torsdag, april 27, 2017

Aprilmorgon 2017






Det är strålande sol när det blir dags för årets premiärrunda med båten. En svag vind och +7 grader i vattnet, fortfarande kyligt men solen värmer, och det är så vackert. De vitsvarta ejdrarna simmar omkring medan ådorna ligger på sina ägg. På en klipphäll i vattenbrynet något 100-tal meter bort ser jag med kikare en kraftig säl sola och sträcka på sig.

Dörjlinorna släpar i vattnet och självstyrningen får göra jobbet. Plotter ger anvisning om var vi är kontinuerligt. Nog är det en del av vår tids under att en lite nöjesbåt idag genom den tekniska utvecklingen har bättre utrustning för positionsbestämning nu, än landets finaste fartyg SAL-s Kungsholm hade när jag stod på bryggan, och vi kryssade jorden runt 1968.


Radion får vara sällskap, och där rapporteras hur den nye presidenten i USA fortsätter att söka konfrontation, nu handlar det om en liten isolerad stat i Asiens hörn, Nordkorea. En stat som i ”farlighet” inte på något sätt kan mäta sig med USA, ändå vill han blåsa upp ”hotet”. Donald Trump är en ”warlord”, en krigshetsare. Samtidigt som de offentliga inkomsterna skall minska kraftig genom sänkta skatter, skall den USA som redan nu använder mer pengar i absoluta tal för sin krigsmakt, nu kraftigt öka den tilldelningen. Som gammal USA-vän och följare av amerikansk politik under årtionden, är utvecklingen skrämmande.

Kampen om inflytandet i USA är också intensiv. Nu handlar det om att ta makten över de juridiska systemen, att minska delstaternas inflytande, och att snöpa de institutioner som upplevs som bromsklossar av den Trumpska administrationen. Den kampens utfall är också värdemätaren på om den amerikanska konstitutionens syn på maktdelning skall överleva.

Den vackra dagen avslutas med bilder från amerikanska militära samövningar med Sydkorea  via TV-s nyhetsprogram. Provokationer som är helt meningslösa om inte själva syftet är att provocera fram en ny väpnad konflikt i Korea.

2017.04.27

Jarl