söndag, april 23, 2017

Urbaniserade




Urbanisering är mänsklighetens trend sedan många år tillbaka. Snart kommer enligt statistikerna hälften av jordens befolkning att bo i stora städer. Landsbygdens charm och värden, värderas tydligen inte högre än de som den stora staden medför.

Mycket kan talas om det, trender är inte alltid hugskott. När det gäller folkförflyttning så handlar det om levnadsvillkor, där dessa upplevs bäst, dit flyttar folk. I det nationella perspektivet blir glesbygden allt glesare. Det hade inte behövt bli så med en klok ekonomisk styrning, det visar grannlandet Norge. Där låter man rikedomar som har sitt ursprung i ett givet område, också berika det området. I vårt land dras alla stora värden från skog, vattenkraft och energi, bergsbruk etc., till de stora städerna där bolagen har sina högkvarter, och där inkomster, värden och skatterna ansamlas. På det mycket medvetna sättet utarmas glesbygden, ungdomarna flyttar, underlaget för service av olika slag minskar, och den nedåtgående spiralen har sin givna gång.


Skattekraften i den stora staden som får del av allt det goda, den blir naturligt nog stor. Där kan man planera för ständiga utbyggnader av bostäder och service. Dit söker sig också de många som flyr från sina hemländer av olika skäl. När den lilla kommunen skall bära sina samhällskostnader, måste man ta ut långt högre skatter och avgifter av sina medborgare än den stora kommunen. Allt sammantaget del av urbaniseringens följder.

Urbaniseringen är inte bara en mänsklig anpassning. 15 meter utanför vårt köksfönster, mellan två filer i gatan där bilar och bussar ständigt pilar fram. Där har ett par björktrastar byggt sitt bo i en grenklyka. Där är det lätt att med eller utan kikare följa deras förehavanden, just nu pågår ruvningen, snart kommer små näbbar att sticka upp med sina krav på mat.

Också fågeln har nu urbaniserats och flyttat in i den levande och brusande staden.

2017.04.23

Jarl