onsdag, april 19, 2017

Stockholm efter 7.4



Det är nu drygt en vecka sedan händelserna i Stockholm. Dödskörningen som fick ett stort antal offer i döda och skadade, och skakade om det svenska samhället. Nu skärps kampen mellan de som vill ha ett hårdare samhälle rent generellt, och de som vill försvara den traditionella svenska samhällsmodellen.

Angreppet blev i stort också till en manifestation för vårt samhälle. Ingen enskild galning skall få rubba våra cirklar, de är oantastliga. Men i verkligheten pågår en allt tydligare skärpning av motsättningarna i samhället. Ca 10 000 personer gömmer sig i vårt land efter att ha fått utvisningsbeslut. Många av dem lever på stöd från enskilda människor och/eller organisationer. Andra utnyttjas cyniskt som billig arbetskraft av skrupelfria personer.

I det scenariot kan det vara nyttigt med en större och mer omfattande överblick på Sverige idag. Antalet invånare i vårt land passerade 10 miljoner i början på året. Av dem är Ca 2 miljoner första eller andra generationens invandrare. De allt övergripande delen av dem är strävande och arbetande samhällsmedborgare. Något 1000-tal befinner sig i den gråzon där kriminalitet i olika former är del av verkligheten.

Att i det sammanhanget göra alla invandrare till del av problemen i samhället, vilket extremhögern och delar av populismen vill göra, är helt galet. Hur skulle vårt samhälle se ut om man rensade bort de 2 miljonerna? Samhällsservicen på vitala områden skulle rasa samman. Kommunikationer och serviceyrkena bärs till mycket stor del av invandrare. Detsamma gäller också stora delar av offentlig service som sjukvård och skolor.

Naturligtvis har vi problem i vårt land som måste tacklas, i synnerhet i delar av våra stora städer. Svensk lag måste gälla på svensk mark, den kapitulation som upplevs ske i många förorter måste vändas till dess motsats. Mer av lag-och ordning där det behövs, mindre där det inte behövs. Bara så kan man möta etniticering, klanvälde och kriminalitet i förorterna.

Den svenska utmaningen finns där, men löser man inte genom att skambelägga den absoluta majoritet som blivit, och är en vital del av vårt Sverige av idag.

2017.04.19

Jarl