mer bort från det som kallas folklig förankring. Finns det en “laissez-faire” attityd inom rättsväsendet, och då i synnerhet domstolarna, så är det hög tid att bryta den utvecklingen. Och vill man skydda rättssamhället, så måste det skyddet starta där det behövs mest, i drabbade förorter.



2017.04.02

Jarl