fredag, april 07, 2017

Gränslöst






Tisdag den 4 april. Det är en disig morgon på landets västra kust när vi vid 8-tiden stiger på bussen. Väl någon mil inåt landet, och när solen fått bränna lite, skingras dimmorna och det blir en strålande fin dag.

Vi är en fullastad buss som skall ut och beskåda något på sitt sätt exotiskt och gränslöst. På vägen stannar vi och besöker Falbygdens Ost. Där blir tid för fika och shopping för de som vill fylla sina förråd med allsköns ät-och drickbara varor. Men det är inte målet för vår resa. I fickan ligger den nödvändiga kikaren.

Väl framme vid 11.30-tiden ser vi ett myller av folk, alla med uppmärksamheten riktad ut mot ängarna och sjön. När vi stiger av bussen möts vi av en kakofoni av fågelläten. Vi går uppför den lilla kullen där turistbutiken och naturrumvisningen finns, och skådar ut över strandängarna.

Den dagens räkning gav 13 000 tranor vid Hornborgasjön, plus oräkneliga svanar och gäss, samt många andra sjöfåglar. Bara något 100-tal meter från avspärrningarna, går, hoppar, dansar tranorna denna på sitt sätt så exotiska fågel.  Guiden som talar med oss i ca en timme, kan sina fåglar efter 25 år av arbete med och omkring den så berömda tranedansen vid sjön. Under några veckor, med fokus månadsskiftet mars-april passerar drygt 100. 0000 tranor rastplatsen. Där utfodras de med ca 150 000 kilo korn per säsong, innan de mätta fortsätter sin flykt mot revir på vattensjuka myrar i skogs-och fjällområdena i norr.

Tranan är en stor men lätt fågel, väger bara ca 4 kg.  En fågel som glidflyger med hjälp av vindströmningarna på ca 1000 meters höjd på sin väg mot målen. Gränslöst låter den sig bäras av uppvindarna i hastigheter om 50–70 km/timmen. Den är monogam, och håller sig till samma partner under hela sitt ca 25-åriga liv.

Det ligger något av förundran i luften hos alla de som med sina kikare bevittnar skådespelet. Förundran och beundran, fåglarna lever sitt liv utan de gränser vi tvåbenta sätter upp. De umgås därnere de olika arterna, utan någon tillstymmelse till fientlighet. Kanske är det så att också vi, med all vår visdom, har något att lära av andra väsen i naturen.

Det var med ett stort mått av tillfredställelse färden ställdes hemåt igen.

2017.04.07

Jarl